Вимога замовника щодо надання переможцем документів у паперовому вигляді

1
202

Пропонуємо для розгляду рішення Донецького окружного адміністративного суду від 13 червня 2024 у справі № 200/1503/24. Детальніше за посиланням.

Обставини справи: Позивач звернувся до суду з вимогою визнати протиправним та скасувати висновок Державної аудиторської служби України.

Представник відповідача через систему «Електронний суд» надав відзив на позов, у якому просив відмовити у задоволенні позовних вимог з підстав того, що під час моніторингу установлено, що Замовник установив вимогу щодо переліку документів, що надає переможець, зокрема: «Для узгодження переможець надсилає на електронну адресу Замовника договірну ціну з повним комплектом розрахунків, підписану уповноваженою особою переможця разом із супровідним листом протягом двох днів з дня визначення переможця.» Крім того, у тендерній документації Замовником встановлено вимогу, що переможець також на стадії укладання договору надає Замовнику паперовий варіант договірної ціни разом з повним комплектом розрахунків за аналогією до електронного варіанту. Отже, Замовник у тендерній документації установив вимоги щодо надання документів, визначених тендерною документацією, шляхом надсилання на електронну адресу, а також надання у паперовому вигляді, чим, на думку відповідача порушив вимоги частини восьмої статті 12 Закону № 922, якою визначено, що подання інформації під час проведення процедури закупівлі здійснюється в електронному вигляді через електронну систему закупівель. Замовникам забороняється вимагати від учасників подання у паперовому вигляді інформації, поданої ними під час проведення процедури закупівлі.

Позиція суду: Судом встановлено, що вимога щодо надання паперового варіанту документів визначена Замовником у додатку № 8 (Розрахунок ціни тендерної пропозиції) до тендерної документації. Зазначеною вимогою передбачено, що переможець також на стадії укладання договору надає Замовнику паперовий варіант договірної ціни разом з повним комплектом розрахунків за аналогією до електронного варіанту. Ця вимога, а також сам порядок узгодження договірної ціни, обумовлені Замовником у тендерній документації, керуючись нормами, зазначеними в пункті 4 розділу IV Правил визначення вартості будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування, затверджених наказом Міністерства інфраструктури України від 02.05.2022 №273 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 17.05.2022 за №527/37863, які передбачають, що договірна ціна є кошторисом вартості підрядних робіт, який узгоджений замовником, і використовується під час проведення взаєморозрахунків.

Виходячи з вищевказаних вимог вбачається, що надання документів у паперовому вигляді здійснюється переможцем вперше, на стадії укладання договору, вже після завершення процедури закупівлі.

За таких підстав суд погоджується з позицією позивача щодо правомірності визначення замовником у тендерній документації вимоги щодо надання документів у паперовому вигляді для переможця процедури закупівлі при укладанні договору про закупівлю.

Підсумовуючи наведене Верховний Суд зробив висновок, що коли замовник визначив вимогу щодо надання документів у паперовому вигляді для переможця, тобто після моменту розкриття тендерних пропозицій, така вимога не обмежує конкуренцію та не призводить до дискримінації учасників, оскільки стосується правовідносин щодо укладання договору закупівлі, які виникають після завершення процедури.

До такого ж висновку прийшов Київський окружний адміністративний суд за позовом від ДП “Медичні закупівлі України”, затвердивши рішення від 10 червня 2024 року за справою № 320/41702/23.

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard