Статті

Єдина інформаційна система обліку Національної програми інформатизації: що це за нова система та в яких випадках необхідно замовникам її використовувати

1
1048

Положення про формування та виконання Національної програми інформатизації, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2024 р. № 119 (далі – Положення № 119) встановлює, що замовники повідомляють Генеральному державному замовнику Національної програми інформатизації про укладені договори про закупівлю, за якими передбачається виконання завдань (проектів) Національної програми інформатизації або ж погоджують їх виконання відповідним чином, визначеним цим положенням. Нещодавно на законодавчому рівні дещо змінилися вимоги щодо процедури повідомлень.

Отже розглянемо які саме вимоги змінилися стосовно повідомлень про укладені договори та яким чином замовники мають їх по-новому виконувати.

В яких випадках потрібно погоджувати, а в яких повідомляти про укладений договір?

Пунктом 8 Положення № 119 та статтею 48 Бюджетного кодексу України визначено, що розпорядники та одержувачі бюджетних коштів беруть бюджетні та/або фінансові зобов’язання та здійснюють платежі за  завданнями, проектами, роботами з інформатизації Національної програми інформатизації після їх погодження із генеральним державним замовником Національної програми інформатизації (далі – генеральний державний замовник). Функції Генерального державного замовником Національної програми інформатизації виконує Міністерство цифрової трансформації України (далі – Мінцифри).

Форма, в якій здійснюється зазначене погодження, залежить від вартості договору про закупівлю:

  1. якщо вартість договору про закупівлю дорівнює або перевищує 500 тис. гривень (у разі закупівель послуг із підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості, коли їх вартість перевищує 1 тис. гривень), то замовник здійснює погодження проектів (договорів) з інформатизації, за результатами експертизи, проведеної відповідно до Порядку, затвердженого Положенням № 119;
  2. якщо ж вартість договору про закупівлю, укладеного на виконання завдань у сфері інформатизації, є меншою ніж 500 тис грн, то погодження відбувається шляхом повідомлення.

Що змінилося у порядку повідомлення генерального державного замовника про укладений договір?

Раніше повідомити генерального державного замовника про укладений договір можна було шляхом заповнення Гугл-форми за посиланням. Однак технології удосконалюються, підвищується рівень їх надійності та безпеки, особливо ті, що задіяні для відображення інформації про виконання бюджету. Тож нещодавно відбулися зміни у формі здійснення повідомлення  генеральному державному замовнику про укладення договору з інформатизації.

Так, Мінцифри своїм листом від 16.09.2024 1/04-2-15284 повідомило органи державної влади, обласні військові адміністрації та державні підприємства, установи і організації, що починаючи з 01.10.2024 повідомлення (у випадки коли вартість договору про закупівлю складає менше ніж 500 тис грн) замовники зобов’язані надавати засобами Єдиної інформаційної системи обліку Національної програми інформатизації (офіційний сайт в мережі Інтернеті за посиланням) (далі ‒ Система). Постановою КМУ від 27.12.2023 № 1400 затверджено Положення про Систему, а її технічним адміністратором визначено Державне Підприємство “ДІЯ”. Користування Системою передбачає авторизацію замовника з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

Сторінка авторизації замовника виглядає наступним чином:

Після натискання на кнопку ID.GOV.UA замовник отримує можливість пройти авторизацію за допомогою електронного цифрового ключа або кваліфікованого електронного підпису

Далі через особистий кабінет замовник може додати інформації про проект інформатизації вартістю до 500 тис. грн. та переглянути відповідну заповнену інформацію. На веб-сторінці інформація про проект буде виглядати наступним чином:

Детальна інструкція для користувачів Системи розміщена за посиланням.

При виникненні на практиці питань та незрозумілих ситуацій під час заповнення форми повідомлення ми розглянемо їх та опишемо з метою полегшення роботи замовників.

Слід зазначити, що обов’язковим атрибутом повідомлення про проект інформатизації вартістю  до 500 тис грн. в Системі є ідентифікатор плану закупівлі на Prozorro. Проте згідно з чинним законодавством не всі закупівлі оприлюднюються з річним планом. Для проектів, у яких відсутній план закупівлі, Мінцифри рекомендує замовникам заповнювати, як і раніше, Google-форму та надіслати офіційного листа з повідомленням систему електронної взаємодії органів виконавчої влади (СЕВ ОВВ), а також на електронну адресу: hello@thedigital.gov.ua або у паперовому вигляді на адресу: вул. Ділова, 24, м. Київ, 03150.

Нагадаємо, що визначити належність предмету договору про закупівлю до такого, що укладений на виконання завдань, проектів, робіт з інформатизації, замовник може скориставшись Методикою визначення належності бюджетних програм, завдань, проектів, робіт до сфери інформатизації, затвердженою наказом Міністерства цифрової трансформації України від 29.03.2023  № 34 (далі – Методика), в якій наведено Перелік кодів Національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», що визначають належність бюджетних програм, завдань, проектів, робіт до сфери інформатизації Національної програми інформатизації (далі – Перелік).

У Переліку деякі коди ДК 021:2015 наведено за показником другої або третьої цифри (наприклад, 30200000-1, 48000000-8 тощо), проте, керуючись Порядком визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 15.04.2020 № 708, предмет закупівлі товарів та послуг слід визначати за показником четвертої цифри ДК 021:2015. Це означає, що при встановленні належності предмету закупівлі до сфери інформатизації потрібно орієнтуватись на коди ДК 021:2015, наведені у Переліку.  Наприклад, предмети закупівлі за кодами ДК 021:2015 за четвертою цифрою (30210000-4, 30220000-7, 30230000-0) належать до загального коду ДК 021:2015 за третьою цифрою 30200000-1, тобто якщо у договорі предмет закупівлі визначено за ДК 021:2015 30210000-4, який є складовою коду 30200000-1, то такий договір необхідно погоджувати (або повідомляти про його укладення до Мінцифри.

Підсумки

Отже, замовникам слід звернути увагу, що починаючи з 01.10.2024 повідомлення Мінцифри про договори про закупівлю на виконання завдань у сфері інформатизації, якщо їх вартість менша ніж 500 тис грн, здійснюється через авторизовану електронну Систему. Якщо закупівля не передбачає оприлюднення річного плану, то замовники можуть повідомлення про таку закупівлю надіслати до Мінцифри шляхом заповнення відповідної Гугл-форми на звичайним листом у паперовому вигляді.

При визначенні належності предмету договору про закупівлю до сфери інформатиці замовникам необхідно керуватися Методикою.

#договір про закупівлю#інформатизація#казначейство#новини закупівель#оприлюднення інформації

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard