Статті

Чи відрізняється закупівля пального для генератора від інших закупівель пального

2
465

Останнім часом у кожній із областей України відновили графіки щодо відключень електроенергії. А тому в перелік речей, необхідних для повноцінного функціонування як побутових, так і непобутових споживачів, повернулись вже звичні електричні генератори. І звісно ж закупівельники повторно стикнулися із проблематикою здійснення закупівлі необхідного виду палива для роботи таких установок. Тож для початку необхідно зрозуміти чи відрізняється така закупівля від закупівлі того ж виду палива для інших потреб замовника.

Що таке електричний генератор та які види палива він використовує?

Електричний генератор – це прилад, основне призначення якого направлене на вироблення електричного струму, шляхом спалювання палива у двигуні внутрішнього згоряння. Серед основних типів електричних генераторів можна виділити:

  • бензиновий;
  • дизельний;
  • газовий;
  • двопаливний або комбінований.

Розглянемо більш детально відмінності між вищезазначеними видами генераторів. Варто відмітити, що основний принцип роботи у кожному з даних типів не відрізняється, проте необхідно врахувати вид палива, який використовується.

Бензиновий генератор. При використанні бензинового генератора закупівельнику варто орієнтуватися на вимоги, вказані в інструкції даного обладнання. У більшості випадків для роботи даного виду генератора використовують бензин марки А-92, якщо інше не зазначено виробником. Це пояснюється тим, що використання бензину А-95 або А-98 тягне за собою більші витрати, у порівнянні з використанням бензину А-92.

При здійсненні закупівлі бензину для генератора, замовнику необхідно враховувати ті ж вимоги, що й при закупівлі бензину в цілому. В тому числі це стосується вимог, відображених у ДСТУ 7687:2015 Бензини автомобільні Євро. Технічні умови. При формуванні характеристик предмета доцільно враховувати марку пального, адже існують показники, які напряму залежать від цього. Для прикладу, октанове число:

При цьому є також характеристики, які є спільними для кожного з видів бензину, що підпадає під вимоги даного ДСТУ:

Дизельний генератор. Робота дизельного генератора ідентична роботі бензинового генератора. Закупівельник під час здійснення закупівлі дизельного палива для роботи генераторної установки повинен враховувати вимоги ДСТУ 7688:2015 Паливо дизельне Євро. Технічні умови.

Газовий генератор. Для роботи із газовим генератором перш за все потрібно зрозуміти на якому газі працює конкретна установка. В інструкції газового генератора виробником визначено вид палива, необхідного для його роботи, наприклад: газ скраплений, природний газ, тощо.

Розглянемо один із вищезазначених варіантів, а саме газ скраплений. Одним із державних стандартів на які замовник може звернути увагу під час здійснення закупівлі даного товару є ДСТУ EN 589:2017 Палива автомобільні. Газ нафтовий скраплений. Технічні вимоги та методи контролювання (EN 589:2008+A1:2012, IDT).

Комбінований генератор. В даному випадку для роботи генератора замовник матиме можливість обрати більш доцільний вид палива із переліку, відображеному в інструкції виробником. Для прикладу, якщо мова йде про бензиново-газовий генератор, то закупівельник зможе закупити відповідний вид газового палива, а при потребі або форс-мажорі здійснити закупівлю альтернативного виду палива - бензину.

Порівняльні характеристики видів палива для генераторів при здійсненні закупівлі

Пропонуємо порівняти аспекти, які може відобразити замовник під час здійснення закупівлі різних видів палива для функціонування генератора:

  Бензин А-92, А-95 або А-98 (Євро-5)Дизельне паливоГазове паливо (скраплений газ) (один із можливих варіантів)
1.Код ДК 21:2015 за ЄЗС09130000-9 Нафта і дистиляти09130000-9 Нафта і дистиляти09130000-9 Нафта і дистиляти
2.Детальний код ДК 021:2015 за ЄЗС09132000-3 Бензин09134200-9 Дизельне паливо09133000-0 Нафтовий газ скраплений
3.Вимоги до ДСТУДСТУ 7687:2015 Бензини автомобільні Євро. Технічні умовиДСТУ 7688:2015 Паливо дизельне Євро. Технічні умовиДСТУ EN 589:2017 Палива автомобільні. Газ нафтовий скраплений. Технічні вимоги та методи контролювання (EN 589:2008+A1:2012, IDT)

Порівнюючи дані аспекти, можемо зробити висновок, що в загальному здійснення закупівлі палива для генераторів практично не різниться від здійснення закупівлі палива для будь-яких інших потреб. Але коли мова йде про бюджетних замовників є ще один аспект, на який доцільно звернути увагу.

Як вірно обрати КЕКВ при закупівлі палива для функціонування генераторів

У відповідності до підпункту 4 частини другої статті 4 Закону України від 25.12.2015 № 922-VIII «Про публічні закупівлі», у річному плані повинна міститися така інформація, як код економічної класифікації видатків бюджету (для бюджетних коштів) (далі – КЕКВ).

А тому бюджетним організаціям варто звернути увагу на відомості, відображені у листі Державної казначейської служби України від 09.12.2022 р. № 15-12-12/17828:

«Придбання пально-мастильних матеріалів, талонів, смарт-карт (у тому числі для транспортних засобів спеціального призначення) здійснюється за кодом 2210 “Предмети, матеріали, обладнання та інвентар” (підпункт 2.2.1 пункту 2.2 Інструкції № 333).

За категорією 2270 “Оплата комунальних послуг та енергоносіїв” здійснюються платежі з оплати бюджетними установами (організаціями), зокрема, енергоносіїв, включаючи оплату енергоносіїв для виробничих та громадських потреб (підпункту 2.2.7 пункту 2.2 Інструкції № 333).

Відповідно підпункту 2.2.7.5 пункту 2.2 Інструкції № 333 оплата інших енергоносіїв, які використовуються в процесі виробництва теплоенергії або іншого виду енергії (дрова, нафтопродукти (у разі якщо закупівля цього нафтопродукту (пально-мастильних матеріалів), не передбачена на інші цілі за кодом 2210 “Предмети, матеріали, обладнання та інвентар”), пара, торф, вугілля, природні енергетичні ресурси (ядерна, гідравлічна, геотермальна енергія) тощо), а також видатки, пов’язані із завантаженням та перевезенням зазначених енергоносіїв, здійснюється за кодом 2275 “Оплата інших енергоносіїв та інших комунальних послуг”.

З огляду на вищевикладене, у разі якщо закупівля паливно-мастильних матеріалів передбачена за кодом 2210 “Предмети, матеріали, обладнання та інвентар”, то зазначені видатки здійснюються за цим кодом.

У випадку, якщо установа планує придбавати паливно-мастильні матеріали, які використовуватимуться в процесі виробництва теплової енергії або іншого виду енергії (у разі якщо закупівля цього пально-мастильного матеріалу не передбачена на інші цілі за кодом 2210 “Предмети, матеріали, обладнання та інвентар”), то видатки здійснюватимуться за кодом 2275 “Оплата інших енергоносіїв та інших комунальних послуг”»

Як бачимо, вибір КЕКВ при закупівлі пального напряму залежатиме від призначення такого товару. Якщо паливо закуповується для автомобілів, сільськогосподарського обладнання чи інструментів, тощо, то доцільно закріпити таку закупівлю за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар». У той же час якщо паливо закуповується саме для забезпечення функціонування генераторів, таку закупівлю можна розглядати як оплату інших енергоносіїв, а тому доцільно обрати КЕКВ 2275 «Оплата інших енергоносіїв та інших комунальних послуг».

Підсумки

Електричний генератор – це прилад, який перетворює енергії механічного руху на енергію електричного струму. Серед основних типів електричних генераторів можна виділити:

  • бензиновий;
  • дизельний;
  • газовий;
  • двопаливний або комбінований.

Закупівля кожного із вищезазначених видів палива для забезпечення роботи генератора практично не відрізняється від здійснення закупівлі відповідного виду палива для інших потреб.

Однак підкреслюємо, що у випадках, коли закупівля палива для функціонування електричного генератора здійснюється за рахунок бюджетних коштів, замовник зобов’язаний вказувати у річному плані код  економічної класифікації видатків бюджету (КЕКВ). У такому разі при здійсненні закупівлі палива для роботи генератора, доцільно обрати КЕКВ 2275 «Оплата інших енергоносіїв та інших комунальних послуг», у той час як для закупівлі того ж виду палива для інших потреб замовник вказує КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

#закупівля пального

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard