Статті

Здійснюємо закупівлю електричної енергії або природного газу у постачальника «останньої надії» або постачальника універсальної послуги за Особливостями

0
730

У цьому матеріалі проаналізуємо одну із підстав для укладання договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та / або електронного каталогу для закупівлі товару, яку замовники мають право використовувати з 19.10.2022, а саме: 5)         роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у випадку укладення договору про закупівлю з постачальником «останньої надії» або з постачальником універсальної послуги на постачання електричної енергії або природного газу.

Нагадаємо, що 19.10.2022 набрала чинність постанова Кабміну «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості), який розроблений на виконання пункту 3-7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон). 

Пунктом 13 Особливостей визначено, що придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. грн, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. грн, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн грн, може здійснюватися без застосування відкритих торгів та / або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, якщо:

  • роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності такого випадку, як укладення договору про закупівлю з постачальником «останньої надії» або з постачальником універсальної послуги на постачання електричної енергії або природного газу.

Дана підстава укладання договору про закупівлю не є чимось новим, окрім укладання договору про закупівлю з постачальником універсальної послуги на постачання електричної енергії. Разом з тим, є ряд нормативних документів, які були прийняті Регулятором, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (надалі – НКРЕКП) та Міністерством енергетики України, задля забезпечення безпеки постачання споживачам електричної енергії, в умовах воєнного стану та за умов, які не залежать від волі самих споживачів.

Далі розберемо у яких випадках замовник укладає договір про закупівлю з постачальником «останньої надії» або з постачальником універсальної послуги на постачання електричної енергії або природного газу.

Укладання договору про закупівлю електричної енергії з постачальником «останньої надії»

Випадки постачання електричної енергії споживачам постачальником «останньої надії» (надалі – ПОН) прямо визначені у частині 1 статті 64 Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі — Закон про ринок), пункті 3.4.2 глави 3.4 та пункті 6.2.2 глави 6.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП № 312 від 14.03.2018 (надалі — ПРРЕЕ), а саме:

  1. банкрутство, ліквідація попереднього електропостачальника, набуття статусу «Дефолтний»;
  2. завершення строку дії ліцензії, зупинення або анулювання ліцензії з постачання електричної енергії споживачам попереднього електропостачальника;
  3. невиконання або неналежне виконання електропостачальником правил ринку, правил ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку, що унеможливило постачання електричної енергії споживачам;
  4. необрання споживачем електропостачальника, зокрема після розірвання (припинення) договору з попереднім електропостачальником;
  5. інші випадки, передбачені правилами роздрібного ринку.

Як правило, враховуючи ситуацію в країні, у замовників необхідність у закупівлі електричної енергії у ПОНа виникає у разі необрання споживачем електропостачальника, зокрема після розірвання (припинення) договору про закупівлю з попереднім електропостачальником, а саме:

  • дострокове розірвання договору про закупівлю за ініціативою електропостачальника або закінчення обсягів кіловат годин електричної енергії, які планово прогнозувалися на початку року та замовник не встиг провести закупівлю електричної енергії у іншого постачальника згідно порядку закупівель, які визначенні Законом та Особливостями;
  • банкрутство, ліквідації електропостачальника тощо.

Якщо підстава розірвання договору про постачання електричної енергії споживачу є дострокове розірвання або закінчення строку його дії, то в даному випадку електропостачальник повідомляє про це замовника за 20 днів до такого розірвання / припинення  (пункт 3.2.15 глави 3.2 ПРРЕЕ), то у разі банкрутства, ліквідації або інші підстави припинення діяльності попереднього електропостачальника  повідомлення замовнику про настання таких обстави буде направлено протягом 1 робочого дня із зазначення дати припинення постачання. (пункт 6.2.2. глави 6.2 ПРРЕЕ).

У такому випадку замовник має розуміти, що переведення його на ПОН це означає, що замовника, як споживача електричної енергії із реєстру попереднього постачальника перенесуть до реєстру споживачів ПОНа. Який порядок дій замовника?

1. Зрозуміти, з ким укласти договір про закупівлю. Відповідно до статті 64 Закону про ринок визначення ПОНа здійснюється рішенням Кабінету Міністрів України за результатами конкурсу, проведеного у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України. Якщо конкурс не відбувся, Кабінет Міністрів України з метою забезпечення загальносуспільних інтересів може тимчасово, на строк до шести місяців, покласти обов’язки щодо виконання функцій ПОНа на електропостачальника державної форми власності, який відповідає кваліфікаційним вимогам та критеріям. Межі території здійснення діяльності ПОНа визначаються в умовах конкурсу. У межах території здійснення діяльності одного ПОНа не допускається провадження діяльності іншими ПОНами. Порядок проведення конкурсу з визначення ПОНа має містити, зокрема, перелік кваліфікаційних вимог до електропостачальників та критерії, за якими здійснюється визначення переможця.

ПОН призначається на строк до трьох років. На сьогодні функції ПОНа виконує Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» (надалі — ДПЗД «Укрінтеренерго»). ПОН призначений діяти на території України, тобто такий постачальник один.

ДПЗД «Укрінтеренерго» як ПОН діє на підставі ліцензії з постачання електричної енергії споживачу, виданої згідно з постановою НКРЕКП від 06.11.2018 № 1344, та виконує функції згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 № 1023-р (зі змінами) на період з 01.01.2019 до 31.12.2022.

На період 2023 року ПОН ще не визначений, тому залишається лише слідкувати за діями Кабінету Міністрів України та очікувати на відповідне рішення.

2. Визначити період постачання електричної енергії ПОНом. Період постачання це період достатній для проведення закупівлі електричної енергію за порядком визначеним Особливостями (або відкриті торги або закупівля через електронний каталог або прямий договір в залежності від вартісних меж закупівлі). Але замовнику варто врахувати, що максимальний строк постачання ПОНом 90 днів.

3. Визначити вартість 1 кВт.год та очікувану вартість закупівлі. Ціна на електричну енергію, за якою здійснюється постачання електроенергії споживачам постачальником «останньої надії» є вищою за ціни звичайних електропостачальників. До ціни на електричну енергії не включається вартість послуг з розподілу / передачі електричної енергії, тобто замовник, у відповідності до укладених договорів про надання послуги з розподілу (або передачі) електричної енергії оплату проводять самостійно напряму таким операторам системи в залежності до яких мереж приєднаний об’єкт такого замовника. Інформацію про ціни можна знайти на сайті ПОНа Постачальник «останньої надії» | ДПЗД «Укрінтеренерго» (uie.kiev.ua). Для прикладу, замовник прогнозує, що йому для проведення відкритих торгів потрібно 20 дні. Місячний прогнозований обсяг споживання на 30 днів становить 10 000 кВт*год. Тому, для 20 днів, визначених розрахунковим шляхом, потрібно  6 667  кВт*год. Ціна на вересень 2022 року, за якою здійснюється постачання електричної енергії ПОНом для об’єкта замовника, який приєднаний до мереж АТ «_____обленерго», для 2 класу напруги становить 4,80782 грн /кВт*год.

4. Включити закупівлю у річний план. На цьому етапі замовник має затвердити та оприлюднити в електронній системі закупівель річний план або зміни до нього.

5. Звернутися до ПОНа та укласти договір про закупівлю. Договір про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» має типову форму затверджену ПРРЕЕ та є публічним договором приєднання.Всі необхідні документи, а саме договір про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії», комерційна пропозиції, ціни на електричну енергію ПОНа тощо можна отримати за посиланням Постачальник «останньої надії» | ДПЗД «Укрінтеренерго» (uie.kiev.ua).

Оприлюднити в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю укладений без використання електронної системи закупівель протягом 10 робочих днів з дня його укладання відповідно до пункту 3-8 Прикінцевих та перехідних положень Закону.

Укладання договору про закупівлю з постачальником універсальної послуги на постачання електричної енергії

При розгляді даного питання замовнику потрібно зрозуміти яким способом та при яких умовах є можливість укласти договір про постачання електричної енергії. Таких способів є два:

  • за правилами наказу Міністерства енергетики України № 148 від 13.04.2022 «Про затвердження Положення про особливості постачання електричної енергії споживачам та розрахунків між учасниками роздрібного ринку електричної енергії у період дії в Україні воєнного стану (надалі – Наказ 148);
  • за правилами ПРРЕЕ та Закону про ринок.

Спосіб № 1. Укладання договору про закупівлю за правилами Наказу 148, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22.04.2022 за № 441/37777  та набрав чинність 06.05.2022.

Що унормовує Наказ 148? Споживачам гарантується постачання електричної енергії на умовах універсальної послуги, з урахуванням цього Положення:

  • у разі припинення постачання електричної енергії попереднім постачальником на ринку електричної енергії внаслідок присвоєння постачальнику статусу «Дефолтний»;
  • зупинення дії його ліцензії з постачання електричної енергії споживачу.

За поданням оператора системи встановлюється статус «Переддефолтний» та «Дефолтний» для електропостачальників (крім ПУП або ПОН) у випадку несплати послуг оператора системи, наданих у період дії воєнного стану, до 15 числа місяця наступного за розрахунковим періодом, з урахуванням постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 25.02.2022 № 332 «Про забезпечення стабільного функціонування ринку електричної енергії, у тому числі фінансового стану учасників ринку електричної енергії, під час особливого періоду» (із змінами).

У разі набуття електропостачальником, визначеним абзацом вище, статусу «Переддефолтний» або «Дефолтний» та у випадку виконання зобов'язань, за якими такий електропостачальник набув статусу «Переддефолтний» або «Дефолтний», оператор системи зобов'язаний проінформувати адміністратора розрахунків щодо виконання електропостачальником таких зобов'язань.

Тобто, будь-який електропостачальник (окрім ПУП та ПОН), який не сплатив за послуги оператора системи розподілу або оператора системи передачі, наданих у період воєнного стану набуває статус «Дефолтний» і як наслідок такий електропостачальник не може бути учасником ринку електричної енергії та здійснювати закупівлі електричної енергії на сегментах ринку. Відповідно, електропостачальник «Дефолтний» не буде мати змоги як купувати електричну енергію так і здійснювати постачання електричної енергії, як «товару».

Переведення на постачальника універсальних послуг (далі - ПУП) здійснює оператор системи розподілу / передачі (далі - оператор системи) шляхом зміни записів у власному реєстрі точок комерційного обліку з відповідним дублюванням інформації в централізованому реєстрі точок комерційного обліку адміністратора комерційного обліку.

Таким чином вбачається, що у разі настання вищевказаних умов оператор системи здійснює зміну постачальника автоматично та самостійно, без дотримання порядку зміни постачальника, визначеного розділом 6 ПРРЕЕ та без припинення постачання електричної енергії.

Про зміну записів в реєстрах точок комерційного обліку оператор системи повідомляє:

  • ПУП протягом доби з моменту цих змін. До повідомлення додається витяг з централізованого реєстру точок комерційного обліку щодо даних, необхідних для здійснення комерційних розрахунків із споживачем електричної енергії;
  • споживача про зміну постачальника електричної енергії протягом 5 робочих днів від дати зміни записів в реєстрах точок комерційного обліку.

ПУП зобов'язаний:

  • здійснювати постачання електричної енергії споживачу електричної енергії (незалежно від величини договірної потужності його електроустановок) з дня наступного за днем припинення постачання попереднім постачальником;
  • постачання електричної енергії здійснюється за ціною універсальної послуги для малих непобутових споживачів, а спожиті обсяги електричної енергії включаються в обсяг електричної енергії, спожитої споживачами універсальної послуги - малими непобутовими споживачами.

Спільно, споживач та ПУП зобов'язані оформити договірні відносини протягом 10 робочих днів з дня зміни записів в реєстрах точок комерційного обліку або шляхом приєднання до публічного договору, який затверджується НКРЕКП.

У межах території ліцензованої діяльності одного ПУП не допускається здійснення діяльності іншими ПУП. Тобто, у разі отримання споживачем повідомлення про зміну постачальника електричної енергії  від ОСР, до мереж якого приєднанні об’єкти такого споживача, в такому випадку споживач має розуміти, що постачання електричної енергії до його об’єктів здійснюється ПУПом, який здійснює діяльність на його території.

Спосіб №2. Укладання договору за правилами ПРРЕЕ та Закону про ринок

Частиною 1 статті 63 Закону про ринок визначено, що універсальна послуга надається постачальником таких послуг виключно побутовим та малим непобутовим споживачам. Постачальник універсальних послуг не може відмовити побутовому та малому непобутовому споживачу, які знаходяться на території здійснення його діяльності, в укладенні договору постачання електричної енергії (пунктом 5.3.3. глави 5.3 Розділу V ПРРЕЕ).

Універсальною послугою є постачання електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам, що гарантує їхні права бути забезпеченими електричною енергією визначеної якості на умовах, визначених відповідно до цього Закону, на всій території України (пункт 93 частини 1 статті 1 Закону про ринок).

Таким чином, Законом про ринок унормовано, що постачання електричної енергії ПУПом здійснюється лише двом категорій споживачів (замовників), а саме: побутовому, тобто населенню, та малому непобутовому споживачу.

Оскільки, замовники на яких поширюється дія Закону не відносяться до побутового споживача, тому розглядаємо іншу категорію споживача – малий непобутовий споживач. Так, малий непобутовий споживач — споживач, який не є побутовим споживачем і купує електричну енергію для власного споживання, електроустановки якого приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 50 кВт. У свою чергу, непобутовий споживач — фізична особа — підприємець або юридична особа, яка купує електричну енергію, що не використовується нею для власного побутового споживання (стаття 1 Закону про ринок). Із зазначеного робимо висновок, що до малого непобутового споживача відноситься:

  • фізична особа-підприємець або юридична особа, яка купує електричну енергію, що не використовується нею для власного побутового споживання

та

  • електроустановки якого приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 50 кВт.

Якщо в частині суб’єкту питань не виникає, то залишається все ж таки розібратися з договірною потужністю. Скеровуємося до нормативу, а саме до ПРРЕЕ, які наводять визначення дозволеної (договірної) потужності - максимальна величина потужності, дозволена до використання в будь-який час за кожним об’єктом споживача відповідно до умов договору споживача про розподіл (передачу) електричної енергії, набута на підставі виконання договору про приєднання до електричних мереж або у результаті набуття права власності чи користування на об’єкт (об’єкти).

Стає зрозуміло, що замовнику для визначення дозволеної (договірної) потужність об’єкта потрібно звернутися до умов договору споживача про надання послуги з розподілу електричної енергії. Дозволена (договірна) потужність об’єктів споживачів зазначається в паспорті точки розподілу на рівні, встановленому проєктною документацією електрозабезпечення об’єкта споживача, та з урахуванням потужності об’єктів субспоживачів (у разі їх наявності) (пункт 2.4.2 глави 2.4 розділу II ПРРЕЕ). Також дозволена (договірна) потужність об’єкта (об’єктів, якщо їх декілька) зазначається у Акті розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, який оформляється для кожного об’єкту окремо і є додатком до договору споживача про надання послуги з розподілу.

Абзацом 35 пункту 1.1.2 глави 1.1 розділу I ПРРЕЕ визначено, що об’єкт — це електрифікована споруда (сукупність електрифікованих споруд на одній території) або частина електрифікованої споруди, що належить суб’єкту господарювання або фізичній особі на праві власності або користування.

Таким чином, дозволена (договірна) потужність встановлюється для кожного об’єкта споживача або об’єктів споживача, які не знаходяться на одній території, відокремлені один від одного, та належать такому споживачеві на праві власності або користування, та якщо дозволена потужність кожного такого об’єкта не перевищує 50 кВт. в такому випадку такий замовник може отримати універсальну послугу.

Отож, замовник, який відноситься з врахуванням зазначених критерії до категорії – малого непобутового споживача може укласти договір про постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги. Детальніше з правила та ризиками укладання договору з ПУПом можна ознайомитися у статті розміщеній на платформі TNDR. «(Не)можливість здійснення закупівлі у Постачальника універсальної послуги».

Що має вчинити замовник? Алгоритм дій майже однаковий як із ПОНом.

1. Зрозуміти, з ким укласти договір про закупівлю. Згідно статті 63 Закону про ринок визначення постачальника універсальних послуг здійснюється рішенням Кабінету Міністрів України за результатами конкурсу, проведеного у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України. Порядок проведення конкурсу з визначення постачальника універсальних послуг має містити, зокрема, перелік кваліфікаційних вимог до електропостачальників та критерії, за якими здійснюється визначення переможця.

Якщо конкурс не відбувся, Кабінет Міністрів України з метою забезпечення загальносуспільних інтересів може тимчасово, на строк до шести місяців, покласти обов’язки щодо надання універсальних послуг на постачальника універсальних послуг, що надавав універсальні послуги на дату проведення конкурсу, або на електропостачальника державної форми власності, який відповідає кваліфікаційним вимогам та критеріям.

Межі території здійснення діяльності постачальника універсальних послуг визначаються в умовах конкурсу. У межах території здійснення діяльності одного постачальника універсальних послуг не допускається здійснення діяльності іншими постачальниками універсальних послуг.

На дату написання статті ПУПи виконують функції, керуючись положеннями пункту 13 розділу XVII Прикінцевих та перехідних положень Закону про ринок, а не визначені рішенням Кабінету Міністрів України за результатами конкурсу.

Також, ПУПи включені до додатку № 3 «Переліку постачальників універсальних послуг на закріпленій території», затвердженого постановою НКРЕКП від 26.10.2018 № 1268 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо передачі даних побутових та малих не побутових споживачів постачальнику електричної енергії, на якого відповідно до Закону України “Про ринок електричної енергії” покладається виконання функції універсальної послуги на закріпленій території» (дана постанова є чинною).

Тобто, норми наведеного пункту визначили, що електропостачальники, які створені в результаті відокремлення від операторів системи розподілу («Обленерго») та які отримали впродовж 12 місяців ліцензії на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії, виконують функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території, визначеній як область упродовж трьох років, а саме: з 01.01.2019 по 31.12.2021. На період 2022 року функції ПУПів продовжені, зокрема для тих постачальників, які виконували функції протягом 2019-2022 років.

2. Визначити період постачання електричної енергії ПУПом. Оскільки Наказ 148 визначає, що оператор системи розподілу автоматично переводить замовника на ПУПа незалежно від договірної потужності об’єкта споживача, тому замовник з метою дотримання ПРРЕЕ та Особливостей має проаналізувати строк достатній для проведення закупівлі. Період постачання ПУПом має співпадати зі строком необхідним для проведення закупівлі визначеної Особливостями.

3. Визначити вартість 1 кВт.год та очікувану вартість закупівлі. Враховуючи вищенаведене, то ПУП визначається на території області один, який має право здійснювати діяльність з постачання електричної енергії із покладеними спеціальними обов’язками та включені до Постанови НКРЕКП 1268.  Замовнику потрібно на офіційному веб-сайті  зайти ціну 1 кВт.год електричної енергії, яка постачається як універсальна послуга. До ціни на універсальну послугу включено чотири складові такої ціни: ціну купівлі електричної енергії на ринку електричної енергії, ціну (тариф) на послуги постачальника універсальних послуг, ціни (тарифи) на послуги оператора системи передачі та оператора системи розподілу.

4. Включити закупівлю у річний план. На цьому етапі замовник має затвердити та оприлюднити в електронній системі закупівель річний план або зміни до нього.

5. Звернутися до ПУПа та укласти договір про закупівлю. Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги має типову форму затверджену ПРРЕЕ та є публічним договором приєднання.Всі необхідні документи, а саме договір про постачання електричної енергії з комерційною пропозицією, як правило оприлюдненні на веб-сайті ПУПа. Оприлюднити в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю укладений без використання електронної системи закупівель протягом 10 робочих днів з дня його укладання відповідно до пункту 3-8 Прикінцевих та перехідних положень Закону.

Укладання договору про постачання природного газу постачальником «останньої надії»

Згідно визначень наведених у Законі України «Про природній газ» постачальник «останньої надії» - визначений Кабінетом Міністрів України постачальник, який не має права відмовити в укладенні договору постачання природного газу на обмежений період часу. Тобто, ПОН це своєрідна страховка від раптової втрати поточного постачальника. ПОН підтримає безперебійне газопостачання для того, щоб споживач який не є побутовим міг продовжити стабільну роботу.

Для непобутового споживача (замовника) є дві виключні підстави перейти до постачальника «останньої надії» природного газу: банкрутство, ліквідація попереднього постачальника природного газу та / або зупинення або анулювання ліцензії на постачання природного газу попереднього постачальника. Відповідно якщо замовник не встиг провести закупівлю та укласти відповідний договір про закупівлю на постачання природного газу, він не має законодавчої підстави для укладання договору про закупівлю природного газу у ПОНа.

Умови постачання природного газу ПОНом:

Тобто, із наведених норм вбачається, що споживач на ПОНа автоматично не переходить, а лише тоді коли укладе договір постачання природнього газу постачальником «останньої надії». Які дії має вчинити замовник?

  • Зрозуміти, з ким укласти договір про закупівлю. Статтею 15 Закону України «Про природній газ» визначено, що постачальник «останньої надії» визначається Кабінетом Міністрів України строком на три роки за результатами конкурсу, проведеного у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Згіднорозпорядженням Кабміну від 22.07.2020 № 917-р постачальником «останньої надії» природного газу визначено ТОВ «Газопостачальна компанія Нафтогаз України». 
  • Визначити період постачання природнього газу ПОНом. Період постачання це період достатній для проведення закупівлі згідно Особливостей. Але замовнику варто врахувати, що максимальний строк постачання ПОНом не може перевищувати 60 діб та триває до кінця календарного місяця. Наприклад, замовник укладає договір про закупівлю 20.11.2022, тоді максимальний строк постачання – 31.12.2022.
  • Визначити вартість 1 м3та орієнтовану вартість закупівлі.  Інформацію про вартість 1 м3 природного газу можна знайти на офіційному веб-сайті ПОНа за посиланням: постачальник «останньої надії» (ПОН).
  • Включити закупівлю у річний план. На цьому етапі замовник має затвердити та оприлюднити в електронній системі закупівель річний план або зміни до нього.
  • Оприлюднити в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю укладений без використання електронної системи закупівель протягом 10 робочих днів з дня його укладання відповідно до пункту 3-8 Прикінцевих та перехідних положень Закону.
#закупівлі електричної енергії#закупівля газу

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard