Статті

Закупівля послуг з адвокатської діяльності та нотаріальних послуг за Особливостями

2
1396

Відповідно до підпункту 9 пункту 13 постанови Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» (далі – Особливості) придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. грн, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. грн, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн грн, може здійснюватися без застосування відкритих торгів та / або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, якщо: здійснюється закупівля послуг з адвокатської діяльності, нотаріальних послуг.

Відповідно у випадку закупівель зазначених послуг замовники можуть укласти прямий договір не проводячи відкриті торги чи закупівлю через електронний каталог. Далі розберемось з особливостями зазначених послуг.

Послуги з адвокатської діяльності

Відповідно пункту 2 частини 1 статті 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (далі – Закон про адвокатуру) адвокатська діяльність – це незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту.

Згідно частини 3 статті 4 Закон про адвокатуру передбачено, що адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об'єднання.

Документами, які засвідчують статус адвоката є свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката України, які видаються на підставі статті 12 Закону про адвокатуру.

У відповідності до норм Закону про адвокатуру можна виділити наступні організаційні форми адвокатської діяльності:

  • індивідуальна (стаття 13 Закону про адвокатуру);
  • адвокатське бюро (стаття 14 Закону про адвокатуру);
  • адвокатське об’єднання (стаття 15 Закону про адвокатуру).

З огляду на зазначене замовники можуть укладати такі прямі договори про закупівлю як з окремими адвокатами, які здійснюють індивідуальну адвокатську практику або ж з адвокатськими бюро чи об’єднаннями.

Які послуги може надавати адвокат?

Стаття 19 Закону про адвокатуру виділяє наступні види адвокатської діяльності:

  1. надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави;
  2. складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру;
  3. захист прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого, особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішується питання про їх застосування у кримінальному провадженні, особи, стосовно якої розглядається питання про видачу іноземній державі (екстрадицію), а також особи, яка притягається до адміністративної відповідальності під час розгляду справи про адміністративне правопорушення;
  4. надання правової допомоги свідку у кримінальному провадженні;
  5. представництво інтересів потерпілого під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, прав і обов’язків потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача у кримінальному провадженні;
  6. представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами;
  7. представництво інтересів фізичних і юридичних осіб, держави, органів державної влади, органів місцевого самоврядування в іноземних, міжнародних судових органах, якщо інше не встановлено законодавством іноземних держав, статутними документами міжнародних судових органів та інших міжнародних організацій або міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;
  8. надання правової допомоги під час виконання та відбування кримінальних покарань;
  9. захист прав, свобод і законних інтересів викривача у зв’язку з повідомленням ним інформації про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення.

Також Законом про адвокатуру передбачено, що адвокат може здійснювати інші види адвокатської діяльності, не заборонені законом.

Тому у відповідності до даної статті Закону про адвокатуру замовники можуть закуповувати адвокатські послуги, які може надавати адвокат та які містяться в даній статті. Окрім цього, замовники можуть закуповувати й інші послуги, які не наведені в цій статті, що цілком буде відповідати зазначеним нормам Закону про адвокатуру.

Документи, які підтверджують підстави застосування виключення «послуг з адвокатської діяльності»

Законодавчо не встановлено обов’язку документально підтверджувати застосування підстави визначеної підпунктом 9 пункту 13 Особливостей, але зі свого боку рекомендуємо обґрунтувати своє рішення щодо здійснення закупівлі послуг з адвокатської діяльності без застосування відкритих торгів та / або електронного каталогу для закупівлі товару та одночасно самостійно перевірити правомірність своїх дій. Документальним підтвердження може бути:

  • свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю;
  • посвідчення адвоката України;
  • документ, який підтверджує індивідуальну діяльність адвоката або здійснення адвокатської діяльності в адвокатському бюро або здійснення адвокатської діяльності в адвокатському об’єднанні.

Нотаріальні послуги

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про нотаріат» нотаріат в Україні - це система органів і посадових осіб, на які покладено обов’язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені Законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.

Вчинення нотаріальних дій в Україні покладається на нотаріусів, які працюють в державних нотаріальних конторах, державних нотаріальних архівах (державні нотаріуси) або займаються приватною нотаріальною діяльністю (приватні нотаріуси).

Статтею 3 Закону України «Про нотаріат» визначено, що нотаріус - це уповноважена державою фізична особа, яка здійснює нотаріальну діяльність у державній нотаріальній конторі, державному нотаріальному архіві або незалежну професійну нотаріальну діяльність, зокрема посвідчує права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняє інші нотаріальні дії, передбачені законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.

Відповідно укладати договори про закупівлю замовники можуть із державними та приватними нотаріусами.

При цьому варто врахувати, що документом, який посвідчує статус нотаріуса є Свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю, яке видається Міністерством юстиції України на підставі рішення Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату.

Які нотаріальні послуги можна закупити?

Стаття 34 Закону України «Про нотаріат» виділяє наступні нотаріальні дії, які вчиняють нотаріуси:

  1. посвідчують правочини (договори, заповіти, довіреності, вимоги про нотаріальне посвідчення правочину тощо);
  2. вживають заходів щодо охорони спадкового майна;
  3. видають свідоцтва про право на спадщину;
  4. видають свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя (колишнього подружжя) на підставі спільної заяви або в разі смерті одного з подружжя;
  5. видають свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів);
  6. видають свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів), якщо прилюдні торги (аукціони) не відбулися;
  7. провадять опис майна фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою або місце перебування якої невідоме;
  8. видають дублікати нотаріальних документів, що зберігаються у справах нотаріуса;
  9. накладають та знімають заборону щодо відчуження нерухомого майна (майнових прав на нерухоме майно), об’єктів незавершеного будівництва та майбутніх об’єктів нерухомості, що підлягають державній реєстрації;
  10. накладають заборону щодо відчуження грошових сум, що будуть зараховані заявником вимоги, визначеним відповідно до частини четвертої статті 65-2 Закону України «Про акціонерні товариства», на рахунок умовного зберігання (ескроу), відкритий відповідно до зазначеного закону;
  11. засвідчують вірність копій (фотокопій) документів і виписок з них;
  12. засвідчують справжність підпису на документах;
  13. засвідчують вірність перекладу документів з однієї мови на іншу;
  14. посвідчують факт, що фізична чи юридична особа є виконавцем заповіту;
  15. посвідчують факт, що фізична особа є живою;
  16. посвідчують факт перебування фізичної особи в певному місці;
  17. посвідчують час пред’явлення документів;
  18. ередають заяви фізичних та юридичних осіб іншим фізичним та юридичним особам;
  19. приймають у депозит грошові суми та цінні папери;
  20. вчиняють виконавчі написи;
  21. вчиняють протести векселів;
  22. вчиняють морські протести;
  23. приймають на зберігання документи.

Також Закон України «Про нотаріат» передбачає, що на нотаріусів може бути покладено вчинення інших нотаріальних дій згідно із законом. Тому робимо висновок, що замовники можуть закуповувати зазначені нотаріальні послуги, укладаючи договір про закупівлю без використання електронної системи закупівель, якщо очікувана вартість закупівлі перевищує межі, визначені в пункті 13 Особливостей.

Документальним підтвердження застосування даного виключення буде Свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю.

Укладення договору про закупівлю

Важливо зазначити, що за результатами таких закупівель замовник укладає договір про закупівлю у розумінні Особливостей згідно з пунктом 17 Особливостей. Відповідно у разі необхідності внесення змін до істотних умов такого договору про закупівлю замовник має керуватися виключеними підставами визначеними пунктом 19 Особливостей.

Звертаємо увагу, що у відповідності до пункту 13 Особливостей за результатами закупівлі, здійсненої відповідно до цього пункту, замовники оприлюднюють в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до пункту 3-8 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі».

Згідно із зазначеним пунктом Закону України «Про публічні закупівлі» замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору. Замовники можуть не публікувати інформацію про своє місцезнаходження та / або місцезнаходження постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг), та / або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг, якщо поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника та / або постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг).

Який код обрати?

Закуповуючи адвокатські послуги замовники можуть обрати код ДК 021:2015: 79110000-8 - Послуги з юридичного консультування та юридичного представництва. Натомість найбільш відповідним кодом ДК 021:2015 при закупівлі нотаріальних послуг є 79130000-4 - Юридичні послуги, пов’язані з оформленням і засвідченням документів. Хоча замовники можуть обирати і інші коди у залежності від виду послуг з адвокатської діяльності та нотаріальних послуг.

Підсумки

Закуповуючи послуги з адвокатської діяльності та нотаріальних послуг замовники можуть укласти прямий договір про закупівлю у відповідності до підпункту 9 пункту 13 Особливостей у випадку, якщо очікувана вартість таких послуг становить або перевищує 200 тис. грн.

Адвокатської діяльності регулюються Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», водночас діяльність з нотаріальних послуг регулюється Законом України «Про нотаріат», де визначені види послуг, які надають адвокати та нотаріуси.

Документальним підтвердження застосування виключення щодо закупівлі послуг з адвокатської діяльності може бути:

  • свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю;
  • посвідчення адвоката України;
  • документ, який підтверджує індивідуальну діяльність адвоката або здійснення адвокатської діяльності в адвокатському бюро або здійснення адвокатської діяльності в адвокатському об’єднанні.

Документальним підтвердження застосування виключення щодо закупівлі нотаріальних послуг буде Свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю.

За результатами таких закупівель замовник укладає договір про закупівлю у розумінні Особливостей згідно з пунктом 17 Особливостей. Відповідно у разі необхідності внесення змін до істотних умов такого договору про закупівлю замовник має керуватися виключеними підставами визначеними пунктом 19 Особливостей.

#прямий договір#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard