Статті

Алгоритм роботи замовника з постачальником «останньої надії» електричної енергії

0
494

Кінець 2023 року та початок нового року для кожного замовника є етапом проведення закупівель для потреб 2024 року,  які є вкрай необхідними для забезпечення діяльності замовника, однією з яких є електрична енергія. Звичайно, що є замовники, які завчасно розпочали закупівлі електричної енергії ще у кінці 2023 року, але із-за обставин, які не залежали від волі замовників такі закупівлі не закінчилися та договори про постачання електричної енергії споживачу до 01.01.2024 року так і не укладенні. А це в свою чергу свідчить про те, що такі замовники потрапляють до постачальника «останньої надії» електричної енергії (надалі – ПОН). І як правило, коли замовник опиняється у ПОНа, то у зв’язку із тим, що немає достатньої інформації, такий замовник не розуміє як йому діяти далі. Тому, у даній статті запропонуємо алгоритм дій замовника щодо співпраці з ПОНом та надамо інформацію, яку має знати замовник для врегулювання договірних відносин з ПОНом.      

Як зрозуміти замовнику, що постачання електричної енергії до його об’єктів здійснює ПОН?

Першою та основною ознакою, що замовника потрапив до ПОНа є те, що у замовника відсутній укладений договір про постачання електричної енергії споживачу станом на 01.01.2024 року (на період постачання протягом 2024 року)

Тобто, у разі якщо замовник:

  • не продовжив термін дії договору про постачання електричної енергії споживачу (у разі якщо такий договір був укладений за процедурою «відкриті торги») на підставі підпункту 8 пункту 19 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», затверджених Кабміном від 12.10.2022 № 1178 (надалі – Особливості)  на строк достатній для проведення процедури закупівлі;

або

  • не провів закупівлю (не залежності від виду закупівлі) та не уклав договір про постачання електричної енергії споживачу до 01.01.2024 року.

Зазначене свідчить про те, що у разі якщо у замовника відсутній діючий договір про постачання електричної енергії у відповідності до якого покладений обов’язок на постачальника (окрім ПОНа) здійснювати постачання електричної енергії до об’єкту (тів) замовника, тому у відповідності до пунктів 3.4.4. та 6.2.3 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП № 312 від 14.03.2018 року (надалі – ПРРЕЕ)) постачання електричної енергії з моменту припинення постачання електричної енергії попереднім електропостачальником здійснює постачальник "останньої надії". 

Яку інформацію важливо знати замовнику?

Перше, це те що діючий електропостачальник за 20 календарних днів до передбачуваного дня припинення дії договору та постачання електричної енергії повинен був повідомити про це замовника (пункт 3.2.15 ПРРЕЕ).

Окрім, замовника діючий постачальник у зазначений термін також повідомляє про дату припинення дії договору відповідного (відповідних) оператора (операторів) системи та постачальника "останньої надії", на території діяльності якого розташовані електроустановки такого споживача, із зазначенням дати припинення постачання електричної енергії споживачу.

Тобто, про дату припинення постачання діючим постачальником замовнику стає відомо завчасно із повідомлення від діючого постачальника.

Друге, наразі на території України запроваджена електронна платформи Датахаб, а тому функції адміністратора комерційного обліку (надалі – АКО) на роздрібному ринку електричної енергії виконує Оператор системи передачі - ПрАТ «НЕК «Укренерго» на підставі статті 53 Закону України «Про ринок електричної енергії».

Що таке електронна платформа Датахаб? Datahub – це інформаційно-комунікаційна платформа створена АКО для керування даними на ринку електричної енергії України шляхом збору та обробки основних даних та даних комерційного обліку (далі – Система). Простими словами, це електронна система, яка містить всі дані про точки комерційного обліку учасників ринку, в тому числі і точки комерційного обліку об’єктів замовника, та яка надає можливість пришвидшити порядок зміни постачальника шляхом зміни в реєстрах точок комерційного обліку електропостачальника.    

Чому важливо знати таку інформацію замовнику? Тому, що фактично коли відбувається порядок зміни постачальника на ПОНа, у даному процесі важливу роль наразі відіграє АКО (ПрАТ «НЕК «Укренерго»), а не оператор системи розподілу, як це було до моменту запуску електронної платформи Датахаб.

Третє, у разі повідомлення діючим постачальником про дату припинення дії договору, таким постачальником також повідомляється АКО і у повідомленні зазначається чітка дата припинення постачання електричної енергії споживачу.

Згідно пункту 6.2.5. ПРРЕЕ, АКО за наявними у нього контактними даними повідомляє споживача (у тому числі за допомогою інформаційно-комунікаційних систем та/або засобів електронної комунікації) про переведення на постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» - за 5 робочих днів до переведення. Замовник протягом 5 днів з дня отримання повідомлення оператора системи має право до моменту його переведення на постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» укласти договір з обраним електропостачальником. У такому разі обраний електропостачальник (постачальник універсальних послуг) має протягом дня з моменту укладення договору постачання електричної енергії споживачу (договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг) повідомити АКО. АКО в той же день переводить такого споживача до обраного електропостачальника (постачальника універсальних послуг) шляхом внесення змін в одноденний строк до реєстрів точок комерційного обліку електропостачальника щодо обраного електропостачальника (постачальника універсальних послуг) та відповідного споживача, якому він почав здійснювати постачання електричної енергії, у порядку, визначеному цими Правилами, з одночасним повідомленням операторів системи.

У разі якщо замовник у зазначений термін не укладає договір про постачання електричної енергії та не розпочинає процедуру зміни електропостачальника (у разі якщо за результатами проведеної закупівлі укладається договір з іншим постачальником), то такий замовник з наступної дати, яка зазначена у повідомленні про дату припинення дії договору та постачання електричної енергії від діючого постачальника переводитьсяАКО в одноденний термін на постачання електричної енергії ПОНом шляхом внесення змін до реєстрів точок комерційного обліку електропостачальника щодо постачальника "останньої надії" у порядку, визначеному Кодексом комерційного обліку, з одночасним повідомленням операторів системи та постачальника "останньої надії".

Тобто, на сьогоднішній день зміну постачальника шляхом зміни в реєстрах точок комерційного обліку електропостачальників, в тому числі і ПОНа виконує лише АКО (ПрАТ «НЕК «Укренерго»), при цьому повідомлення про те, що замовника переведено до ПОНа отримує оператор системи («___ обленерго» або інший суб’єкт до мереж якого приєднаний (ні) об’єкт (ти) замовника) та ПОН. 

Де та як отримати замовнику інформацію про те, що останній знаходиться на ПОНі?

У даному матеріалі ми уже з’ясували, що інформацію про те, чи замовник переведений на ПОН і з якої дати можна дізнатися у:

  • адміністратора комерційного обліку – ПрАТ «НЕК «Укренерго»;

або

  • оператора системи розподілу/ передачі  (ОС) - «___ обленерго» або інший суб’єкт господарювання до мереж якого приєднаний (ні) об’єкт (ти) замовника;

або

  • безпосередньо у ПОНа.

Звичайно, що для замовника найзручніший варіант це звернутися до оператора системи розподілу/ передачі  (ОС) - «___ обленерго» або інший суб’єкт господарювання до мереж якого приєднаний (ні) об’єкт (ти) замовника та отримати інформацію чи переведений замовник на ПОН і з якої дати.

Як отримати інформацію від АКО чи ОС? Інформацію можна отримати шляхом направлення на офіційну електронну адресу листа/звернення, при оформленні листа/звернень рекомендуємо зазначати тему звернення, ідентифікатор замовника та контактні дані, ЕІС точки  – це прискорить опрацювання звернення.  

Хто здійснює функції ПОНа на сьогоднішній день?

Відповідно до статті 64 Закону України «Про ринок електричної енергії» визначення ПОНа здійснюється рішенням Кабінету Міністрів України за результатами конкурсу, проведеного у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України. Якщо конкурс не відбувся, Кабінет Міністрів України з метою забезпечення загальносуспільних інтересів може тимчасово, на строк до шести місяців, покласти обов’язки щодо виконання функцій ПОНа на електропостачальника державної форми власності, який відповідає кваліфікаційним вимогам та критеріям.

Межі території здійснення діяльності ПОНа визначаються в умовах конкурсу. У межах території здійснення діяльності одного ПОНа не допускається провадження діяльності іншими ПОНами. На сьогодні функції ПОНа виконує Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» (надалі — ДПЗД «Укрінтеренерго»). ПОН призначений діяти на території України, тобто такий постачальник є один.

ДПЗД «Укрінтеренерго» як ПОН діє на підставі ліцензії з постачання електричної енергії споживачу, виданої згідно з постановою НКРЕКП від 06.11.2018 № 1344, та виконує функції, згідно з Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 № 1023-р (зі змінами) з 1 січня 2019 р. до 31 грудня 2024 р.

Алгоритм дій замовника щодо постачання електричної енергії ПОНом?

Які ж дії варто здійснити замовнику для отримання інформації та врегулювання договірних відносини з ПОНом?  Рекомендуємо наступний алгоритм дій замовника після того як останній отримав повідомлення про припинення дії договору/постачання електричної енергії або повідомлення, що замовника з реєстрів діючого постачальника перенесли до реєстру ПОНа:

  1. Звернутися до АКО або ОС (оператора системи розподілу/ передачі  (ОС) - «___ обленерго» або інший суб’єкт господарювання до мереж якого приєднаний (ні) об’єкт (ти) замовника) та отримати підтвердну інформації щодо дати переведення замовника на постачання електричної енергії ПОНом шляхом внесення змін до реєстрів точок комерційного обліку електропостачальника щодо постачальника "останньої надії".
  2. Визначити період, обсяг постачання та очікувану вартість. При визначенні періоду постачання електричної енергії ПОНом замовнику потрібно прорахувати час який потрібний для проведення закупівлі чи закінчення закупівлі чи укладання договору про постачання електричної енергії. Виходячи із необхідного періоду постачання ПОНом потрібно вирахувати кількість кіловат годин постачання електричної енергії ПОНом. До прикладу: Замовнику знаходиться на етапі проведення закупівлі – укладання договору. Таким чином, договір може бути укладений не раніше ніж через п’ять днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю і не пізніше ніж через 15 днів з дати прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації та тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі. Також варто взяти до увагу період оскарження до АМКУ, у разі подання скарги учасниками це ще в середньому 10 днів. І тому, замовнику потрібно близько 25 днів. Місячний прогнозований обсяг споживання на 30 днів становить 30 000 кВт*год. Тому, для 25 днів, визначених розрахунковим шляхом, потрібно  25 000  кВт*год. 

Після цього розраховуємо очікувану вартість закупівлі послуги з постачання електричної енергії ПОНом. Нагадаємо, що максимальний строк постачання ПОНом 90 днів. Інформацію про ціни замовник можна знайти на сайті ПОНа за посиланням.

  1. Звернутися до ПОНа. Всі необхідні документи, а саме договір про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії», комерційна пропозиції, ціни на електричну енергію ПОНа тощо можна отримати на офіційному сайті ПОНа у розділі – Постачальник «останньої надії».

Необхідні документи замовник має роздрукувати, підписати зі своєї сторони та направити на ПОН:

  • рекомендованим листом із повідомленням про вручення листа на адресу ПОНа - вул. Кирилівська, 85, м. Київ, 04080, Україна.
  • або на офіційну електронну адресу kanc@uie.ua або для листування з постачальником “останньої надії” pon@uie.kiev.ua із врахуванням вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги», тобто з накладанням кваліфікованого електронного підпису;
  • або у разі якщо замовник фізично знаходиться в місті Києві вручити такі документи нарочним. При цьому рекомендуємо також підготувати супровідний лист на якому представник ПОНа зможе поставити відмітку про отримання таких документів.  

Також, варто зазначити, що враховуючи положення Особливостей, закупівля електричної енергії у ПОНа (укладання договору про закупівлю з постачальником «останньої надії») є виключенням передбачене абзацу 6 підпункту 5 пункту 13 Особливостей, а відтак Замовник може укласти прямий договір із ПОНом та має право застосувати правила частини 3 статті 631 ЦКУ та поширити дію такого договору на правовідносини, які виникли до його укладання, а саме з фактичної дати переведення Замовника (споживача) на ПОН.

  • Замовнику після направлення або вручення договору про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» варто зв’язуватися із представниками ПОНа для пришвидшення порядку підписання та отримання такого договору замовником, оскільки залишення даного питання без відповідної уваги та настирливості може привести до того, що документи можуть не бути отримані замовником.      
  • Після отримання документів, відобразити закупівлю в річному плані закупівель шляхом затвердження річного плану або внесенням змін до нього. Річний план або зміни до нього оприлюднити протягом 5 робочих днів з моменти прийняття рішення замовником.

Варто врахувати, закупівля відповідно до Особливостей здійснюється замовником на підставі наявної потреби у її здійсненні або у разі необхідності планової потреби наступного року (планових потреб наступних періодів). Запланована закупівля включається до річного плану закупівель замовника відповідно до статті 4 Закону. Тобто, замовнику обираючи вид закупівлі для закупівлі електричної енергії у ПОНа потрібно відштовхуватися від річної потреби у закупівлі електричної енергії в цілому. Та у разі якщо річна потреба за показником 4 цифри ЄЗС - 09310000-5 Електрична енергія у замовника не буде перевищувати 100 тис.грн, в такому випадку замовник керуючись пунктом 11 Особливостей має право укласти «прямий» договір. У разі якщо річна потреба за показником 4 цифри ЄЗС - 09310000-5 Електрична енергія у замовника буде перевищувати 100 тис.грн, то в такому випадку замовнику слід звернутися до положень пункту 13 Особливостей.

Так, пунктом 13 Особливостей визначено, що придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тисяч гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тисяч гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 мільйона гривень, може здійснюватися без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у випадку укладення договору про закупівлю з постачальником “останньої надії” або з постачальником універсальної послуги на постачання електричної енергії або природного газу (абзац 6 підпункту 5 пункту 13 Особливостей).

Дана підстава укладання договору не є чимось новим, тому у разі якщо замовник уже потрапив до ПОНа, то в такому випадку закупівля послуг з постачання електричної енергії у постачальника «останньої надії» може відбуватися за наступними видами закупівель для звичайних замовників:

Вартісні межіВид закупівлі
  < 100 тис. грнПрямий договір з подальшим оприлюдненням звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель * (пункт 11 Особливостей)
≥ 100 тис. грнДоговір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель на підставі абзацу 6 підпункту 5 пункту 13 Особливостей «укладення договору про закупівлю з постачальником “останньої надії” або з постачальником універсальної послуги на постачання електричної енергії або природного газу» **
Окремо зауважуємо! Пунктом 5 частини 6 статті 3 Закону визначено, що Закон не застосовується у випадку, якщо замовники в окремих сферах господарювання здійснюють закупівлі товарів, робіт і послуг, якщо ціни (тарифи) на них затверджуються державними колегіальними органами, іншими органами влади відповідно до їх повноважень або визначаються в порядку, встановленому зазначеними органами, у тому числі якщо визначення таких цін здійснюється на аукціонах. Ціна (тариф) на послугу з постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» встановлюється у відповідності до постанови НКРЕКП № 1179 від 05.10.2018 року «Про затвердження Порядку формування ціни, за якою здійснюється постачання електричної енергії споживачам постачальником «останньої надії»», а тому замовники в окремих сферах господарювання у випадку укладення договору споживача про надання послуги з постачання електричної енергії ПОНом не оприлюднюють річний план або зміни до нього та іншу інформацію про таку закупівлю (абзац 2 пункту 3 Особливостей).

*Також, варто зазначити, що у разі якщо річна потреба за предметом закупівлі  

  • < 50 тис. грн – у такому випадку замовник оприлюднює лише річний план або зміни до нього та не оприлюднює звіт про договір про закупівлю укладений, без використання електронної системи;
  • ≥ 50 тис. грн  – у такому випадку замовник оприлюднює річний план або зміни до нього та звіт про договір про закупівлю укладений, без використання електронної системи закупівель протягом 10 робочих днів з дня укладання договору про закупівлю.

** У разі якщо закупівля відбулася шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та / або електронного каталогу для закупівлі товару, згідно пункту 13 Особливостей замовник має оприлюднити в електронній системі закупівель протягом 10 робочих днів з дня укладення такого договору:

  • звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель;
  • договір про закупівлю та додатки до нього у форматі PDF;
  • обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до пункту 13 Особливостей у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа.
#закупівлі електричної енергії#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard