Відсутність в тендерній документації технічних характеристик щодо окремих номенклатурних позицій предмету закупівлі є порушенням законодавства

0
164

Витяг із рішення Запорізького окружного адміністративного суду у справі від 06 серпня 2024 року № 280/5257/24: В ході моніторингу ДАСУ встановлено, що тендерна документація позивача до торгів не містить жодних технічних характеристик товару, що закуповується, що не відповідає зазначеним вимогам.

Суд зазначає, що відповідно до пункту 33 частини 1 статті 1 Закону №922, технічна специфікація до предмета закупівлі - встановлена замовником сукупність технічних умов, що визначають характеристики товару (товарів), послуги (послуг) або необхідні для виконання робіт щодо об`єкта будівництва, що можуть включати показники впливу на довкілля й клімат, особливості проектування (у тому числі щодо придатності для осіб із обмеженими фізичними можливостями), відповідності, продуктивності, ресурсоефективності, безпечності, процедури забезпечення якості, вимоги щодо найменування продукції, під яким вона продається, термінологію, символи, методику випробувань і тестування, вимоги до пакування, маркування й етикетування, інструкції для користувачів, технологічні процеси й технології виробництва на будь-яких етапах життєвого циклу робіт, товару чи послуги.

Суд зазначає, що у Додатку №3 до документації позивачем зазначено інформацію про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі код ДК 021:2015:22900000-9 Друкована продукція різна. Зокрема у зазначеному Додатку Замовником було визначено назву продукту, що закуповується, зазначено країну виробника товару, одиницю виміру, кількість. Також, у вказаному Додатку зазначено, що облікова документація виготовляється згідно листка переліку за зразками замовника та каталогів затверджених наказами МОЗ України для медичних установ: поліклінік, амбулаторій, стаціонарів, лабораторій, а також зазначено, що з зразками документації (у тому числі з необхідною якістю паперу) можна ознайомитись у відділі економіки.

Разом з тим, суд частково погоджується з твердженнями відповідача (ДАСУ), що деякі з предметів закупівлі не містять технічних характеристик товару, що закуповується, що є порушенням законодавства.

Так, наприклад, у деяких бланках замовником зазначалося якої форми має бути відповідний бланк (бланк біохімічний аналіз крові форма №228/0), що надавало змогу потенційним учасникам зрозуміти приблизно який має мати вигляд такий бланк. Проте, переважна кількість предметів закупівлі не містила конкретних характеристик для такого товару, наприклад позивач закуповував журнали обліку, щодо яких не зазначено ані їх розміри, ані кількість сторінок у такому журналі, тощо.

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard