Статті

Які відомості будуть перевірятись замовниками з 12.07.2022 про юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань?

0
223

У разі проведення процедур закупівель замовники перевіряють інформацію, подану учасниками та переможцями, про наявність або ж відсутність підстав, передбачених статтею 17 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (зі зміна та доповненнями) (далі — Закон). Постійні зміни у законодавстві, на яке посилаються норми Закону, вимагають від замовників уважності. Так, наприклад з 12.07.2022 вступають в дію вимоги щодо інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи. Замовникам потрібно знати всі тонкощі цієї новизни щоб правомірно прийняти тендерну пропозицію учасника або ж відхилити її. Про це і поговоримо в даній статті.

Відповідно до пункту 9 частини 1 статті 17 Закону замовник приймає рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника або відмовити в участі у переговорній процедурі закупівлі у певних випадках. Одним із таких випадків є відсутність у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) інформації, що передбачена пунктом 9 частини 2 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (крім нерезидентів), а саме – інформація про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник - юридична особа.

В чому полягають останні зміни щодо відображення інформації в ЄДР?

Потрібно зауважити, що ще наприкінці минулого року, а саме 10.10.2021 набрали чинності зміни до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», відповідно до яких було встановлено, що строк для подання юридичними особами, зареєстрованими до набрання чинності цим Законом, державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника в обсязі, визначеному цим Законом, та структуру власності становить один рік з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності.

При цьому Положення про форму та зміст структури власності, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 19.03.2021 № 163, набрало чинності 11.07.2021.

Отже, що це означає:

  • для учасників – до 11.07.2022 юридичні особи повинні подати державному реєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника в обсязі, визначеному Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», та структуру власності;
  • для замовників – починаючи з 12.07.2022 зобов’язані відхилити тендерну пропозицію учасника або відмовити в участі у переговорній процедурі закупівлі в разі відсутності у ЄДР інформації, передбаченої пунктом 9 частини 2 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (крім нерезидентів).

Яка саме інформація про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи має бути в ЄДР?

Слід зазначити, що пунктом 9 частини 2 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» визначено виключення для юридичних осіб, які можуть не подавати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника. Такими юридичними особами є: політичні партії, структурні утворення політичних партій, професійні спілки, їх об’єднання, організації профспілок, передбачені статутом профспілок та їх об’єднання, творчі спілки, місцеві осередки творчих спілок, організації роботодавців, їх об’єднання, адвокатські об’єднання, торгово-промислові палати, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, релігійні організації, організації водокористувачів, державні органи, органи місцевого самоврядування, їх асоціацій, державні та комунальні підприємства, установи, організації.

З 12.07.2022 ЄДР повинна міститись наступна інформація про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник - юридична особа:

  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);
  • дата народження;
  • країна громадянства;
  • серія та номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця;
  • місце проживання;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);
  • повне найменування та ідентифікаційний код (для резидента) засновника юридичної особи, в якому ця особа є кінцевим бенефіціарним власником;
  • характер та міра (рівень, ступінь, частка) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу).

У разі відсутності в юридичної особи кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник - юридична особа, вноситься обґрунтована причина його відсутності.

Важливо:

  • відповідно до частини 1 статті 11 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, є відкритими і загальнодоступними (крім реєстраційних номерів облікових карток платників податків та паспортних даних) та у випадках, передбачених цим Законом, за їх надання стягується плата. Тобто замовник не зможе перевірити інформацію про наявність серії та номеру паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця та реєстраційний номер облікової картки платника податків. Відповідно відсутність такої інформації не може слугувати підставою для відхилення тендерної пропозиції учасника та / або переможця;
  • станом на день написання матеріалу у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань не відображається інформація про: дату народження; характер та міру (рівень, ступінь, частку) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу). Проте, замість характеру та міри (рівня, ступіня, частки) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу) міститься інформація про: тип бенефіціарного володіння та відсоток частки статутного капіталу або відсоток права голосу, тож ініціатором платформи TNDR. направлено відповідний запит до Міністерства Юстиції України та ДП «Національні інформаційні системи» щодо надання відповідного роз’яснення. Про відповіді повідомимо на платформі TNDR., тож слідкуйте за нашими оновленнями.

Яким чином учасники зобов’язані подавати замовнику таку інформацію?

Для того щоб замовник не відхилив тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі на підставі пункту 9 частини 1 статті 17 Закону, учасник має підтвердити, що по ньому в ЄДР присутня інформація про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник - юридична особа.

Водночас, частиною 2 статті 22 Закону визначено, що замовник не вимагає документального підтвердження інформації про відповідність підставам, встановленим статтею 17 Закону, у разі якщо така інформація є публічною, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації», та / або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним.

В даному випадку дійсно інформація про бенефіціарного власника юридичної особи повинна міститись у відкритому державному реєстрі і замовник мав би самостійно перевірити її наявність або відсутність, проте зважаючи на те, що на період дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», та керуючись#nbsp;постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2022 № 263 «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану» Міністерство юстиції України наказом № 1462/5 від 13.04.2022 зупинило оприлюднення інформації у ЄДР, то поки що замовники не мають вільного доступу для самостійної перевірки відповідної інформації.

Проте, Міністерство юстиції України листом від 24.05.2022 № 38570/44897-26-22/19.1.3, що додається, надало відповідь щодо функціонування ЄДР в умовах воєнного стану.

Особливості надання відомостей з Єдиного державного реєстру в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування визначено постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» (зі змінами) (далі – Постанова).

Так, підпунктом 11 пункту 1 Постанови передбачено, що відомості з ЄДР надаються державними реєстраторами, нотаріусами, а також адміністраторами центрів надання адміністративних послуг, робоче місце (контора) яких розташовано в межах адміністративно-територіальної одиниці, що не включена до затвердженого відповідно до#nbsp;пункту 1-2#nbsp;цієї постанови переліку адміністративно-територіальних одиниць.

Тому рекомендуємо учасникам для отримання відомостей з ЄДР звертатися до центрів надання адміністративних послуг за місцем розташування учасника. Відскановану копію документа учасник може завантажити разом з іншими необхідними документами до певної закупівлі.

Наводимо приклад як виглядає інформація про кінцевого бенефіціарного власника у Витязі з ЄДР, наданому у паперовій формі учаснику.

Приклад

Примітка: Приклад взято із закупівлі № UA-2022-06-07-006788-a.

Підсумки

Отже, учасникам необхідно звернути увагу, що 11.07.2022 спливає термін подання юридичними особами державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності для внесення відповідної інформації в ЄДР. Водночас, замовники починаючи з 12.07.2022 будуть відхиляти тендерні пропозиції учасників процедур закупівель, у яких інформація про кінцевого бенефіціарного власника в ЄДР буде відсутня.

У зв’язку з тим, що під час дії воєнного стану замовники не мають вільного доступу для самостійної перевірки інформації з ЄДР, учасникам рекомендовано звертатись до регіональних центрів надання адміністративних послуг для отримання витягу з ЄДР, який потім можна завантажити під певну закупівлю разом з іншими документами тендерної пропозиції.

#відкрита інформація

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard