Чи можна здійснити закупівлю електричної енергії разом із послугою з розподілу

0
482

Пунктом 26 статті 1 Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі — Закон про ринок) визначено, що електрична енергія — енергія, що виробляється на об’єктах електроенергетики і є товаром, призначеним для купівлі-продажу.

Відповідно, звертаємося до Порядку, а саме пункту 3 розділу І Порядку передбачено, що предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно з пунктами 21 і 34 частини 1 статті 1 Закону та за показником 4 цифри Єдиного закупівельного словника.

Товари — продукція, об’єкти будь-якого виду та призначення, у тому числі сировина, вироби, устаткування, технології, предмети у твердому, рідкому і газоподібному стані, а також послуги, пов’язані з постачанням таких товарів, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих товарів (пункт 34 статті 1 Закону).

Таким чином, законодавцем визначено, що закупівля електричної енергії  у разі якщо об"єкти замоника приєднанні до мереж оператора системи розподілу здійснюється разом із послугою з передачі електричної енергії за умовчанням за предметом закупівлі - показником 4 цифри ЄЗС - 09310000-5 Електрична енергія Щодо послуги з розподілу електричної енергії, нормативно - правові акти, які регулюють порядок постачання електричної енергії та/або послуги з розподілу ЕЕ передбачено, що замоник може передбачити у договорі або у змісті комерційної пропозиції, що постачальник буде здіснювати оплату послуги з розподілу електричної енергії. Тому, право здійснити закупівлю електричної енергії разом із послугою з передачі та/або розподілу електричної енергії замовник має.

Єдине звертаємо увагу, що розподіл електричної енергії» є послугою, яка надається у відповідності до ліцензії оператором системи розподілу. З аналізу класифікаційних груп ЄЗС ДК 021:2015 «65300000-6—Розподіл електричної енергії та супутні послуги», які містять лише два класи послуг, а саме: розподіл електричної енергії (65310000-9 — Розподіл електричної енергії); супутні послуги, до яких віднесено послуги, пов’язані з експлуатацією електроустановок (65320000-2 — Експлуатація електричних установок).
Тобто, у даному випадку для закупівлі послуги з розподілу є окремий код ДК ЄЗС.  

Також варто врахувати обмеження, яке визначене у Закону, а саме, що послуги, пов’язані з постачанням таких товарів, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих товарів. А враховуючи, що ціни (тарифи) на послугу з передачі ЕЕ та/або послугу з розподілу ЕЕ щороку зростають може настати ризик, що сукупно вартість двох послуг може перевищити вартість самого товару - середньозважену ціну на оптовому ринку електричної енергії.

Тому враховуючи зазначене вище, та той факт, що у ЄЗС є окремий код ДК для закупівлі послуги з розподілу ЕЕ не рекомендуємо здійснювати закупівлю електричної енергії разом із послугою з розподілу електричної енергії. 

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard