Замовник встановив вимогу щодо надання переможцем документів про право підписання договору в паперовому вигляді – порушення? Позиція ДАСУ

0
164

Моніторинг № UA-M-2024-04-23-000021, оголошення № UA-2024-02-06-013893-a

Витяг з висновку за результатами моніторингу: за результатами моніторингу установлено, що відповідно до умов підпункту 4.2 пункту 4 «Умови укладання договору про закупівлю» розділу 6 «Результати тендеру та укладання договору про закупівлю» тендерної документації Замовник визначив, що «Переможець процедури закупівлі під час укладення договору про закупівлю повинен надати відповідну інформацію про право підписання договору про закупівлю шляхом завантаження інформації в електронну систему закупівель або направлення інформації на електронну адресу: kliuchka.i.a@hts.kh.ua або направлення інформації на поштову адресу замовника (або нарочно), а саме: 61037, Україна, Харківська обл., м. Харків, вул. Мефодіївська, буд. 11, Б, відділ публічних закупівель та договірної роботи».

Таким чином, у тендерній документації Замовник установив вимогу щодо надання документів, визначених у пункті 4 розділу VI тендерної документації у паперовому вигляді, чим порушив вимоги частини восьмої статті 12 Закону, якою визначено, що подання інформації під час проведення процедури закупівлі здійснюється в електронному вигляді через електронну систему закупівель. Замовникам забороняється вимагати від учасників подання у паперовому вигляді інформації, поданої ними під час проведення процедури закупівлі.

Постановою Касаційного адміністративного суду Верховного Суду України від 02.03.2023 у справі № 640/26603/21 (далі – Постанова) суд виснував, що публічна закупівля здійснюється поетапно, завершальним етапом якого є укладення та виконання договору.

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

Враховуючи те, що принцип прозорості повинен застосовуватись на усіх етапах закупівель, а електронна система закупівель забезпечує, зокрема, обмін інформацією і документами саме в електронному вигляді, виключним способом взаємодії між учасниками закупівлі та Замовником є електронна система закупівель.

Окрім цього, в цій же Постанові наголошено, що дана правова норма стосується як учасників так і переможця/ів торгів.

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard