Статті

Усе про встановлення кваліфікаційного критерію: наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю за Особливостями

0
1199

У даному матеріалі розберемося з останнім, четвертим, кваліфікаційних критерій, а саме «наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю», наведемо приклади встановлення вимог у тендерній документації, розглянемо приклади дискримінаційних вимог згідно рішень АМКУ з урахуванням постанови Кабміну «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» № 1178 від 12.10.2022 (далі – Особливості).

Що таке фінансова звітність та з чого вона складається?

Замовнику з метою правильного встановлення такого кваліфікаційного критерію як «наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю» потрібно зрозуміти що таке фінансова спроможність та якою фінансовою звітністю учасник може підтвердити даний кваліфікаційний критерій.

Фінансова спроможність, що ж це таке? Спроможність має декілька тлумачень:

  1. властивість за знач. Спромо́жний; 
  2. здатність до здійснення чого-небудь; 
  3. наявність умов, сприятливих для чого-небудь, обставин, які допомагають чомусь; можливість.

Фінансова спроможність – це фінансова можливість та наявність умов підтвердити можливість учасника здатність виконати фінансові умови закупівлі.

Якою фінансовою звітністю може підтвердити учасник свою фінансову спроможність? Фінансова звітність - звітність, що містить інформацію про фінансовий стан та результати діяльності підприємства (стаття 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»).

З чого ж складається фінансова звітність? Відповідно до абзацу 1 пункту 1 Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 № 73 фінансова звітність складається з:

  • балансу (звіту про фінансовий стан);
  • звіту про фінансові результати (звіту про сукупний дохід);
  • звіту про рух грошових коштів;
  • звіту про власний капітал;
  • приміток до фінансової звітності.

Тобто, для підтвердження кваліфікаційного критерію як «наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю» учасник може надати, а замовник вимагати документи, які визначені Національним положенням (стандартами) бухгалтерського обліку.

Що варто врахувати замовнику при встановленні даного критерію?

  • для мікропідприємств, малих підприємств, непідприємницьких товариств і представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності, крім тих, що зобов’язані складати фінансову звітність за міжнародними стандартами, встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу та звіту про фінансові результати. (частина 3 статті 11 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»);
  • звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна фінансова звітність складається за результатами першого кварталу, першого півріччя, дев’яти місяців. Крім того, відповідно до облікової політики підприємства фінансова звітність може складатися за інші періоди (частина 1 статті 13 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»);
  • перший звітний період новоствореного підприємства може бути менш як 12 місяців, але не більш як 15 місяців (частина 2 статті 13 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»).

Отже, замовник під час встановлення кваліфікаційного критерії щодо підтвердження наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю має врахувати, що учасник може подавати як повну так і скорочену фінансову звітність, а звітнім періодом є рік (крім новостворених підприємств).

Чи має ФОП подавати у складі тендерної пропозиції фінансову звітність?

У відповідності до статті 52 Цивільного кодексу України визначено що право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Обмеження права фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності встановлюються Конституцією України та законом. Фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом. Інформація про державну реєстрацію фізичних осіб - підприємців є відкритою.

До підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин (стаття 52 ЦКУ).

Фізична особа-підприємець, згідно положень частини 8 статті 19 Господарського кодексу України, як усі суб'єкти господарювання, відокремлені підрозділи юридичних осіб, виділені на окремий баланс, зобов'язані вести первинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію та інші дані, визначені законом, а також вести (крім громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які провадять господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці) бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Згідно норм чинного законодавства ФОПи подають податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця (далі – податкова декларація) за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 578 (у редакції наказу Мінфіну від 09.12.2020 № 752), у складі якої заповнюють (у разі виникнення такого обов’язку) додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Тобто, фінансова звітність передбачена для юридичних осіб, а для ФОПів визначено подання податкової декларацію платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця, а відтак замовнику потрібно врахувати вимоги законодавства при формування вимог у тендерній документації для підтвердження такого критерію як підтвердження наявності фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю.

Приклад вимоги у тендерній документації

Сформуємо приклад вимоги до учасників щодо підтвердження наявності фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю, враховуючи вищенаведений аналіз норм чинного законодавства.

Приклад вимоги до учасників щодо підтвердження наявності фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю

На підтвердження фінансової спроможності учасник процедури закупівлі має надати фінансову звітність відповідно до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 № 73 або скорочену фінансову звітність відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Фінансова звітність або скорочена фінансова звітність надається за ____ рік. Якщо учасник процедури закупівлі є новоствореним підприємством (працює менше року), учасник має надати фінансову звітність за період роботи). У разі, якщо складання та подання фінансової звітності або скороченої фінансової звітності не передбачені законодавством для учасником, учасник має надати лист пояснення із посиланням на відповідні норми Закону.

Варто врахувати, що частиною 3 статті 16 Закону визначено, що у разі встановлення кваліфікаційного критерію фінансової спроможності замовник не має права вимагати надання підтвердження обсягу річного доходу (виручки) у розмірі більшому, ніж очікувана вартість предмета закупівлі (пропорційно очікуваній вартості частини предмета закупівлі (лота) в разі поділу предмета закупівель на частини). Тобто замовнику надано право встановлювати розмір обсягу річного доходу учасника не більшому ніж очікувана вартість предмета закупівлі.

Також, замовнику потрібно врахувати положення Особливостей щодо встановлення даного критерію, а саме:

  • у разі проведення відкритих торгів згідно з цими особливостями для закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії може встановити один із критерії визначених пунктами 3 і 4 частини 2 статті 16 Закону. (абзац 1 пункту 29 Особливостей). Тобто, замовник у разі закупівлі, зазначених у абзаці 1 пункті 29 Особливостей товарів може встановити такий критерій як «наявності фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю»;
  • абзац 1 пункту 45 Особливостей визначено, що під час здійснення закупівлі товарів замовник може не застосовувати до учасників процедури закупівлі кваліфікаційні критерії, визначені статтею 16 Закону. Тобто, у разі проведення закупівлі товарів, замовники може взагалі не встановлювати у тендерній документації кваліфікаційні критерії, зокрема, щодо наявності фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю;
  • у разі закупівлі послуг або робіт замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційному критерію (кваліфікаційним критеріям) відповідно до статті 16 Закону (абзац 2 пункту 45 Особливостей). Частиною 2 статті 16 Закону визначено, що замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв, один із яких визначено наявності документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів). Тобто, при закупівлі послуг та робіт замовник на власний розсуд приймає рішення щодо встановлення такого кваліфікаційного критерію як наявності фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю.

Приклади дискримінаційних вимог щодо наявності фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю згідно рішень АМКУ

Рішення АМКУ №6169-р/пк-пз від 06.10.2022.

Вимоги тендерної документації: у додатку 5 тендерної документації замовник передбачив для підтвердження відповідності учасника вимогам тендерної документації, останній повинен надати у порядку згідно з пунктом 1.3 цієї Документації всі документи згідно з переліком, вказаним нижче, зокрема: довідку з банку про стан коштів на рахунку, відповідно до довідки на рахунку повинно бути не менше очікуваної вартості предмета закупівлі, оскільки замовник здійснює оплату за виконанні роботи після підписання актів виконаних робіт, аванс не передбачено (документ повинен бути не більше десятиденної давнини відносно дати подання документа). Згідно з інформацією, розміщеною на веб-порталі Уповноваженого органу, очікувана вартість процедури закупівлі: 600 000,00 грн.

Позиція скаржника: скаржник зазначає, що дана вимога є дискримінаційною, оскільки частиною 2 статті 16 Закону передбачено, що замовник може встановити вимогу до учасника щодо документально підтвердженої інформації про його відповідність, у тому числі, і такому кваліфікаційному критерію, як наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю. Як бачимо, про надання довідки з банку з певною сумою на рахунку тут не йдеться. Наявність на банківському рахунку учасника коштів на суму не менше очікуваної вартості предмета закупівлі дуже схоже на дискримінаційну вимогу. Учасники при участі в даній закупівлі можуть мати необхідне обладнання у себе на складі уже купленим, відповідно не розраховуючи на аванс замовника.

Позиція Колегії: замовник не довів та документально не підтвердив необхідність встановлення наведеної вище умови тендерної документації. Враховуючи викладене, наведені вище вимоги тендерної документації (в частині надання довідки з банку про стан коштів на рахунку, відповідно до якої на рахунку повинно бути не менше очікуваної вартості предмета закупівлі) не узгоджуються з вимогами Закону, що не дає можливості учасникам належним чином сформувати свої тендерні пропозиції, що є дискримінаційним по відношенню до суб’єктів господарювання, зокрема, Скаржника. Крім того, за таких умов, взяти участь у процедурі закупівлі зможуть лише ті суб'єкти господарювання, які зможуть надати довідку з банку про стан коштів на рахунку, відповідно до якої на рахунку повинно бути саме не менше очікуваної вартості предмета закупівлі (документ повинен бути не більше десятиденної давнини відносно дати подання документа), що є дискримінаційним по відношенню до суб’єктів господарювання, зокрема, скаржника.

Рішення Колегії № 4012-р/пк-пз від 21.04.2022.

Вимоги тендерної документації: додаток 2 тендерної документації містить перелік документів, які вимагаються для підтвердження відповідності тендерної пропозиції учасника кваліфікаційним вимогам змовника, зокрема: копія Звіту про рух грошових коштів (Форма 3) за 2020 та 9 міс. 2021.

Позиція скаржника: скаржник вважає, що умова тендерної документації, щодо наявності в учасників закупівлі звіту про рух грошових коштів (Форма 3) саме за 9 міс. 2021 порушує принцип недискримінації учасників закупівель та суперечить законодавству, виходячи з нижченаведеного.

Скаржник додає, що згідно з Нaціональним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку №1 «Загальні вимоги дo фінансової звітності» Наказ Мінфіну № 73 вiд 07.02.2013, Звіт про рух грошових коштів є однією з форм річної фінансової звітності, який відображає надходження і вибуття грошових коштів (грошей) протягом звітного періоду в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності (п. 3 розд. І, п. 9 розд. ІІ НПСБО-1).

Таким чином, Звіт про рух грошових коштів надається лише у складi річної фінансової звітності всіма суб'єктами господарювання окрім банків, бюджетних установ, суб'єктів малого підприємництва, представництв іноземних сyб'єктів господарської діяльності, отже Скаржник не зобов’язаний мати Звіт про рух грошових коштів (Форма 3) саме за 9 міс. 2021.

Позиція Колегії: замовник не обґрунтував та документально не підтвердив необхідності встановлення вищезазначеної вимоги тендерної документації у наведеній редакції. За таких умов, участь у процедурі закупівлі зможуть взяти учасники, які зможуть надати звіт про рух грошових коштів (Форма 3) саме за 9 міс. 2021р, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання, у тому числі скаржника.

#відкриті торги#кваліфікаційні критерії

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard