Статті

Які документи варто вимагати на підтвердження технічних та якісних характеристик предмета закупівлі та відповідності національним стандартам?

7
2224

Відповідно до абзацу 1 пункту 28 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону з урахуванням цих особливостей. Пунктами 3-4 частини 2 статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) визначено, що у тендерній документації зазначаються такі відомості:

3) інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідну технічну специфікацію (у разі потреби - плани, креслення, малюнки чи опис предмета закупівлі). Технічні, якісні характеристики предмета закупівлі та технічні специфікації до предмета закупівлі повинні визначатися замовником з урахуванням вимог, визначених частиною четвертою статті 5 цього Закону;

4) інформація про маркування, протоколи випробувань або сертифікати, що підтверджують відповідність предмета закупівлі встановленим замовником вимогам (у разі потреби).

Водночас для підтвердження технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, зокрема відповідність національним стандартам замовники вимагають надання учасниками певних документів. Які саме документи замовники можуть вимагати з’ясуємо далі.

Що говорить Закон про документи, на підтвердження технічних та якісних характеристик предмета закупівлі

Згідно з частиною 1 статті 23 Закону технічна специфікація повинна містити опис усіх необхідних характеристик товарів, робіт або послуг, що закуповуються, у тому числі їх технічні, функціональні та якісні характеристики. Характеристики товарів, робіт або послуг можуть містити опис конкретного технологічного процесу або технології виробництва чи порядку постачання товару (товарів), виконання необхідних робіт, надання послуги (послуг).

Частиною 5 статті 23 Закону визначено, що замовник може вимагати від учасників підтвердження того, що пропоновані ними товари, послуги чи роботи за своїми екологічними чи іншими характеристиками відповідають вимогам, установленим у тендерній документації. У разі встановлення екологічних чи інших характеристик товару, роботи чи послуги замовник повинен в тендерній документації зазначити, які маркування, протоколи випробувань, декларація або сертифікати можуть підтвердити відповідність предмета закупівлі таким характеристикам.

Маркування, протоколи випробувань та сертифікати повинні бути видані органами з оцінки відповідності, компетентність яких підтверджена шляхом акредитації або іншим способом, визначеним законодавством.

З огляду на норми Закону, документами, які замовники можуть вимагати на підтвердження технічних та якісних характеристик предмета закупівлі можуть бути:

  • протоколи випробувань;
  • декларація;
  • сертифікат.

При цьому, такі документи можуть бути видані як органами з оцінки відповідності, так і отримані в інший спосіб. Зокрема, такий документ може видати, наприклад, виробник такого товару.

Які ще існують види документів, що посвідчують технічні та якісні показники предмета закупівлі?

Визначаючи ще які документи можуть посвідчувати технічні та якісні показники предмета закупівлі слід насамперед звернутися до Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», в якому визначено правові та організаційні засади розроблення, прийняття та застосування технічних регламентів і передбачених ними процедур оцінки відповідності якості матеріалів, продукції, установки, процесів, послуг, систем тощо.  

Статтею 1 даного Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності»  визначено, що оцінка відповідності – це процес доведення того, що задані вимоги, які стосуються продукції, процесу, послуги, системи, особи чи органу, були виконані.

Сертифікація - підтвердження відповідності третьою стороною, яке стосується продукції, процесів, послуг, систем або персоналу.

Водночас Закон України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» містить перелік документів про відповідність. Зокрема, в даному переліку визначені наступні документи:

  • декларація (в тому числі декларація про відповідність);
  • звіт;
  • висновок;
  • свідоцтво;
  • сертифікат (у тому числі сертифікат відповідності);
  • будь-який інший документ, що підтверджує виконання заданих вимог, які стосуються об`єкта оцінки відповідності.

Відповідно зазначені документи можуть слугувати підтвердженням відповідності технічним та якісним характеристикам предмета закупівлі, зокрема тим, які замовник визначив у відповідності до певного національного стандарту. Хоча, як бачимо, даний перелік не є вичерпним, і відповідно замовники можуть вимагати і інші документи, які не зазначені в даному переліку.

Які документи вимагати згідно національних стандартів?

Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі – Колегія) дотримується позиції, що замовники при закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії можуть вимагати подання учасниками для підтвердження технічних та якісних характеристик предмета закупівлі тільки тих документів, які визначені відповідними національними стандартами.

Зокрема, ДСТУ 7146:2010 «Вугілля кам’яне та антрацит для побутових потреб» передбачає наявність посвідчення якості, вимоги до якого визначені в пункті 7.4. Натомість висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи даний ДСТУ не передбачає, і відповідно замовники в такому випадку можуть вимагати тільки посвідчення якості.

Якщо звернутися до ДСТУ 7687:2015 «Бензини автомобільні Євро. Технічні умови», то в пункті 10 передбачено, що партію бензину однієї марки одного екологічного класу одного виду  супроводжується одним документом про якість (паспортом якості). Аналогічний документ передбачений в ДСТУ 7688:2015 «Паливо дизельне Євро. Технічні умови».

Тому замовникам при визначенні в тендерній документації документів, які вони вимагатимуть від учасників на підтвердження технічних та якісних характеристик предмета закупівлі при закупівлі товарів, які визначені в абзаці 1 пункту 29 Особливостей слід насамперед виходити з положень відповідного ДСТУ.

В свою чергу, іноді в замовників та учасників виникають питання щодо взаємозамінності документів про відповідність. Так, наприклад, чи потрібно вимагати надання окремо кількох різних документів на підтвердження технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, зокрема сертифікату якості та сертифікату відповідності? І чи будуть підстави для відхилення тендерної пропозиції учаснику процедури закупівлі у випадку, надання тільки одного документа?

З даного питання цікавою є наступна судова справа.

Постанова Восьмого апеляційного адміністративного суду по справі № 140/4906/22 від 28.02.2023

Витяг з постанови суду: щодо відсутності в складі тендерної пропозиції ПП «Т» (переможця процедури закупівлі) сертифікатів якості (паспортів) заводу-виробника фарби СТОВ «С» та заводу-виробника склокульок СТОВ «С», які підтверджують якість фарби та склокульок для нанесення дорожньої розмітки, апеляційний суд також погоджується із висновками суду першої інстанції.

Моніторингом процедури закупівлі встановлено, що у Додатку 3 «Технічна специфікація» до тендерної документації передбачено, що у складі тендерної пропозиції учасник повинен надати документи які підтверджують якість фарби та склокульок для нанесення дорожньої розмітки (сертифікат якості (паспорт) заводу-виробника та сертифікат відповідності (сертифікат визнання) або їх копії завірені у встановленому порядку дійсні на момент розкриття або більш пізнішу дату).

Як слідує, з оскаржуваного висновку, у складі тендерної пропозиції ПП «Т» міститься лише сертифікат відповідності, виданий Головним випробувальним центром ДП «ДерждорНДІ» № 98/24, № 75/24, № 96/24, в той час як сертифікати якості (паспорти) заводу-виробника фарби СТОВ «С» та заводу-виробника склокульок СТОВ «С» відсутні.

Відповідач дійшов висновку, що тендерна пропозиція переможця торгів не відповідає технічним вимогам тендерної документації, а відтак замовник не відхиливши тендерну пропозицію, порушив приписи частини 1 статті 31 Закону, зокрема абзацу 1 пункту 2 цієї норми, згідно з яким замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, якщо тендерна пропозиція учасника не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації (нора, що діяла на момент проведення закупівлі).

Із змісту вимоги про надання сертифікату якості (паспорту) заводу-виробника та сертифікату відповідності (сертифікату визнання) слідує, що ця вимога направлена на отримання підтвердження якості компонентів, які використовуються у роботах, що є предметом закупівлі.

Законом України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» визначено правові та організаційні засади розроблення, прийняття та застосування технічних регламентів і передбачених ними процедур оцінки відповідності якості матеріалів, продукції, установки, процесів, послуг, систем тощо. Згідно визначення термінів, що вживаються у вказаному законі:

  • оцінка відповідності - процес доведення того, що задані вимоги, які стосуються продукції, процесу, послуги, системи, особи чи органу, були виконані;
  • документ про відповідність - декларація (в тому числі декларація про відповідність), звіт, висновок, свідоцтво, сертифікат (у тому числі сертифікат відповідності) або будь-який інший документ, що підтверджує виконання заданих вимог, які стосуються об`єкта оцінки відповідності;
  • сертифікація - підтвердження відповідності третьою стороною, яке стосується продукції, процесів, послуг, систем або персоналу;
  • технічна специфікація - документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинна задовольняти продукція, процес або послуга;
  • технічний регламент - нормативно-правовий акт, в якому визначено характеристики продукції або пов`язані з ними процеси та методи виробництва, включаючи відповідні адміністративні положення, додержання яких є обов`язковим.

Виходячи з системного аналізу наведених термінів, слід дійти висновку, що сертифікат відповідності це юридичний документ, виданий третьою уповноваженою стороною про відповідність якості, в тому числі, продукції заданим технічним вимогам та регламентам, висновки якого гарантуються строгим дотриманням регламентованого процесу перевірки та спеціальним статусом особи, що видала такий документ.

Водночас, українське законодавство не містить визначення сертифікату якості (паспорту) заводу-виробника, та, відповідно, не встановлює вимоги до такого документу.

Отже, виходячи із змісту терміну «сертифікат якості (паспорт) заводу-виробника» можна дійти висновку, що це документ про якість продукції виданий її виробником, який ідентифікує об`єкт сертифікату та його якість на підставі нерегламентованих чинників.

Таким чином, і сертифікат якості (паспорт) заводу-виробника і сертифікат відповідності є документами, що підтверджують якість, а отже є взаємозамінними.

Апеляційний суд також вважає вірним висновок суду першої інстанції про те, що тендерна пропозиція ПП «Т» за відсутності сертифікату якості (паспорту) заводу-виробника хоча і не відповідає формальним вимогам до тендерної документації, однак відповідає змісту та меті вимоги про надання документів на підтвердження якості на окремі компоненти робіт (предмету закупівлі), оскільки сертифікат відповідності, виданий Головним випробувальним центром ДП «ДерждорНДІ» № 98/24, № 75/24, № 96/24 наданий ПП «Т» є належним юридично значимим документом, що підтверджує якість.

Коментар: суд дотримується позиції, щосертифікат якості (паспорт) заводу-виробника і сертифікат відповідності є документами, що підтверджують якість, і тому є взаємозамінними. З огляду на дану позицію суду, замовникам не слід встановлювати вимоги щодо надання значної кількості документів, які підтверджують аналогічні показники технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, а достатньо, наприклад, одного документа, який підтверджує відповідність такого товару технічним та якісним вимогам, які визначені замовникам в тендерній документації.

Підсумки

Для підтвердження технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, зокрема відповідність національним стандартам замовники повинні вимагати надання учасниками певних документів у відповідності до частини 5 статті 23 Закону.

З огляду на законодавчі норми до таких документів можна віднести наступні документи – протокол випробувань, декларація (в тому числі декларація про відповідність), звіт, висновок, свідоцтво, сертифікат (у тому числі сертифікат відповідності) або будь-який інший документ, що підтверджує виконання заданих вимог, які стосуються об`єкта оцінки відповідності.

Замовникам при визначенні в тендерній документації документів, які вони вимагатимуть від учасників на підтвердження технічних та якісних характеристик предмета закупівлі при закупівлі товарів, які визначені в абзаці 1 пункту 29 Особливостей слід насамперед виходити з положень відповідного ДСТУ та вимагати тільки ті документи, які визначені таким ДСТУ.

#вимоги замовника#відкриті торги#національні стандарти#тендерна документація#технічні вимоги

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard