Статті

А ще 13 вересня був міжнародний день шоколаду

0
95

Поціновувачі солоденького можуть цілковито віддатися і насолодитись шоколадом  без будь-якого відчуття провини за кілокалорії.  

Минулої п'ятниці відзначався Міжнародний день шоколаду (World Chocolate Day), це свято має дві дати - 11 липня і 13 вересня, але ж забагато шоколаду не буває. 😋ᵞᵁᴹᴹᵞ😋 

11 липня – започаткували це свято французи, ще у 1995 році. А національна асоціація кондитерів США запровадила свято шоколаду 13 вересня, бо ця дата збігається з днем народження Мілтона С.Херші видатного шоколатьє. 

Шоколад – один з небагатьох ласощів, корисних для здоров’я. Він нормалізує тиск, стабілізує працездатність серця, позитивно впливає на стан нервової системи, стимулює викид гормонів щастя – ендорфінів, допомагаючи боротися з депресією і, до того ж, є відмінним афродизіаком. 

Батьківщиною шоколаду вважають Центральну і Південну Америку. Древні індіанці майя і ацтеки змішували обсмажені зерна какао з водою, гірким перцем, ваніллю або аннато (насіння рослини)  створюючи напій з гострим і гірким смаком -  (xocolātl , в перекладі з ацтекської — "гірка вода").  

Вже в ті часи вважалося, що шоколад знімає втому і має лікувальні властивості. Шоколад високо цінився, а його плоди можна було використовувати як заміну грошам, тобто купити щось і розрахуватися бобами какао. Першими хто познайомив наш світ з какао були Христофор Колумб і його син Ернан у 1502 році. Розсмакувавши цей горькувато-пекучий напій, йому приписали славу "напою кохання", що викликало неабияке занепокоєння у місцевих єпископів. 

В різних країнах святкування цього свята, здивує вас своєю неординарністю і традиціями.  

У Львові – це звісно ріки солодощів, майстер-класи від визнаних скульпторів із створення шоколадних скульптур, конкурсів. В одному місці збираються кращі кондитери та виробники з усієї України. Кожен бажаючий може прийняти участь у різноманітних практичних заняттях, дізнатись як роблять шоколад, скуштувати неймовірно смачні шоколадні вироби та напої, придбати продукцію. 

Самими великими поціновувачами шоколаду виявилися жителі Германії. Вони заморочилися на стільки, що створили цілу шоколадну країну – Шоколандію. Туди з’їжджаються всі ласуни шоколаду аби відсвяткувати це свято "до схочу".  

У Швейцарії вигадали "шоколадний залізничний маршрут" потягом, тривалість подорожі більше 5 годин. Ви мандруєте місцевими фабриками, лише першим класом, насолоджучись кавою, шоколадними круасанами й іншими смаколиками.  

Цікаві факти про шоколад: 

  • Какао дерева ростуть по 200 років, але приносять плоди лише 25 із них.
  • Одне дерево виробляє до 2500 тисяч какао-бобів. 
  • Один шматочок шоколаду дає кількість енергії, якої достатньо, щоб пройти 45 метрів.
  • Вірменська кондитерська фабрика Grand Candy з нагоди 10-річчя діяльності, виготовила найбільшу шоколадну плитку, вага якої складала — 4,41 тонни. 
  • В дитинстві нам часто говорять, що від шоколаду псуються зуби, але це не так. На відміну від інших солодощів, які містять цукор, шоколад не викликає карієс. 
  • У 1924 році українська підприємець Климентина Авдикович-Глинська спільно з митрополитом Андреєм Шептицьким заснувала у Львові фабрику шоколаду «Фортуна Нова», потужністю 5 тонн на день. 
  • Найвищий фонтан із шоколаду був створений у Лас-Вегасі. У фонтані переливалися 2 тонни шоколаду різного виду. Чарівні каскади досягали 8 метрів у висоту. Будівництво фонтану займало 10 років, а ще 2 роки знадобилося на те, щоб встановити всі необхідні елементи.  
  • Шоколад не варто запивати кавою, адже він сам по собі містить велику кількість кофеїну, а це не аби яке навантаження на серцеі
#привітання

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard