Статті

Чи може бути документ виправлений датою, пізніше ніж кінцевий строк подання ТП

4
859

Виявлення невідповідностей в окремих частинах тендерної пропозиції зобов’язує замовника надати учаснику 24 години на усунення невідповідностей в інформації та / або документах. Далі ж справа за учасником - виправити виявлені невідповідності у визначений законодавцем строк.

Але чи може виправлений документ бути датований після кінцевого строку подання тендерних пропозицій? Саме на це питання будемо шукати відповідь у статті та розбирати практику ДАСУ та АМКУ.

Приклад 1. Оголошення UA-2023-06-28-010408-a, рішення АМКУ №11991-р/пк-пз від 02.08.2023

Суть скарги: відповідно до протокольного рішення уповноваженої особи підставою для відхилення пропозиції Скаржника було наступне: під час розгляду тендерної пропозиції учасника ТОВ “О” виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією. Керуючись пунктом 43 Особливостей Замовником 11 липня 2023 в електронній системі закупівель було розміщено повідомлення з вимогою про усунення у строк до 12 липня до 16:19 невідповідностей в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією.

На виконання даної вимоги ТОВ “О” довантажив документи. Разом з тим, в ході аналізу додатково наданих учасником документів було встановлено, що учасник надав документи оформлені датою після кінцевого строку подання пропозиції. Так, на підтвердження відповідності встановленому Замовником кваліфікаційному критерію: "Наявність в учасника процедури закупівлі обладнання, матеріально-технічної бази та технологій" Учасник надав договір оренди електротехнічної лабораторії від 12.07.2023 року.

Таким чином, надання Учасником документів датованих пізніше кінцевого строку подання пропозиції визначених Замовником є недотримання Учасником строків подання документів на думку замовника.

Скаржник зазначає, що відповідно до вимог ТД вимагалось надати: документальне підтвердження наявності власної або орендованої електротехнічної лабораторії зі свідоцтвом (сертифікатом) дійсним на весь період виконання робіт. Скаржник виправив виявлену невідповідність шляхом завантаження через електронну систему закупівель уточнених або нових документів в електронній системі закупівель протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей. При цьому Скаржником не змінювався предмет закупівлі (його найменування, марку, модель тощо) під час виправлення виявлених замовником невідповідностей. 

11 липня 2023 року о 16:19 Замовником було опубліковано Повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей (кінцева дата та час усунення невідповідностей: 12.07.2023 о 16:19), а 12 липня 2023 о 15:57 Скаржник виправив виявлену Замовником невідповідність шляхом завантаження через електронну систему закупівель нових документів, а саме: Договір оренди електротехнічної лабораторії  від 12.07.2023 та свідоцтво про відповідність системи вимірювань вимогам ДСТУ ISO 10012:2005 від 29.04.2021, що є дійсним протягом трьох років з дати реєстрації, тому є дійсним на весь період виконання робіт.

Позиція органу оскарження: Скаржником усунуто невідповідності, зазначені Замовником в повідомленні про усунення невідповідностей.

Коментар: Відповідно до пункту 36 Особливостей Замовник розглядає тендерну пропозицію відповідно до вимог статті 29 Закону (положення частин другої, п’ятої - дев’ятої, одинадцятої, дванадцятої, чотирнадцятої, шістнадцятої, абзаців другого і третього частини п’ятнадцятої статті 29 Закону не застосовуються) з урахуванням положень пункту 43 цих особливостей. Замовник розглядає найбільш економічно вигідну тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі відповідно до цього пункту щодо її відповідності вимогам тендерної документації.

Тендерна пропозиція - пропозиція щодо предмета закупівлі або його частини (лота), яку учасник процедури закупівлі подає замовнику відповідно до вимог тендерної документації (пункт 32 частини 1 статті 1 Закону).

Переможець процедури закупівлі - учасник, тендерна пропозиція якого відповідає всім критеріям та умовам, що визначені у тендерній документації, і визнана найбільш економічно вигідною, та якому замовник повідомив про намір укласти договір про закупівлю (пункт 18 частини 1 статті 1 Закону). 

Тобто, законодавець чітко встановив умову, що тендерна пропозиція повинна відповідати вимогам замовника, відповідно замовник не може вимагати виправити те, що не передбачено умовами ТД.

Так, в даній закупівлі замовник в ТД не встановив жодних додаткових вимог до дати документів, які повинні подаватися в складі тендерної пропозиції на підтвердження кваліфікаційних критеріїв. Відповідно і розглядити виправлені документи замовник повинен виключно відповідно до вимог своєї тендерної документації.

Проте, маємо протилежну позицію ДАСУ щодо надання документів на усунення виявлених невідповідностей, оформлених датою після кінцевого строку подання пропозиції

Приклад 2. Оголошення UA-2023-05-30-003714-a, моніторинг UA-M-2023-06-20-000028

Витяг з моніторингу: за результатом аналізу питання розгляду тендерних пропозицій установлено, що на порушення вимог підпункту 1 пункту 44 Особливостей не відхилено тендерну пропозицію учасника ФОП як такого, що не виправив виявлені Замовником після розкриття тендерної пропозиції невідповідності в інформації та/або документах, що подані ФОП у складі своєї тендерної пропозиції протягом 24 годин з моменту розміщення Замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей. Так, згідно з тендерною документацією тендерна пропозиція подається шляхом завантаження необхідних документів через електронну систему закупівель, що підтверджують відповідність вимогам, визначеним замовником, зокрема, у складі пропозиції учасника надається завірена копія кваліфікаційного сертифікату інженера-проектувальника в частині кошторисної документації, інженер-проектувальник має бути в штаті учасника або інше підтвердження трудових відносин з ним (завірені інженером проектувальником). 

У складі тендерної пропозиції учасника ФОП 05.06.2023 надано Договір про виконання робіт від 30.05.2023 щодо виконання Мігурін О.В. робіт в якості інженера – проектувальника в частині кошторисної документації в строк з 01.06.2023 по 30.06.2023, чим не підтверджено наявність трудових відносин Замовника з Мігурін О.В. В електронній системі закупівель Замовником розміщена Вимога щодо усунення вищевказаної невідповідності в строк до 13.06.2023 до 14 годин 59 хвилин. 

На вимогу щодо усунення невідповідностей, ФОП  оприлюднив 13.06.2023 о 10 годині 04 хвилини в електронній системі закупівель наказ від 12.06.2023 «Про прийняття на роботу в режимі неповного робочого часу за сумісництвом Мігуріну О.В.» щодо прийняття на роботу в режимі неповного робочого часу за сумісництвом Мігуріної О.В. на посаду інженера – проектувальника у частині кошторисної документації з 13.06.2023. Слід зазначити, що згідно з пунктом 3 Особливостей, замовники, що зобов’язані здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону, проводять закупівлі з урахуванням цих особливостей. Крім того, відповідно до пункту 32 частини 1 статті Закону, тендерна пропозиція - пропозиція щодо предмета закупівлі або його частини (лота), яку учасник процедури закупівлі подає замовнику відповідно до вимог тендерної документації. Також, згідно з пунктом 6 частини 3 статті 26 Закону, тендерні пропозиції після закінчення кінцевого строку їх подання не приймаються електронною системою закупівель. В оголошенні про проведення відкритих торгів та пункті 1 «Кінцевий строк подання тендерних пропозицій» розділу IV «Подання та розкриття тендерної пропозиції» тендерної документації Замовником зазначено кінцевий строк подання тендерних пропозицій – 07.06.2023. З урахуванням вищезазначеного, не усунуто невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником ФОП у тендерній пропозиції (подана 05.06.2023), оскільки наказ від 12.06.2023 не підтверджує наявність трудових відносин з інженером-проектувальником під час подання тендерної пропозиції учасником ФОП до кінцевого строку подання тендерних пропозицій (до 07.06.2023) відповідно до вищевказаних вимог пункту 1 розділу ІІІ тендерної документації: інженер-проектувальник має бути в штаті учасника або інше підтвердження трудових відносин з ним. Крім того, слід зазначити, що у тендерній документації відсутні вимоги щодо можливість введення до штату учасника інженера - проектувальника або іншого оформлення трудових відносин з інженером - проектувальником в подальшому, вже після закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій.

Коментар: в даному випадку замовник цілком обгрунтовано не погодився із висновком ДАСУ та оскаржив його до суду (номер провадження 340/5146/23). 

Нагадаємо, що замовник розглядає найбільш економічно вигідну тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі щодо її відповідності вимогам тендерної документації. Тож, під час розгляду тендерної пропозиції  не варто видавати бажане за дійсне. В даній закупівлі вимога замовника була чітко сформульована: «У складі пропозиції учасника надається завірена копія кваліфікаційного сертифікату інженера-проектувальника у частині кошторисної документації, інженер-проектувальник має бути в штаті учасника або інше підтвердження трудових відносин з ним (завірені інженером проектувальником)”. ТД не містить вимог до учасника щодо наявності трудових відносин з інженером-проектувальником саме до кінцевого строку подання тендерних пропозицій чи до будь-якого іншого строку, як про це зазначають аудитори у висновку.

Доречно звернутися до роз’яснень Мінекономіки. Уповноважений орган у своєму листі № 3304-04/6037-06 від 07.02.2022 “Щодо застосування 24 годин на усунення невідповідностей” зазначає, що “..надання учаснику права на усунення невідповідностей протягом 24 годин дозволяє замовнику не відхиляти за невідповідності умовам тендерної документації ті тендерні пропозиції, які є найбільш економічно вигідними за результатами електронного аукціону, але містять незначні помилки (неточності), які не впливають на ціну тендерної пропозиції та характеристики предмета закупівлі, а отже у такий спосіб може бути збережена найкраща ціна тендерної пропозиції, яка є найбільш економічно вигідною”, “..замовник розглядає подані тендерні пропозиції з урахуванням уточнених або нових документів, що були завантажені учасником через електронну систему закупівель протягом 24 годин, та самостійно приймає рішення щодо їх відповідності вимогам, встановленим в тендерній документації.”

Документ виправлений датою, пізніше ніж кінцевий строк подання ТП: за яких умов відхиляємо?

Приклад. Тендерною документацією встановлена вимога щодо надання Учасником у складі тендерної пропозиції Довідки, виданої не пізніше кінцевого строку подання тендерних пропозицій,  про повне найменування та місцезнаходження щодо кожного суб’єкта господарювання, якого учасник планує залучати до виконання робіт чи послуг як субпідрядника / співвиконавця в обсязі не менше 20 відсотків від вартості договору про закупівлю або довідку у довільній формі про незалучення субпідрядника / співвиконавця, виданої не пізніше кінцевого строку подання тендерних пропозицій (далі - Довідка про субпідрядника).

У разі не надання учасником Довідки про субпідрядника (або ж надання Довідки із датою пізніше кінцевого строку подання), замовник повинен розмістити вимогу про усунення невідповідностей відповідно до норм пункту 43 Особливостей.

В такому випадку учасник повинен надати на усунення невідповідностей Довідку про субпідрядника виключно датою до кінцевого строку подання тендерних пропозицій, інакше пропозиція такого учасника підлягає відхиленню на підставі абзацу 5 підпункту 1 пункту 44 Особливостей (не виправив виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій невідповідності в інформації та/або документах, що подані ним у складі своєї тендерної пропозиції, та/або змінив предмет закупівлі (його найменування, марку, модель тощо) під час виправлення виявлених замовником невідповідностей, протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей).

Підсумки

  1. Розміщення повідомлення з вимогою про усунення виявлених невідповідностей  є обов'язком замовника, якщо ним під час розгляду тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією.
  2. Замовник має врахувати, що зміст вимоги такого повідомлення впливає в подальшому на результати розгляду тендерної пропозиції учасника та прийняття відповідних рішень замовника (не зазначаємо вимог на усунення, які не були передбачені умовами тендерної документації).
  3. Відсутні підстави для відхилення учасника, який надав документ виправлений датою, пізніше ніж кінцевий строк подання тендерних пропозицій, якщо умовами тендерної документації НЕ були встановлені вимоги щодо дати такого документу стосовно якого виявлені невідповідності.
  4. Відхиляємо учасника, який надав документ виправлений датою пізніше ніж кінцевий строк подання тендерних пропозицій, на підставі абзацу 5 підпункту 1 пункту 44 Особливостей, виключно якщо умовами тендерної документації були встановлені вимоги щодо дати такого документу та учасник надав документ іншою датою, ніж передбачено умовами тендерної документації. 

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

#24 години#виправлення невідповідностей#відкриті торги#моніторинг закупівель#практика оскарження#строки у закупівлях#тендерна пропозиція

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard