Статті

Додано протоколи про відхилення тендерних пропозицій учасників згідно з пунктом 45 Особливостей

0
402

Пункт 45 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) передбачає, що замовник може відхилити тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли:

1) учасник процедури закупівлі надав неналежне обґрунтування щодо ціни або вартості відповідних товарів, робіт чи послуг тендерної пропозиції, що є аномально низькою;

2) учасник процедури закупівлі не виконав свої зобов’язання за раніше укладеним договором про закупівлю з тим самим замовником, що призвело до його дострокового розірвання і застосування санкцій у вигляді штрафів та/або відшкодування збитків протягом трьох років з дати дострокового розірвання такого договору. Зазначений учасник процедури закупівлі може надати підтвердження вжиття заходів для доведення своєї надійності, незважаючи на наявність відповідної підстави для відхилення тендерної пропозиції. Для цього учасник процедури закупівлі (суб’єкт господарювання) повинен довести, що він сплатив або зобов’язався сплатити відповідні зобов’язання та відшкодування завданих збитків. Якщо замовник вважає таке підтвердження достатнім, тендерна пропозиція такого учасника не може бути відхилена.

У відповідності до зазначеної норми, замовник може відхилити тендерну пропозицію, зокрема, в разі, існування підстав, які визначені в підпунктах 1 та 2 пункту 45 Особливостей.

Проте, зазначена норма не зобов’язує замовника відхиляти тендерну пропозицію учасника, як це має місце при наявності підстав, які визначені пунктом 44 Особливостей. Тобто замовник приймає рішення про відхилення тендерної пропозиції на власний розсуд.

В свою чергу, у випадку, коли замовник все ж вирішить відхиляти тендерну пропозицію учасника пропонуємо скористатися наступними протоколами для відхилення тендерної пропозиції згідно даної норми. Приклади протоколів уповноваженої особи для відхилення тендерної пропозиції згідно підпункту 1 та 2 пункту 45 Особливостей додано до пакету документів для проведення відкритих торгів у відповідний розділ.

пов'язані статті