Статті

Як замовнику перевірити учасника згідно пункту 47 Особливостей?

13
6806

Відповідно до пункту 47 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) замовник приймає рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в разі, коли наявні підстави, які визначені в даному пункті.

Також даним пунктом передбачено, що учасник процедури закупівлі підтверджує відсутність підстав, зазначених в цьому пункті (крім підпунктів 1 і 7, абзацу 14 цього пункту), шляхом самостійного декларування відсутності таких підстав в електронній системі закупівель під час подання тендерної пропозиції.

Замовник не вимагає від учасника процедури закупівлі під час подання тендерної пропозиції в електронній системі закупівель будь-яких документів, що підтверджують відсутність підстав, визначених у цьому пункті (крім абзацу чотирнадцятого цього пункту), крім самостійного декларування відсутності таких підстав учасником процедури закупівлі відповідно до абзацу шістнадцятого цього пункту.

Абзацом 2 підпункту 1 пункту 44 Особливостей визначено, що замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли учасник процедури закупівлі підпадає під підстави, встановлені пунктом 47 цих особливостей.

Водночас як замовнику перевірити інформацію, яка передбачена в пункті 47 Особливостей на предмет достовірності розглянемо далі. При цьому, варто зазначити, що замовник може перевірити інформацію згідно пункту 47 Особливостей лише щодо кількох підпунктів, якими є підпункти 4, 7, 9, 11, натомість решту підпунктів замовник не в змозі перевірити самостійно.

Підстави для відмови в участі в процедурі закупівлі

4) суб’єкт господарювання (учасник процедури закупівлі) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за порушення, передбачене пунктом 4 частини 2 статті 6, пунктом 1 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів тендерів.

Заходимо на офіційний сайт Антимонопольного комітету України за посиланням. Далі обираємо розділ «Оскарження публічних закупівель» - «Зведені відомості щодо спотворення результатів торгів» - «Зведені відомості щодо спотворення результатів торгів за 2023 рік». Як бачимо, АМКУ їх оновлює регулярно.

7) тендерна пропозиція подана учасником процедури закупівлі, який є пов’язаною особою з іншими учасниками процедури закупівлі та / або з уповноваженою особою (особами), та / або з керівником замовника.

9) у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутня інформація, передбачена пунктом 9 частини 2 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (крім нерезидентів):

Крок № 1. Заходимо до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за посиланням.

Крок № 2. Обираємо про кого необхідно отримати інформацію: фізична особа-підприємець, юридична особа, відокремлений підрозділ юридичної особи

Крок № 3. Вводимо код ЄДРПОУ або реєстраційний номер облікової картки платника податків та натискаємо шукати

Крок № 4. Підписуємо своїм електронним підписом.

Крок № 5. Отримуємо доступ до інформації та перевіряємо її

Для перевірки відсутності підстав, визначених підпунктами 7 та 9 пункту 47 Особливостей нам необхідно перевірити:

  • керівника, засновників та кінцевого(их) бенефіціарного(их) власника(ів) усіх учасників на пов’язаність між учасниками, уповноваженою особою, керівником замовника;
  • кінцевого(их) бенефіціарного(их) власника(ів), а саме щодо наявності інформації, визначеної частиною 1 статті 11 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

11) учасник процедури закупівлі або кінцевий бенефіціарний власник, член або учасник (акціонер) юридичної особи - учасника процедури закупівлі є особою, до якої застосовано санкцію у вигляді заборони на здійснення нею публічних закупівель товарів, робіт і послуг згідно із Законом України «Про санкції».

Для перевірки такої інформації нам знадобиться сайт Ради національної безпеки та оборони України, на якому містяться зазначені рішення та який міститься за посиланням.

Однак на даному сайті є чимала кількість рішень, тому опрацювання таких рішень займає достатньо багато часу. Водночас знаходити інформацію про застосування санкцій замовники також можуть на сайті https://sanctions.nazk.gov.ua/, де у полі пошуку замовники можуть шукати осіб, до яких застосовані санкції. Водночас здійснюючи пошук на даному сайті потрібно пам’ятати, що розглядуваний ресурс не є офіційним, а тільки покликаний полегшити пошук замовникам.

За результатами пошуку відображається наступна інформація:

Проте важливо звернути увагу на те, що змінами, внесеними, 19.05.2023, до Особливостей змінено зміст самої підстави для відмови в участі у відкритих торгах. Так до 18.05.2023 замовник був зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника у разі, якщо до самого учасник або його кінцевого бенефіціарного власника, член або учасник (акціонер) було застосовувано санкцію у вигляді заборони на здійснення нею публічних закупівель товарів, робіт і послуг згідно із Законом України «Про санкції». Проте з 19.05.2023 замовник зобов’язаний відмовити в участі відкритих торгах у випадку коли учаснику або його кінцевому бенефіціарному власнику, члену або учаснику (акціонеру) було заборонено здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг згідно із Законом України «Про санкції».

Нове трактування наведеної підстави пов’язано із заміною формулювання «у неї» на «нею». Відповідно у замовника фактично відсутні підстави для відмови в участі у відкритих торгах, якщо до учасник або його кінцевого бенефіціарного власника, член або учасник (акціонер) було застосовувано санкцію у вигляді заборони на здійснення нею публічних закупівель товарів, робіт і послуг згідно із Законом України «Про санкції».

Що ж стосується інших підстав для відмови в участі у відкритих торгах, а саме: підпункти 2, 3, 5, 6, 8, 12 пункту 47 Особливостей, то замовник не має можливості їх перевірити самостійно, так як відсутні відповідні відкриті дані згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» та / або відкриті публічні електронні реєстри, доступ до яких є вільним.

Проте за бажанням замовника, він може звернутися до органів державної влади, підприємств, установ, організацій відповідно до їх компетенції за підтвердженням інформації, наданої учасником, згідно з пунктом 42 Особливостей. За підтвердженням інформації щодо відсутності підстави, визначеної підпунктами 2 та 3 пункту 47 Особливостей варто звернутися до Національного агентства з питань запобігання корупції. Щодо підпунктів 5, 6 та 12 пункту 47 Особливостей до Міністерства внутрішніх справ України. А щодо підпункту 8 пункту 47 Особливостей – до Міністерства юстиції України.

Важливо: звернення за підтвердженням наданої учасником інформації є правом замовника, а не його обов’язком!

#вимоги замовника#воєнні закупівлі#підстави для відмови в участі#санкції#учасник закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard