Статті

Як визначити предмет закупівлі послуг з поточного ремонту при наявності за однією адресою кількох будинків?

0
1160

Однією з передумов проведення закупівлі є визначення предмета закупівлі замовником. При цьому, за порушення порядку визначення предмета закупівлі передбачена адміністративна відповідальність у відповідності до статті 164-14Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Водночас в замовників досить багато питань виникає при визначенні предмета закупівлі послуг з поточного ремонту. Одним з таких питань є – як визначити предмет закупівлі послуг з поточного ремонту при наявності за однією адресою кількох будинків? Визначати такий предмет закупівлі за окремим будинком чи за кількома будинками за однією адресою? Далі надамо відповідь на дане питання.

Згідно з Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) предмет закупівлі визначається замовником відповідно до вимог Закону та Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708.

Так, пунктом 22 частини 1 статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) визначено, що предмет закупівлі - товари, роботи чи послуги, що закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі або в межах проведення спрощеної закупівлі, щодо яких учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції / пропозиції або пропозиції на переговорах (у разі застосування переговорної процедури закупівлі). Предмет закупівлі визначається замовником у порядку, встановленому Уповноваженим органом, із застосуванням Єдиного закупівельного словника, затвердженого у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до пункту 21 частини 1 статті 1 Закону послуги - будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), лізинг, а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт, поточний ремонт з розробленням проектної документації.

Згідно з наказом Мінекономіки 15.04.2020  № 708 «Про затвердження Порядку визначення предмета закупівлі» під час здійснення закупівлі послуг з поточного ремонту предмет закупівлі визначається за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури згідно з термінологією державних будівельних норм ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 04.06.2014 № 163, та / або галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та переліки робіт», затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23.08.2011 № 301.

При цьому, в державних будівельних нормах ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво» будинок визначено як різновид будівлі, яка призначена, як правило, для проживання та обслуговування людей.

В свою чергу, відповідно до статті 26-3 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» адресою об’єкта нерухомого майна (далі - адреса) є унікальна структурована сукупність реквізитів, що використовуються для ідентифікації об’єкта та визначення місця його розташування на місцевості.

Адреса присвоюється об’єктам будівництва, будинкам, будівлям, спорудам, квартирам, гаражним боксам, машиномісцям, іншим житловим та нежитловим приміщенням, які є самостійними об’єктами нерухомого майна.

З огляду на викладене робимо висновок, що у випадку наявності за однією адресою кількох будинків предмет закупівлі послуг з поточного ремонту визначається окремо щодо кожного будинку, а не за адресою, за якою можуть бути визначені кілька окремих будинків.

Також нагадуємо, що замовники визначаючи предмет закупівлі поточного ремонту повинні  зазначати код класифікатора ДК 021:2015. Яку цифру слід зазначати при визначенні предмету закупівлі послуг з поточного ремонту читайте в статті «Визначаємо предмет закупівлі поточного ремонту за 4 цифрою Єдиного закупівельного словника? Чи за 2 цифрою?».

#закупівля робіт#предмет закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard