Статті

З чого складається закупівля електричної енергії?

2
399

В даній статті замовники отримають інформацію щодо загальних правил формування ринку електричної енергії, які учасники ринку приймають участь у «оптовому» та / або «роздрібному» ринку електричної енергії та які послуги замовник має закупити задля отримання електричної енергії.

На перший погляд питання досить просте, але потрібно зрозуміти, що задля придбання електричної енергії, як товару замовникам (споживачам) достатньо закупити лише товар чи й інші супутні послуги?

Так, скеровуємося до нормативних документів, а саме Закону України «Про ринок електричної енергії» (надалі – Закон), Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП № 312 від 14.03.2018 (надалі – ПРРЕЕ), Кодексу системи розподілу, затвердженого постановою НКРЕКП № 310 від 14.03.2018 (надалі – КСР), Правил ринку, затверджених постановою НКРЕКП №307 від 14.03.2018 тощо.

Якщо врахувати норми Закону, яким з 01.01.2019 повністю змінився підхід до формування ринку та визначення кількості учасників ринку електрично, то «новий ринок електричної енергії» схематично виглядає ось так:

Кожний учасник ринку, окрім споживача здійснює свою господарську діяльність на ринку електричної енргії, за умови отримання відповідної ліцензії, якщо інше не передбачено Законом (стаття 8 Закону). Також, кожний учасник ринку задля виконання своїх функцій укладає договори, які визначенні Законом та ПРРЕЕ.

Національне законодавство різнить також поняття «оптового ринку» учасники якого визначенні пункту 1.2.1. Розділу І Правил ринку, затверджених постановою НКРЕКП № 307 від 14.03.2018 та «роздрібного ринку» учасники якого є: електропостачальники, оператор системи передачі, оператори систем розподілу, у тому числі оператори малих систем розподілу, споживачі, основні споживачі, субспоживачі, виробники електричної енергії, які підпадають під визначення розподіленої генерації, та інші учасники ринку, які надають послуги, пов'язані з постачанням електричної енергії споживачу з метою використання ним електричної енергії на власні потреби (абзац 2 пункту 1.1.1. глави 1.1 ПРРЕЕ)

Що має знати та розуміти замовник (споживач)?

  1. Електрична енергія - це енергія, що виробляється на об'єктах електроенергетики і є товаром, призначеним для купівлі-продажу (пункт 26 частини1 статтті1 Закону).
  1. Купівля – продаж електричної енергії відбувається на «оптовому ринку» на різних сигментах ринку, де здійснюється купівля продаж електричної енергії учасниками ринку: ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу на перед», внутрішньодобовий ринок та балансуючий ринок. Але вказані ринки для такої категорії споживачів - замовників на яких поширюється дія Закону України «Про публічні закупівлі» не може бути використана для купівлі електричної енергії так як така категорія споживачів не є учасником ринку з урахування положень пункту 1.2.1. Розділу І Правил ринку, затверджених постановою НКРЕКП №307 від 14.03.2018.
  1. Постачання електричної енергії - продаж, включаючи перепродаж, електричної енергії (пункт 68 частини 1 Закону). Враховуючи категорію споживача (замовника) єдиним суб’єктом, який визначений законодавством, який здійснює продаж електричної енергії за договором постачання електричної енергії споживачу є електропостачальник (стаття 56 Закону та Розділу ІІІ ПРРЕЕ).
  1. В свою чергу після купівлі електричної енергії на різних сигментах ринку електропостачальник продає електричну енергію кінцевому споживачеві (побутовому, малому непобутовому споживачеві, споживач, що не є побутовим) всі визначення понять наведенні у статті 1 Закону та пункті 1.1.2 глави 1.1 розділу І ПРРЕЕ).
  1. Для продажу електричної енергії така електрична енергія транспортується до кінцевого споживача використовуючи мережі оператора системи передачі та / або мережі оператора системи розподілу (в тому числі і мережі інших власників, правовідносини з яким урегульовує оператор системи).

Варто також звернути увагу замовників на норми пункту 3.1.6. глави 3.1. розділу ІІІ ПРРЕЕ, яким визначено, що постачання електричної енергії споживачу здійснюється, якщо:

  1. об'єкт споживача підключений до мереж оператора системи у встановленому законодавством порядку;
  2. електропостачальник за договором з оператором системи отримав доступ до мереж та можливість продажу електричної енергії на території діяльності оператора системи (тобто електропостачальник має самостійно укласти також договори про надання послуги з розподілу та про надання послуги з передачі електричної енергії, згідно пунктів 2.1.15 – 2.1.20 глави 2.1. розділу ІІ ПРРЕЕ);
  3. споживач є стороною діючих договорів:
  4. про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, крім випадку здійснення розподілу (передачі) електричної енергії оператором системи до власних електроустановок;
  5. про постачання електричної енергії споживачу або про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, або про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії»;
  6. про надання послуг комерційного обліку електричної енергії, крім випадків, коли роль постачальника послуг комерційного обліку виконує оператор системи, до мереж якого приєднаний цей споживач;
  7. за усіма точками комерційного обліку на об'єкті (об'єктах) споживача, за якими здійснюється (планується) постачання електричної енергії, укладено договір з постачальником послуг комерційного обліку про надання послуг комерційного обліку електричної енергії;
  8. відсутній факт припинення / призупинення постачання електричної енергії або надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії у випадках, передбачених законодавством у сфері енергетики;
  9. відсутня прострочена заборгованість за договорами про постачання електричної енергії або про надання послуг системи розподілу / передачі.

Підсумки

Отже, замовник з метою закупівлі електричної енергії, як товару також зобов’язаний здійснити закупівлю супутніх послуг, а саме:

  • закупити послугу з розподілу електричної енергії або послугу з передачі електричної енергії, в залежності від того факту, до мереж якого оператора системи приєднанні об’єкти замовника. Якщо об’єкт замовника приєднаний напряму до мереж оператора системи передачі (ОСП)  - договір споживача про надання послуги з передачі електричної енергії. Якщо об’єкт замовника приєднаний напряму до мереж оператора системи розподілу (ОСР)  - договір споживача про надання послуги з розподілу електричної енергії, в такому випадку послугу з передачі здійснює електропостачальник, вартість якої в подальшому включається у ціну за 1 кВт.год. електричної енергію;
  • закупити послугу про надання послуг комерційного обліку електричної енергії, крім випадків, коли роль постачальника послуг комерційного обліку виконує оператор системи;
  • закупити компенсацію перетікань реактивної електричної енергії для енергозбереження та дотримання показників якості електричної енергії (Підпункт 3 пункту 5.5.14 ПРРЕЕ на непобутових споживачів покладені додаткові обов’язки). Обов’язок здійснити закупівлю покладається на Замовників у яких є об'єкти непобутових споживачів електроенергії з дозволеною потужністю 50 кВт і більше, крім об'єктів, що споживають електроенергію на комунально-побутові потреби або технічні цілі багатоквартирних будинків (робота ліфтів, насосів, замково – переговорних пристроїв, освітлення дворів, східців і номерних знаків тощо) (згідно норм Методики обчислення плати за перетікання реактивної електроенергії, затверджена наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 06.02.2018 № 87, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02.04.2018 за № 392/31844, пункти 4.33 та 4.34. глави 4.3. ПРРЕЕ).
#закупівлі електричної енергії#закупівля комунальних послуг#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard