Статті

Враховуємо вимоги національних стандартів при закупівлі бензину

6
1104

Відповідно до пункту 29 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України вид 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) у разі проведення відкритих торгів згідно з цими особливостями для закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії положення пунктів 1 і 2 частини 2 статті 16 Закону замовником не застосовуються.

Також даним пунктом передбачено, що у разі здійснення закупівель, визначених абзацом 1 цього пункту, замовники не можуть установлювати вимоги до предмета закупівлі, що не передбачені відповідним національним стандартом (за наявності національного стандарту для відповідного предмета закупівлі).

З огляду на дану норму замовники при закупівлі зазначених вище товарів зобов’язані встановлювати вимоги, які передбачені виключно національними стандартами.

Відповідно замовникам складаючи тендерну документацію на зазначені товари потрібно уважно вивчати національні стандарти, в яких визначені вимоги до таких товарів. Одним з найбільш необхідних товарів для багатьох замовників є бензин, тому сьогодні розглянемо національні стандарти, які містять вимоги до бензину.

Згідно з пунктом 13 частини 1 статті 1 Закону України «Про стандартизацію» національний стандарт – це стандарт, прийнятий національним органом стандартизації та доступний для широкого кола користувачів.

Національним стандартом щодо бензину є ДСТУ 7687:2015. «Бензини автомобільні Євро. Технічні умови», який прийнято у відповідності до Наказу ДП «УкрНДНЦ» від 28.05.2015 № 45 «Про прийняття нормативних документів України, гармонізованих з міжнародними та європейськими нормативними документами, національних стандартів України, скасування нормативних документів України та міждержавних стандартів в Україні» та який розроблено з метою забезпечення впровадження та застосування Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2013 № 927 (далі – Технічний регламент).

Згідно технічного регламенту автомобільний бензин - це суміш рідких вуглеводнів, отриманих у процесі переробки нафти, газового конденсату або їх сумішей, 90 відсотків фракцій яких за об’ємом або більше (включаючи втрати) дистилюється до температури 210 °С та використовується у двигунах внутрішнього згоряння з примусовим запалюванням паливно-повітряної суміші.

В ДСТУ 7687:2015. «Бензини автомобільні Євро. Технічні умови» зазначено, що в залежності від октанового числа за дослідним методом виділяють такі марки бензинів:

  • А-98;
  • А-95;
  • А-92;
  • А-80.

За рівнем екологічної безпекивстановлено такі екологічні класи бензинів:

  • Євро 3,
  • Євро 4,
  • Євро 5.

За вмістом біоетанолу встановлено такі види бензинів:

  • Е5 – не більше ніж 5 %;
  • Е7 – понад 5 % та не більше ніж 7 %;
  • Е10 – понад 7 % та не більше ніж 10 %.

В свою чергу, відповідно до пункту 3 частини 2 статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерна документація повинна містити інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідну технічну специфікацію (у разі потреби - плани, креслення, малюнки чи опис предмета закупівлі).

Частиною 1 статті 23 Закону технічна специфікація повинна містити опис усіх необхідних характеристик товарів, робіт або послуг, що закуповуються, у тому числі їх технічні, функціональні та якісні характеристики.

Розділ 4 ДСТУ 7687:2015. «Бензини автомобільні Євро. Технічні умови» визначає технічні вимоги до бензину. Тому з огляду на дані вимоги визначимо технічне завдання для закупівлі бензину, наприклад, з рівнем екологічної безпеки Євро 5, які будуть відповідати вище зазначеному ДСТУ.

Приклад технічної специфікації на закупівлю бензину А-95 з рівнем екологічної безпеки Євро 5

Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі та технічна специфікація до предмета закупівлі

Предмет закупівлі: Бензин А-95 з рівнем екологічної безпеки Євро 5, код за ДК 021:2015: 09130000-9 - Нафта і дистиляти.

Кількість: _______ (зазначається кількість літрів) літрів.

Порядок отримання палива: __________ (зазначається замовником, наприклад: смарт-картки та / або талони або наливом).

Строк поставки: ___________ (зазначається замовником).

Місце поставки: ___________ (зазначається замовником).

Вимоги до бензину А-95 з рівнем екологічної безпеки Євро 5:

Завантажити вимоги можна за цим посиланням

#відкриті торги#закупівля нафтопродуктів#національні стандарти#спеціальні закупівлі#тендерна документація

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard