Статті

Чи може учасник звернутися до замовника із вимогою про продовження строку подання тендерних пропозицій та які дії замовника

2
446

Вимоги тендерної документації замовників щодо обсягу надання інформації та документів для учасників можуть бути різними, в одних випадках такі вимоги передбачають підготовку значного обсягу документів та інформації, в другому випадку є документи, які потребують здійснення учасником перекладу тощо.

У свою чергу такі обставини впливають на строк підготовки тендерної пропозиції учасника та подання її в строк, який визначений замовником як «кінцевий строк подання тендерних пропозицій». І відповідно, фізична/юридична особа, яка має намір прийняти участь у такій закупівлі керуючись законодавчою можливість знаходить один вихід, це звернення до замовника із вимогою про продовження кінцевого строку подання тендерних пропозицій. І постає головне питання, чи може учасник звернутися до замовника із вимогою про продовження строку подання тендерних пропозицій та які можуть бути дії замовника, що ж розглянемо далі.

Пунктом 54 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затвердженими постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) визначено, що  фізична/юридична особа має право не пізніше ніж за три дні до закінчення строку подання тендерної пропозиції звернутися через електронну систему закупівель до замовника за роз'ясненнями щодо тендерної документації та/або звернутися до замовника з вимогою щодо усунення порушення під час проведення тендеру. Усі звернення за роз'ясненнями та звернення щодо усунення порушення автоматично оприлюднюються в електронній системі закупівель без ідентифікації особи, яка звернулася до замовника. Замовник повинен протягом трьох днів з дати їх оприлюднення надати роз'яснення на звернення шляхом оприлюднення його в електронній системі закупівель.

Наведену норму варто проаналізувати детальніше щодо того з яким предметом має право звернутися особа. І так, фізична/юридична особа в період уточнення на етапі подання тендерних пропозицій (строк для звернень за роз’ясненнями /оскарження умов закупівлі)має право звернутися 

  • за роз’ясненнями щодо тендерної документації 

та/або 

  • звернутися до замовника з вимогою щодо усунення порушення під час проведення тендеру

Тобто, нормою Особливостей чітко визначений предмет з яким може звернути фізична/юридична особа. 

Важливо також нагадати норму пункту 24 Особливостей, якою встановлено, що замовник самостійно та безоплатно через авторизований електронний майданчик оприлюднює в електронній системі закупівель відповідно до Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 11 червня 2020 р. № 1082, та цих особливостей оголошення про проведення відкритих торгів та тендерну документацію не пізніше ніж за сім днів до кінцевого строку подання тендерних пропозицій. Чому варто нагадати дану норму? Тому, що пункт 24 Особливостей встановлює строки оприлюднення та строки для кінцевого подання тендерних пропозицій. Та, у разі якщо замовником такі строки не порушенні, тобто відсутні порушення під час тендеру, а це одна із можливих підстав звернення фізичної/юридичної особи до замовника, то в такому випадку відсутні підстави для задоволення вимоги особи, що звертається з вимогою про продовження кінцевого строку подання тендерних пропозицій.

Але, враховуючи положення абзацу 3 пункту 54 замовник має право з власної ініціативи або у разі усунення порушень вимог законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю відповідно до статті 8 Закону, або за результатами звернень, або на підставі рішення органу оскарження внести зміни до тендерної документації. У разі внесення змін до тендерної документації строк для подання тендерних пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель, а саме в оголошенні про проведення відкритих торгів, таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше чотирьох днів.

Таким чином, якщо аналізувати абзац 3 пункту 54 Особливостей внести зміни до тендерної документації замовник має право з власної ініціативи, у разі усунення порушень , за результатами моніторингу ДАСУ, або за результатами звернень, або на підставі рішення АМКУ.

Підсумки

У разі звернення фізичної/юридичної особи з вимогою про продовження кінцевого строку подання тендерних пропозицій така вимога не може розцінюватись як вимога щодо усунення порушення під час проведення тендеру (за умови, що замовником дотримані строки для оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів та тендерної документації, та кінцевого подання тендерних пропозицій), і не є підставою для внесення змін до тендерної документації та продовження строку для подання тендерних пропозицій. 

У разі не задоволення вимоги фізичної/юридичної особи, тобто не продовження кінцевого строку подання тендерних пропозицій такі дії замовника не можуть бути розцінені як порушенням у сфері публічних закупівель. При цьому, замовнику потрібно протягом 3 днів(календарних днів) з дати отримання в електронній системі закупівель такої вимоги надати відповідь на звернення шляхом оприлюднення його в електронній системі закупівель.

Також, варто зауважити, що у замовника є право внести зміни до тендерної документації та продовжити строк для подання тендерних пропозицій за власною ініціативою.

#відкриті торги#звернення учасника#строки у закупівлях#тендерна пропозиція#учасник закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard