Статті

Чи може строк подання тендерних пропозицій становити 15 днів замість 7

1
214

При формуванні тендерної документації замовник зобов’язаний вказати у ній кінцевий строк подання тендерних пропозицій, що напряму вимагається підпунктом 14 частини другої статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон). Дана вимога дублюється й щодо оголошення про закупівлю за процедурою відкриті торги – у нормах підпункту 6 частини другої статті 21 Закону. Відповідно Закон із врахуванням Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України від 25.12.2015 № 922-VIII «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) передбачає часове обмеження щодо мінімального строку подання тендерних пропозицій. Але чи може такий строк бути значно більшим, ніж межі, визначені законодавством? 

Для отримання відповіді на дане питання, спочатку доцільно ознайомитись із вимогами пункту 31 Особливостей. Згідно даної законодавчої норми, тендерна пропозиція подається в електронній формі через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, у яких зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх встановлення замовником), інформація від учасника процедури закупівлі про його відповідність кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям (у разі їх (його) встановлення, наявність/відсутність підстав, установлених у пункті 47 цих особливостей і в тендерній документації, та шляхом завантаження необхідних документів, що вимагаються замовником у тендерній документації. 

Пунктом 33 Особливостей передбачено, що тендерні пропозиції після закінчення кінцевого строку їх подання не приймаються електронною системою закупівель

Вимоги пункту 34 Особливостей встановлюють, що строк для подання тендерних пропозицій не може бути менше ніж

  • сім днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення відкритих торгів на закупівлю товарів, послуг; 
  • 14 днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення відкритих торгів на закупівлю робіт. 

Також згідно пункту 24 Особливостей, замовник самостійно та безоплатно через авторизований електронний майданчик оприлюднює в електронній системі закупівель відповідно до Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 11 червня 2020 р. N 1082, та цих особливостей оголошення про проведення відкритих торгів та тендерну документацію на закупівлю товарів, послуг не пізніше ніж за сім днів, на закупівлю робіт не пізніше ніж за 14 днів до кінцевого строку подання тендерних пропозицій

Базуючись на вищезгаданих нормах, можемо зрозуміти, що законодавством передбачено саме мінімальний строк подання тендерних пропозицій, у той час як верхньої межі для такого строку не встановлено. 

Підсумки 

Отже законодавчими нормами у сфері публічних закупівель не передбачено верхньої межі для строку подання тендерних пропозицій. Відповідно якщо замовник за власним бажанням чи у зв’язку з конкретними обставинами встановлює строк, який перевищує сім календарних днів для товарів та послуг або 14 календарних днів для робіт, то це ніяким чином не порушує норм чинного законодавства, в тому числі й вимог Особливостей.  

Тож не важливо якщо, для прикладу, замість мінімальних 7 днів при закупівлі товару замовник встановить строк подання тендерний пропозицій на 8 або 15 днів, чи навіть цілий місяць – відповідь залишається незмінною: верхня межа у даному питанні повністю відсутня, а тому такого роду дії жодним чином не можуть бути порушенням

Також зазначаємо, що при бажанні замовник може обґрунтувати (у протоколі, тендерній документації, тощо) необхідність встановлення строку подання тендерних пропозицій, який значно перевищує мінімальні визначені законодавством строки. Проте такого роду обґрунтування в жодному разі не є обов’язковим та не вимагається нормами Закону із врахуванням Особливостей. 

#відкриті торги#строки у закупівлях#тендерна документація

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard