Статті

Аспекти здійснення закупівлі спеціалізованого санітарного транспорту 

0
137

Здійснення закупівлі транспортного засобу завжди тягне за собою тривалий процес аналізу ринку та вивчення відповідних характеристик необхідного предмета закупівлі, щоб якомога більше наблизитись до конкретного товару. А що як мова йде про спеціалізований транспорт? В такому разі окрім звичних характеристик транспортного засобу на плечі замовника лягає дослідження ще й ряду додаткових функцій та можливостей такого предмета закупівлі. 

Відповідно серед таких спеціалізованих автомобілів можна виділити спеціалізований санітарний транспорт, життєво необхідний для функціонування великого переліку медичних установ. Та що саме являє собою даний транспорт та на які додаткові аспекти варто звертати увагу закупівельнику, більш детально розберемо у даній статті. 

Що варто розуміти замовникам під терміном «спеціалізований транспортний засіб»? 

У відповідності до Закону України від 05.04.2001 № 2344-III «Про автомобільний транспорт», транспортний засіб спеціалізованого призначення – транспортний засіб, який призначений для перевезення певних категорій пасажирів чи вантажів (автобус для перевезення дітей, осіб з інвалідністю, пасажирів певних професій, самоскид, цистерна, сідельний тягач, фургон, спеціалізований санітарний автомобіль екстреної медичної допомоги, автомобіль інкасації, ритуальний автомобіль тощо) та має спеціальне обладнання (таксі, броньований, обладнаний спеціальними світловими і звуковими сигнальними пристроями тощо). 

Для розуміння що включає в себе дане поняття, доцільно звернутися до норм Закону України від 05.07.2012 N 5081-VI «Про екстрену медичну допомогу»: спеціалізований санітарний транспорт – оснащений спеціальними світловими і звуковими сигнальними пристроями транспортний засіб, призначений для перевезення людини у невідкладному стані та обладнаний для надання екстреної медичної допомоги або призначений для перевезення анатомічних матеріалів людини, які застосовуються для трансплантації. 

Також роз’яснення даного терміну відображене у вимогах постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2021 р. N 339 «Деякі питання розвитку системи екстреної медичної допомоги у 2021 році», а саме спеціалізований санітарний транспорт – спеціалізований санітарний транспорт екстреної медичної допомоги типів B і C як системи медичних виробів, допоміжних засобів до них та устаткування у складі колісних засобів, призначених для виконання спеціальних робочих функцій, та додаткових предметів спеціального обладнання. 

Відображення поняття «спеціалізований транспортний засіб» у вимогах Закону із врахуванням Особливостей 

Згідно абзацу першого пункту 11-1 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України від 25.12.2015 № 922-VIII «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості), у разі коли замовники, які є закладами охорони здоров'я або структурними підрозділами з питань охорони здоров'я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій, здійснюють закупівлі лікарських засобів, які в установленому законом порядку зареєстровані в Україні, та медичних виробів за переліком згідно з додатком 1, вартість яких становить або перевищує 50 тис. гривень, такі закупівлі здійснюються з використанням електронного каталогу відповідно до Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2020 р. N 822 (Офіційний вісник України, 2020 р., N 75, ст. 2407), з урахуванням положень, визначених цими особливостями. 

І якщо звернути увагу на вищезазначений Додаток 1 до Особливостей, остання із груп медичних виробів носить назву «Медичне обладнання та спеціалізований санітарний транспорт» та наразі включає в себе єдину позицію «Спеціалізований санітарний транспорт». Відповідно категорія замовників, що підпадає під вимоги пункту 11-1 Особливостей, повинна здійснювати закупівлю спеціалізованого санітарного транспорту з урахуванням вимог даного пункту. Та чи наявний такого роду товар в електронному каталозі? 

Відповідь - так, даний товар наявний в електронному каталозі, проте на більшості майданчиків він доступний у групі товарів «Автомобілі швидкої допомоги», «Автомобілі швидкої медичної допомоги», тощо. 

Чіткого визначення що ж таке автомобіль швидкої медичної допомоги у законодавстві наразі немає, проте також доцільно звернути увагу на те, що в результаті чергових змін до Закону України від 05.07.2012 N 5081-VI «Про екстрену медичну допомогу», слова «швидка медична допомога» замінено словами «спеціалізований санітарний автомобіль екстреної медичної допомоги». А тому можемо зробити висновок, що даного роду транспортні засоби відносять до однієї і тієї ж категорії товарів. 

Щодо вимог Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон), у них присутній не лише термін «автомобілі швидкої допомоги», але й «транспортні засоби для перевезення пацієнтів». І віднайти їх можна у підпункті 2 пункту 6-1 розділу Х Прикінцевих та перехідних положень Закону, коли мова йде про встановлення вимог щодо підтвердження ступеня локалізації виробництва відповідних товарів. 

Встановлення вимог щодо підтвердження ступеня локалізації виробництва під час придбання спеціалізованого транспортного засобу 

Проблематика суперечності вимог Закону та Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженому постановою Кабміну від 14.09.2020 № 822 (далі – Порядок № 822) для більшості замовників не є чимось новим. Тож наразі зупинимось більш детально на питанні, чи можливо замовнику здійснити закупівлю спеціалізованого санітарного транспорту, не порушуючи при цьому ні вимог Закону із урахуванням Особливостей, ні вимог Порядку № 822. 

У чому ж полягає основна проблема? Згідно вимог абзацу 3 пункту 3 Особливостей та пункту 6-1 розділу Х Прикінцевих та перехідних положень Закону, якщо вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, замовник здійснює закупівлю товарів, визначених підпунктом 2 цього пункту, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва дорівнює чи перевищує відсоток, визначений Законом (у 2024 році - 20 відсотків). 

У свою чергу в переліку товарів, затверджених підпунктом 2 пункту 6-1 розділу Х Прикінцевих та перехідних положень Закону, містяться: 

  • автомобілі швидкої допомоги; 
  • транспортні засоби для перевезення пацієнтів. 

У той же час замовникам варто врахувати вимоги, зазначені у абзаці другому пункту 57 Порядку № 822, а саме, що у запиті пропозицій постачальників щодо закупівлі товару замовник може визначити виключно інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення в межах специфікації товару, визначеної адміністратором. Запит пропозицій постачальників не повинен містити вимог до постачальника та інших документів, які не передбачені цим Порядком. Як замовнику вчинити в такому разі? 

Перший варіант: Якщо закупівельник не підпадає під категорію замовників, визначених вимогами пункту 11-1 Особливостей, рекомендуємо здійснювати придбання даного товару за допомогою іншого виду закупівлі, який дозволить виконати та не порушити відповідні вимоги законодавства сфери публічних закупівель. 

Другий варіант: Якщо закупівельник підпадає під категорію замовників, визначених вимогами пункту 11-1 Особливостей та змушений здійснити закупівлю виключно шляхом використання електронного каталогу, то одним із можливих варіантів є здійснювати таку закупівлю без застосування ступеня локалізації виробництва товару. Так, звертаємо увагу, що це є порушенням законодавчих вимог, у той же час за такого роду дії відсутня адміністративна відповідальність. Більше пояснень та нюансів щодо даного питання можна віднайти у матеріалі «Чи може замовник здійснити закупівлю локалізованого товару через електронний каталог»

Підсумки 

У відповідності до вимог Особливостей, у разі коли замовники, які є закладами охорони здоров'я або структурними підрозділами з питань охорони здоров'я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій, здійснюють закупівлю спеціалізованого санітарного транспорту (який знаходиться в переліку медичних виробів у додатку 1 до Особливостей), вартість яких становить або перевищує 50 тис. гривень, такі закупівлі здійснюються з використанням електронного каталогу. 

Також у відповідності до абзацу 3 пункту 3 Особливостей та пункту 6-1 розділу Х Прикінцевих та перехідних положень Закону, якщо вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, замовник здійснює закупівлю товарів, визначених підпунктом 2 цього пункту, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва дорівнює чи перевищує відсоток, визначений Законом (у 2024 році - 20 відсотків). Аналізуючи підпункт 2 пункту 6-1 розділу Х Прикінцевих та перехідних положень Закону, можемо відмітити, що в переліку присутні такі товари, як автомобілі швидкої допомоги та транспортні засоби для перевезення пацієнтів. 

У той же час нагадуємо, що під час здійснення запиту пропозицій постачальників, замовники не мають права вимагати від постачальників документи щодо підтвердження ступеня локалізації виробництва товару. Тож у випадку коли замовник стикається із потребою здійснення закупівлі спеціалізованого санітарного транспорту, то він може: 

  • не встановлювати вимоги щодо підтвердження ступеня локалізації виробництва товару – замовник порушує вимоги абзацу 3 пункту 3 Особливостей та пункту 6-1 розділу Х Прикінцевих та перехідних положень Закону, проте за такого роду дії відсутня адміністративна відповідальність; 
#закупівлі через електронний каталог#медичний заклад#охорона здоров'я#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard