Статті

На що звернути увагу під кінець року щодо взаємовідносин із ПОНом

1
733

Багато хто із замовників опинявся в ситуації під час постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» коли електрична енергія ПОНом уже поставлена і можуть бути випадки, що досить давно, а документів від ПОНа замовники так і не отримали. Така ситуація трапляється досить часто, оскільки на жаль, але постачальник «останньої надії» не поспішає направляти документи замовникам, які з різних причин попадають до останнього, тому замовника потрібно тримати як то кажуть «руку на пульсі» і брати ситуацію «в свої руки». У даному матеріалі розберемося, на що звернути увагу замовникам під кінець року при взаємодії з ПОНом та наведемо можливий алгоритм дій замовника для того, щоб врегулювати договірні відносити з ПОНом.

Розпочнем матеріал із прикладу ситуації, а саме: Замовник у вересні 2023 року отримав повідомлення від постачальник електричної енергії, що у зв’язку з тим, що обсяги по договору про постачання електричної енергії, який був укладений за результатами проведених відкритих торгів закінчуються, а відтак і буде припинятися договір з 01.10.2023. У свою чергу, замовник визначив свої потреби у необхідній кількості кВт. год. електричної енергії до кінця 2023 року та оголосив закупівлю, яка на дату закінчення дії попереднього договору ще не закінчилася. Із 01.10.2023 замовника перевили з реєстрів постачальника, який здійснював поставку електричної енергії до 01.10. до реєстрів ПОНа. ПОН здійснював постачання електричної енергії протяг 14 днів, тобто до дня укладання договору з новим постачальником. Як правило, ПОН самостійно договір про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» та інших документів не направляє, а замовник в силу різних ситуацій не звернув на це увагу. Настав кінець грудня 2023 року ніхто із сторін так і не оформив документи, а на початку 2024 року ПОН направив повідомлення про необхідність проведення оплати за 14 днів постачання електричної енергії та договір для підписання замовником задля врегулювання договірних відносин.

І що ж відбувається? А те, що електрична енергія поставлена в 2023 році, а документи замовник отримав лише на початку 2024 року за товар, який був поставлений в попередньому бюджетному періоді. Звичайно, що замовникам відомо, що подання до органів Казначейства договорів про закупівлю та інших документи для реєстрації бюджетних зобов’язань та проведення оплати має відбуватися у строки, передбачені Порядком реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 02.03.2012 № 309 (далі – Порядок № 309).

Реальність така, що сума договору на закупівлю електроенергії, який замовником був укладений за результатами відкритих торгів для потреб до кінця 2023 року становила ту суму, яка дорівнює залишковій сумі  кошторисних призначень для здійснення видатків за цим напрямом (КЕКВ 2273 «Оплата електроенергії») на 2023 рік. Та, вільних кошторисних призначень за КЕКВ 2273 замовник не має, для того щоб їх перенести на 2024 рік для оплати вартості постачання електричної енергії ПОНом.

Згідно частини 4 статті 48 Бюджетного кодексу України взяття бюджетних зобов’язань без відповідних бюджетних асигнувань або з перевищенням повноважень, встановлених Бюджетним кодексом України та законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет), не вважаються бюджетними зобов’язаннями.

Таким чином, складається така ситуація, що товар було отримано в минулому році, але документального підтвердження цьому факту не було, а відтак і затвердити юридичні та фінансові документи, які підтверджують взяття зобов’язань та отримання товару, замовник не може датами 2024 року, адже на поточний рік вже бюджетні зобов’язання за цим напрямом видатків взято для потреб поточного року.

І вихід лише один, повідомити ПОНа про те, що документи отриманні лише у 2024 року, замовник зареєструвати документи та зобов’язання за попередні періоди не має правових підстав, так як на період 2023 року на цим напрямком (КЕКВ 2273 «Оплата електроенергії») бюджетні зобов’язання уже було взято. Відсутність документів, а саме договору про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» в період 2023 року унеможливлює здійснити оплату за електричну енергії у 2024 році так як в цій частині бюджетні зобов’язання не були перенесенні на 2024 рік. А тому, можливий варіант оплати за обсяги (кВт.год) за період постачання ПОНом у 2023 році лише стягнення суми боргу в судовому порядку.

Таким чином стає зрозуміло, що у разі отримання замовником у 2023 році повідомлення про розірвання договору від діючого постачальника або повідомлення від адміністратора комерційного обліку про те, що  замовника з реєстрів діючого постачальника перенесли до реєстру ПОНа, тому можна рекомендувати замовнику наступний алгоритм дій:

1. Відразу звернутися до ПОНа. Всі необхідні документи, а саме договір про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії», комерційна пропозиції, ціни на електричну енергію ПОНа тощо можна отримати за посиланням Постачальник “останньої надії” | ДПЗД «Укрінтеренерго» (uie.kiev.ua).   

Необхідні документи замовник має роздрукувати та підписати зі своєї сторони та направити на ПОН одним або декількома шляхами:

  • рекомендованим листом із повідомленням про вручення листа на адресу ПОНа - вул. Кирилівська, 85, м. Київ, 04080, Україна.
  • або на офіційну електронну адресу kanc@uie.ua або для листування з постачальником “останньої надії” pon@uie.kiev.ua із врахуванням вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги», тобто з накладанням кваліфікованого електронного підпису;
  • або у разі якщо замовник фізично знаходиться в місті Києві вручити такі документи нарочним. При цьому рекомендуємо також підготувати супровідний лист на якому представник ПОНа зможе поставити відмітку про отримання таких документів.  

Також, варто зазначити, що враховуючи положення Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затвердженими постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливостей), закупівля електричної енергії у ПОНа (укладання договору про закупівлю з постачальником «останньої надії») є виключенням, яке передбачене абзацом 6 підпункту 5 пункту 13 Особливостей, а відтак Замовник може укласти «прямий» договір із ПОНом та має право застосувати правила частини 3 статті 631 ЦКУ, та поширити дію такого договору на правовідносини, які виникли до його укладання, а саме з фактичної дати переведення Замовника (споживача) на ПОН.

2. Замовнику після направлення або вручення договору про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» варто зв’язуватися із представниками ПОНа для пришвидшення порядку підписання та отримання такого договору замовником, оскільки залишення даного питання без відповідної уваги та настирливості може привести до того, що документи можуть бути не отримані замовником взагалі.      

3. Після отримання документів, відобразити закупівлю в річному плані закупівель шляхом затвердження річного плану або внесенням змін до нього. Річний план або зміни до нього оприлюднити протягом 5 робочих днів з моменти прийняття рішення замовником.

Також, варто зазначити, що у разі якщо річна потреба за предметом закупівлі  

  • < 50 тис. грн – у такому випадку замовник не оприлюднює звіт про договір про закупівлю укладений, без використання електронної системи;
  • ≥ 50 тис. грн. < 100 тис. грн  – у такому випадку замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю укладений, без використання електронної системи закупівель протягом 10 робочих днів з дня укладання договору про закупівлю.

У разі якщо річна потреба за предметом закупівлі ≥ 100 тис. грн. та така закупівля відбулася шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та / або електронного каталогу для закупівлі товару, згідно пункту 13 Особливостей замовник має оприлюднити в електронній системі закупівель протягом 10 робочих днів з дня укладення такого договору:

  • звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель;
  • договір про закупівлю та додатки до нього у форматі PDF;
  • обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до пункту 13 Особливостей у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа.

Підсумок

Замовникам потрібно бути пильними у разі якщо останній потратив на ПОН та виникла необхідність у нього здійснити закупівлю електричної енергії, тому замовникам потрібно якомога швидше звернутися до ПОНа з метою оформлення договірних відносин та реєстрації бюджетних зобов’язань в казначейській службі за такими договорами у поточному бюджетному періоді. У разі, якщо закупівля неоформлена у відповідності до вимог Особливостей та замовник не здійснив реєстрація бюджетних зобов’язань у 2023 році, то оплата у 2024 році за поставлену електричну енергію ПОНом у попередні періоди можлива виключно через стягнення у судовому порядку. 

#закупівлі електричної енергії#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard