Статті

Закупівля бутильованої води: як вірно обрати КЕКВ – 2210 чи 2230

1
262

Процес підготовки до здійснення закупівлі бутильованої води з однієї сторони видається простим завдання, а з іншої – містить певні сумнівні нюанси, з якими може стикнутися закупівельник. Тож пропонуємо зменшити кількість таких питань і зрозуміти як правильно бюджетним замовникам підібрати КЕКВ, аби не припуститися помилки на етапі планування закупівлі даного товару. А розпочати варто із аналізу ключових аспектів такого предмета закупівлі, як бутильована вода. 

Як визначити предмет закупівлі бутильованої води? 

Згідно норм Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», харчовий продукт – речовина або продукт, призначені для споживання людьми або щодо яких обґрунтовано очікується, що вони будуть спожиті людиною. 

До харчових продуктів належать напої (у тому числі вода питна), жувальні гумки та будь-які інші речовини, що навмисно додані до харчового продукту під час виробництва, переробки або обробки. До харчових продуктів також належить вода питна, якщо вона перетнула (залишила) місце, яке є пунктом відповідності якості питної води у значенні, наведеному у статті 1 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання». 

Виходячи з вищезазначеної законодавчої норми, воду питну (в тому числі й бутильовану) варто відносити до категорії напоїв та закуповувати як товар

Відповідно до пункту 3 розділу І Порядку визначення предмету закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020  № 708, предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно з пунктами 21 і 34 частини першої статті 1 Закону та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника

Аналізуючи Єдиний закупівельний словник, для закупівлі бутильованої питної води слід обрати код ДК 021:2015: 15980000-1 – Безалкогольні напої. Щодо більш детальних кодів можна розглянути: 

  • код ДК 021:2015: 15981100-9 – Мінеральна вода негазована; 
  • код ДК 021:2015: 15981200-0 – Мінеральна вода газована; 
  • код ДК 021:2015: 15981400-2 – Мінеральна вода ароматизована. 

Який КЕКВ варто обрати замовнику, коли мова йде про закупівлю бутильованої води? 

Аналізуючи вищезазначену інформацію, у замовника виникає питання – який код економічної класифікації видатків бюджету є доцільним при здійсненні закупівлі бутильованої води: 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» чи 2230 «Продукти харчування»? 

У той же час бюджетним замовникам варто звернути увагу на підпункт 9 підпункту 2.2.1 пункту 2.2. глави 2 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333, а саме: 

2.2.1. Код 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» 

(…) 

9) придбання води, мінеральної води (крім мінеральної води для лікувальних цілей); тютюнових виробів (якщо таке придбання передбачено відповідними нормативно-правовими актами) 

Відповідно рекомендуємо не нехтувати вимогами Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, так як обрання КЕКВ, який не відповідає вимогам законодавства, може призвести не лише до порушення законодавчих вимог сфери публічних закупівель та бюджетного законодавства, але й до отримання відмови щодо реєстрації бюджетного зобов’язання по укладеному договорі/договорі про закупівлю органом Казначейства. 

#планування закупівель

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard