Чи можна вимагати від потенційного учасника відсутність негативного досвіду співпраці з замовником

0
272

Закупівля UA-2024-04-16-009929-a, рішення  органу оскарження № 7672-р/пк-пз від 30.04.2024

Суть скарги: Згідно з пп.10 п.2 розділу 5 Документації Замовником встановлено наступну дискримінаційну вимогу: "10. Надати довідку довільної форми, видану Замовником закупівлі у 2024 році про те, що Учасник не має негативного досвіду співпраці з Замовником - Комунальне підприємство "Заводське-2010". Скаржник вказує, що вимога щодо надання довідки виданої Замовником закупівлі про те, що Учасник не має негативного досвіду співпраці з Замовником - прямо порушує норми чинного законодавства у сфері публічних закупівель, адже Замовник та потенційні Учасники (без ідентифікації особи) мають право на електронне спілкування (роз'яснення) лише на веб-порталі Уповноваженого органу. Встановлення Замовником такої вимоги, щодо надання потенційним Учасником довідки довільної форми, виданої Замовником закупівлі, містить корупційні та дискримінаційні ознаки, оскільки безпосереднє підписання такого документа, та, як наслідок, і повнота тендерної пропозиції, в складі якої він повинен подаватися, залежить не від Учасника, а напряму від самого Замовника

Замовник зазначає, що враховуючи відсутність будь-яких заборон в чинному законодавстві, та положення пп.2 п.45 Особливостей Замовником була встановлена вимога.

Позиція органу оскарження: Замовник не обґрунтував необхідність встановлення у Документації наведеної вище вимоги Документації у вказаній редакції. За таких умов, з підстав, незалежних від учасника, Замовник на власний розсуд може не видати довідку довільної форми, видану у 2024 році про те, що учасник не має негативного досвіду співпраці з Замовником, що є дискримінаційним по відношенню до суб’єктів господарювання, у тому числі, Скаржника. Виходячи з наведеного, взяти участь у Процедурі закупівлі зможуть лише ті учасники, що зможуть надати довідку довільної форми, видану саме Замовником закупівлі у 2024 році про те, що учасник не має негативного досвіду співпраці з Замовником, що є дискримінаційним по відношенню до інших учасників, у тому числі, Скаржника.

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

Позиція органу оскарження: Документації містить документи, що вимагаються Замовником для завантаження учасником-переможцем відповідно до вимог пункту 47 Особливостей та інші документи. 13 Довідку у довільній формі про наявність обладнання, матеріально-технічної бази та технологій із зазначенням інформації про наявність: - оснастки для діагностики двигуна; - обладнання для діагностики ходової частини екскаваторів; - обладнання для ремонту гальмівних систем з АВS; - обладнання для ремонту та заправки кондиціонерів; - спеціалізованого інструменту для ремонту та техобслуговування транспортних засобів Замовника. У складі Пропозиції Скаржника міститься, зокрема: -Довідка про наявність обладнання, матеріально-технічної бази та технологій учасника від 03.04.2024 №02Г/24 (файл "Довідка МТБ.pdf"), в якій зазначено, зокрема: "Учасник ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ОЛГ" на виконання вимог тендерної документації замовника надає інформацію про наявність обладнання, матеріально-технічної бази та технологій, наявність мобільної сервісної бригади для усунення поломок та виїзд на адресу Замовника" та наведено перелік найменування, який складає 114 позицій. Слід зазначити, що Документація не містить окремих вимог до порядку оформлення зазначеної довідки. Враховуючи наведене, Скаржник, оформивши довідку про наявність обладнання, матеріально-технічної бази та технологій учасника від 03.04.2024 №02Г/24 у наведений вище спосіб, не порушив вимоги Документації в цій частині. 5 Враховуючи наведене, зокрема, надані в складі Пропозиції зазначеного учасника документи та інформацію, відсутні невідповідності визначені пунктом 43 Особливостей.

Бажаєте дізнатися, які ще вимоги тендерної документації АМКУ та суд вважають дискримінаційними, тоді радимо переглянути актуальну підбірку, наведену в онлайн-книзі 

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard