Статті

Нові підстави для укладення «прямого» договору згідно пункту 13 Особливостей: розглядаємо детальніше

1
1031

Постановою Кабміну від 05 липня 2024 р. № 782 «Про внесення змін до особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» були внесені чергові зміни до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припиненя або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості).

Зокрема, Особливості були доповнені кількома додатковими підставами укладення «прямого» договору. Так, пункт 13 Особливостей було доповнено підпунктами 20, 21 та 22.

При цьому, більш детальніше розглянемо підстави для укладення «прямого» договору, які передбачені підпунктами 21 та 22 пункту 13 Особливостей, та які в замовників викликають найбільше зацікавлення.

Здійснення закупівлі згідно з підпунктом 21 пункту 13 Особливостей

Зазначена підстава дозволяє укласти «прямий» договір без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли: здійснюється закупівля товарів, робіт та послуг, необхідних для забезпечення будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, виконання мобілізаційних завдань (замовлень), заходів, пов’язаних з підготовкою і виконанням завдань територіальної оборони, виконання договорів, що містять інформацію з обмеженим доступом, якщо така закупівля здійснюється для нагальних потреб Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів на їх запит з подальшою передачею таких товарів, робіт та послуг на облік запитувача. Запит Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів погоджується (затверджується) їх уповноваженою службовою (посадовою) особою та повинен містити обґрунтування нагальності потреби у здійсненні закупівлі відповідно до цього підпункту.

Водночас здійснюючи закупівлю згідно даної норми замовником повинні бути дотримані наступні умови:

  • здійснюється закупівля товарів, робіт та послуг;
  • закупівля здійснюється для забезпечення будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, виконання мобілізаційних завдань (замовлень), заходів, пов’язаних з підготовкою і виконанням завдань територіальної оборони, виконання договорів, що містять інформацію з обмеженим доступом, якщо така закупівля здійснюється для нагальних потреб Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів на їх запит з подальшою передачею таких товарів, робіт та послуг на облік запитувача. Запит Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів;
  • проведенню закупівлю повинен передувати запит від Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів;
  • після здійснення закупівлі замовник повинен передати такі товари, роботи чи послуги на облік Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів;
  • запит від Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів повинен бути погоджений (затверджується) їх уповноваженою службовою (посадовою) особою та повинен містити обґрунтування нагальності потреби у здійсненні закупівлі відповідно до цього підпункту.

Закупівля товарів, робіт та послуг

Зазначена умова дозволяє здійснити закупівлю товарів, робіт і послуг. Тобто замовники необмежені у придбанні жодного з предметів закупівель згідно даної підстави. При цьому, щоб виконати приписи розглядуваної норми замовники повинні дотримуватися наступних умов.

Заходи, для яких повинні здійснюватися закупівлі

Розглядувана умова визначає заходи, для яких повинні здійснюватися закупівлі згідно підпункту 21 пункту 13 Особливостей - для забезпечення будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, виконання мобілізаційних завдань (замовлень), заходів, пов’язаних з підготовкою і виконанням завдань територіальної оборони, виконання договорів, що містять інформацію з обмеженим доступом, якщо така закупівля здійснюється для нагальних потреб визначених суб’єктів.

Водночас дана умова деталізує, що така потреба повинна бути нагальною. При цьому, як бачимо, перелік цих заходів є вичерпним.

Також зазначена умова передбачає вичерпний перелік суб’єктів, для яких повинна здійснюватися закупівля - Збройні Сили, інші військові формування, правоохоронні органи, ДСНС, вищі військові навчальні заклади.

Наявність запиту

Обов’язковою умовою для здійснення закупівлі згідно підпункту 21 пункту 13 Особливостей є отримання замовниками запиту перед здійсненням закупівлі від Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів про придбання певного предмета закупівлі.

Тобто підставою для здійснення закупівлі повинен бути запит, який замовник повинен отримати від визначених даною нормою суб’єктів.

Натомість здійснювати закупівлю для власних потреб замовника дана норма не дозволяє.

Передання придбаного предмета закупівлі на облік запитувача

Ще однією обов’язковою умовою згідно розглядуваної норми є передання замовником предмета закупівлі, який був придбаний за результатами здійснення закупівлі на облік Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів, які зверталися до замовника задля придбання такого предмета закупівлі.

Тобто задля виконання зазначеної норми замовнику потрібно передати придбаний предмет закупівлі суб’єкту, який звертався до замовника для придбання певного предмета закупівлі та отримати підтвердження від Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів, що такий предмет закупівлі був переданий на облік зазначених суб’єктів.

Вимоги до запиту

Також певні вимоги містяться до запиту, який замовники повинні отримати від Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів. Зокрема, в такому запиті повинні бути дотримані наступні умови:

  • запит повинен бути погоджений (затверджений) уповноваженою службовою (посадовою) особою Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів;
  • запит повинен містити обґрунтування нагальності потреби у здійсненні закупівлі відповідно до цього підпункту. Тобто в цьому запиті уповноважена службова (посадова) особа повинна навести аргументи задля нагальності здійснення закупівлі та вказавши підпункт 21 пункту 13 Особливостей як підставу для здійснення закупівлі.

Проте, жодних інших вимог до змісту запиту розглядувана норма не містить.

Здійснення закупівлі згідно з підпунктом 22 пункту 13 Особливостей

Підпункт 22 пункту 13 Особливостей передбачає, що придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн. гривень, може здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли:   здійснюється закупівля газопоршневих, газотурбінних когенераційних установок, газотурбінних установок та блочно-модульних котелень (їх складових), їх оренда, а також закупівля товарів, робіт та послуг, пов’язаних з їх будівництвом та введенням в експлуатацію, для підготовки до опалювального сезону 2024/25 року.

Разом з тим, зазначену підставу для укладення «прямого» договору також розглянемо з огляду на умови, які є обов’язковими при здійсненні закупівлі згідно даною нормою.

Так, з аналізу даної підстави для укладення договору можна дійти висновку, що замовник повинен дотриматися наступних умов:

  • здійснення закупівлі/оренди газопоршневих, газотурбінних когенераційних установок, газотурбінних установок та блочно-модульних котелень (їх складових);
  • придбання товарів, робіт та послуг, пов’язаних з будівництвом та введенням в експлуатацію установок та котелень;
  • закупівлі згідно підпункту 22 пункту 13 Особливостей повинні здійснюватися виключно для підготовки до опалювального сезону 2024/25 року.

Закупівля/оренда установок та котелень (їх складових)

У відповідності до зазначеної умови замовники можуть здійснити закупівлі та взяти в оренду газопоршневі, газотурбінні когенераційні установки, газотурбінні установки та блочно-модульні котелені (їх складові).

Водночас при здійсненні закупівель згідно розглядуваною нормою важливо правильно визначити належність товарів, які планує придбати замовник, до тих видів установок та котелень, які визначені в підпункті 22 пункту 13 Особивостей.

Так, замовників при здійсненні закупівлі згідно даної норми найбільше цікавить придбання/будівництво котелень, оскільки існують різні типи котелень та значна частина замовників використовує/планує використання котелень.

Проте, як видається з аналізу приписів розглядуваної норми, замовники укласти «прямий» договір на підставі підпункту 22 пункту 13 Особливостей можуть в разі, коли буде здійснюватися закупівля/будівництво та введення в експлуатацію виключно блочно-модульних котелень, незалежно від типу паливних матеріалів, які будуть використовуватися в такій котельні.

Натомість на інші типи котелень, зокрема на котельні за іншим принципом розташування, до прикладу, на стаціонарні (окремо розташовані), дахові котельні, зазначена норма не поширюється.

В свою чергу, якщо замовник буде здійснювати будівництво блочно-модульної котельні замовнику в назві предмета закупівлі робіт потрібно зазначати, що здійснюється закупівля саме блочно-модульної котельні.

Придбання товарів, робіт та послуг, пов’язаних з їх будівництвом та введенням їх в експлуатацію установок та котелень

Згідно даної умови замовник може здійснити придбання будь-яких товарів, робіт та послуг. Однак важливою умовою при здійсненні закупівлі таких товарів, робіт та послуг є те, що вони мають бути пов’язаними з будівництвом та введенням в експлуатацію газопоршневих, газотурбінних когенераційних установок, газотурбінних установок та блочно-модульних котелень (їх складових).

Тобто товари, які будуть придбаватися повинні використовуватися при будівництві та введенні в експлуатацію вище зазначених установок та котелень.

Те ж саме стосується придбання послуг і робіт.

Здійснення закупівель для підготовки до опалювального сезону 2024/25 року

Визначальною умовою для здійснення закупівлі згідно з підпунктом 22 пункту 13 Особливостей є придбання товарів, робіт і послуг згідно даною нормою для підготовки до опалювального сезону 2024/25 року.

Тобто здійснення закупівлі на підставі підпункту 22 пункту 13 Особливостей повинно здійснюватися як один із етапів підготовки до опалювального сезону, і тільки в такому випадку в замовника будуть підстави для здійснення закупівлі згідно розглядуваної норми.

#виключення у закупівлях#прямий договір

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard