Замовник відхилив учасника через відсутність КВЕДу на здійснення виду діяльності, який є предметом закупівлі: чи вважає ДАСУ таке рішення правомірним? 

0
86

Моніторинг № UA-M-2024-08-19-000069, оголошення № UA-2024-01-10-008447-a 

Витяг з висновку за результатами моніторингу: за результатами аналізу питання розгляду тендерної пропозиції встановлено. 

Відповідно до підпункту 6 пункту 1 Додатка № 1 до ТД учасник у складі тендерної пропозиції повинен надати оригінал або копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (завірені печаткою Учасника і власноручним підписом уповноваженої особи Учасника (для юридичних осіб та фізичної особи - підприємця) або копія витягу з Єдиного державного реєстру (для юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців). 

Учасником ФОП Ільїн А.Ф. у складі тендерної пропозиції надано копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (файл «Витяг з ЄДР.pdf»). 

Відповідно до протоколу уповноваженої особи Замовника від 09.02.2024 № 50 тендерну пропозиції учасника ФОП Ільїн А.Ф. відхилено на підставі абзацу 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей як таку, що не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності в інформації та/або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 Особливостей.  

У вказаному протоколі зазначено: «Рішенням уповноваженої особи № 46 від 06.02.2024 року булу визначено переможцем закупівлі учасника ФОП Ільїн Андрій Федорович, яке було скасовано на підставі вимоги від 09.02.2024 року від наступного учасника ФОП ЗУБКОВА ІРИНА БОРИСІВНА, якою вимагалося відхилення тендерної пропозиції учасника ФОП Ільїн Андрій Федорович, як такої що не відповідає вимогам тендерної документації.  

З приводу чого учасником ФОП ЗУБКОВА ІРИНА БОРИСІВНА наведені доводи, що учасник ФОП Ільїн Андрій Федорович не може здійснювати поставку товару за предметом закупівлі 09110000-3 Тверде паливо (09111400-4 Деревне паливо) (паливні гранули (пелети) з деревини), тому що в нього відсутні відповідні КВЕД на здійснення цього виду діяльності. Виходячи з вище наведеного, замовником було проведено більш ретельну перевірку учасника ФОП Ільїн Андрій Федорович, на предмет відповідності його зареєстрованих видів економічної діяльності до предмету закупівлі в цілому.  

Було виявлено, що дійсно учасник ФОП Ільїн Андрій Федорович не має відповідних кодів економічної діяльності які регламентуються Державним класифікатором України ДК 009–2010 «Класифікація видів економічної діяльності», а саме КВЕД: 46.71- оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами; 16.29 Виробництво інших виробів з деревини; виготовлення виробів з корка, соломки та рослинних матеріалів для плетіння.  

Керуючись вимогами «Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», затверджених Постановою КМУ № 1178 від 12 жовтня 2022 року (далі – Особливості), Замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у випадках, передбачених абзацом 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей «не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності в інформації та/або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 цих особливостей». 

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

На запит Південного офісу Держаудитслужби від 20.08.2024 щодо обґрунтування відхилення тендерної пропозиції учасника ФОП Ільїн А.Ф. згідно з абзацом 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей, Замовник 22.08.2024 надав пояснення. Надане пояснення не обґрунтовує прийняте Замовником рішення щодо відхилення тендерної пропозиції учасника ФОП Ільїн А.Ф. згідно з абзацом 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей з підстав, визначених у протоколі уповноваженої особи Замовника від 09.02.2024 № 50, оскільки ТД Замовника не містить вимоги щодо обов’язкової наявності у витязі учасника з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань виду діяльності, який має відповідати предмету закупівлі ДК 021:2015:09110000-3: Тверде паливо (паливні гранули (пелети) з деревини). 

Крім того, слід зазначити, що наданий учасником ФОП Ільїн А.Ф у складі тендерної пропозиції витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відповідає вимогам Замовника, визначених у підпункті 6 пункту 1 Додатка № 1 до ТД. 

Отже, на порушення абзацу 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей Замовник безпідставно відхилив тендерну пропозицію учасника ФОП Ільїн А.Ф. із зазначених у протоколі уповноваженої особи Замовника від 09.02.2024 № 50 підстав. 

Також оскільки Замовником безпідставно відхилено тендерну пропозицію учасника ФОП Ільїн А.Ф., остаточна цінова пропозиція якого є меншою на 26,40 грн, ніж пропозиція наступного учасника процедури закупівлі ФОП Зубкова І.Б., якого визначено переможцем процедури закупівлі, то Замовником не дотримано принципи здійснення публічних закупівель, визначених частиною першою статті 5 Закону, зокрема: максимальна економія, ефективність та пропорційність; недискримінація учасників та рівне ставлення до них; об’єктивне та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі. 

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard