Замовник відмінив процедуру закупівлі та планує провести нову у зв’язку із збільшення потреби: які ризики 

0
143

Закупівля UA-2024-04-16-007698-a, рішення органу оскарження № 7994-р/пк-пз від 06.05.2024

Позиція Скаржника: Скаржник зазначає, що Замовник у власному рішенні та в інформації про відміну Процедури так і не зазначив, яке саме порушення законодавства у сфері публічних закупівель та якої саме норми закону було здійснено порушення. На думку Скаржника, для закупівлі додаткового обсягу палива Замовник може оголосити додаткову процедуру закупівлі з об’ємом додаткової потреби без скасування наявних торгів. 

Позиція Замовника: внесення змін на етапі подання Пропозицій шляхом збільшення кількості товару в Документації та оголошенні про проведення відкритих торгів є порушенням, так як збільшенням кількості товару Замовник навмисно зменшує ціну за одиницю товару на ринку, чим порушує порядок визначення очікуваної вартості предмету закупівлі.

Позиція Органу оскарження: Замовником на веб-порталі Уповноваженого органу розміщено протокол щодо прийняття рішення уповноваженою особою, в якому зазначено: "Відповідно до пункту 56 Особливостей, Замовник має право з власної ініціативи або у разі усунення порушень вимог законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю відповідно до статті 8 Закону, або за результатами звернень, або на підставі рішення органу оскарження внести зміни до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів. У зв’язку з тим, що потреба КП на паливо зросла, є необхідність внес і и зміни у Закупівлю.  Внесення змін на етапі подання тендерних пропозиції, шляхом збільшення кількості товару в тендерній документації та оголошенні про проведення відкритих торгів, є порушенням, так як збільшенням кількості товару, зменшується ціна за одиницю товару на ринку та як результат, закупівля не відбудеться. Зазначені порушення на цьому етапі Закупівлі неможливо усунути чи виправити.

Замовник не довів правомірність відміни Процедури закупівлі та те, що причини відміни є такими, що виникли через виявлені порушення вимог законодавства у сфері публічних закупівель не внаслідок дій/бездіяльності Замовника.

Про всі підстави для відміни відкритих торгів,  а також  розбір проблемних ситуацій та практичні поради зібрані у матеріалі за посиланням

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard