Статті

Учасник двічі завантажує документи на вимогу 24 годин, одні з яких невірні: дії замовника

2
340

Особливості визначають окремі випадки, коли замовник має надати учаснику можливість виправити невідповідності в своїй тендерній пропозиції відповідно до пункту 43 Особливостей. Учасники ж мають в своєму розпорядженні всього 24 год на усунення виявлених невідповідностей. Разом з тим, чи то поспіх, чи то неуважність можуть призвести до завантаження в електронну систему разом із виправленими документами також документи, які не стосуються вимог замовника, або які не усувають виявлені невідповідності.

В пункті 43 Особливостей визначено, якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим, ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в електронній системі закупівель.

Під невідповідністю в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції та/або подання яких вимагається тендерною документацією, розуміється у тому числі відсутність у складі тендерної пропозиції інформації та/або документів, подання яких передбачається тендерною документацією (крім випадків відсутності забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та/або відсутності інформації (та/або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонується учасником процедури в його тендерній пропозиції). Невідповідністю в інформації та/або документах, які надаються учасником процедури закупівлі на виконання вимог технічної специфікації до предмета закупівлі, вважаються помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його тендерної пропозиції, найменування товару, марки, моделі тощо.

Замовник не може розміщувати щодо одного і того ж учасника процедури закупівлі більше ніж один раз повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції, крім випадків, пов’язаних з виконанням рішення органу оскарження.

Тобто, за наявності лише невідповідностей у розумінні пункту 43 Особливостей замовник аналізує чи усунення помилок шляхом виправлення невідповідностей не призведе до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його тендерної пропозиції, найменування товару, марки, моделі тощо, та оприлюднює повідомлення про виправлення невідповідностей.

Разом з тим, абзац 5 підпункту 1 пункту 44 Особливостей передбачає, що замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли учасник процедури закупівлі не виправив виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій невідповідності в інформації та / або документах, що подані ним у складі своєї тендерної пропозиції, та / або змінив предмет закупівлі (його найменування, марку, модель тощо) під час виправлення виявлених замовником невідповідностей, протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей.

Зверніть увагу, що строк для виправлення виявлених невідповідностей не один робочий чи календарний день, а саме 24 години з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей.

Тобто, абзац 5 підпункту 1 пункту 44 Особливостей чітко визначає, що замовник зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі, якщо учасник не виправить невідповідності протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей. Іншими словами, якщо учасник не завантажить в електронну систему закупівель саме ті документи та/або інформацію, які / яку замовник вказує у повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей, та / або змінить предмет закупівлі (його найменування, марку, модель тощо) під час виправлення невідповідностей. 

Приклад 

На підтвердження наявності документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів)  Замовник вимагав надати довідку за формою ТД. Для підтвердження інформації наведеної у такій довідці учасник мав надати аналогічний договір з усіма додатками до нього та лист-відгук до аналогічному договору.

Учасник  у складі тендерної пропозиції надав довідку за формою ТД, в якій вказав аналогічний договір, надав такий договір з усіма додатками, але не надав лист-відгук до аналогічного договору.

Замовник на виконання пункту 43 Особливостей, розмістив повідомлення з вимогою  про усунення невідповідностей та вказав, зокрема, перелік інформації та/або документів, які повинен подати учасник для усунення виявлених невідповідностей:

Лист-відгук  до аналогічного договору, вказаного у довідці Учасника.

або

Довідку за формою ТД. Для підтвердження інформації наведеної у довідці учасник має надати аналогічний договір з усіма додатками до нього та лист-відгук до аналогічного договору.

Учасник з метою усунення невідповідностей завантажив лист-відгук, але який не стосується аналогічного договору, вказаного у довідці Учасника.  Разом з тим, до завершення 24 год завантажує також правильний лист-відгук саме до аналогічного договору, вказаного у довідці Учасника, яка вже була подана в складі тендерної пропозиції. 

Тобто, один із двох наданих на виправлення документів все ж підтверджує наявність документально досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів) згідно вимог замовника. 

Для того, щоб детальніше розібратися із діями замовника у разі виникнення ситуації, наведеної у прикладі,  варто звернутися до пункту 41 Особливостей, який визначає, що розгляд та оцінка тендерних пропозицій здійснюються відповідно до статті 29 Закону (положення частин другої, дванадцятої, шістнадцятої, абзаців другого і третього частини п’ятнадцятої статті 29 Закону не застосовуються) з урахуванням положень пункту 43 цих особливостей.

Після оцінки тендерних пропозицій замовник розглядає на відповідність вимогам тендерної документації тендерну пропозицію, яка визначена найбільш економічно вигідною (частина 9 статті 29 Закону).

Учасник процедури закупівлі - фізична особа, фізична особа - підприємець чи юридична особа - резидент або нерезидент, у тому числі об’єднання учасників, яка подала тендерну пропозицію (пункт 32 частина 1 статті 1 Закону).

Тендерна пропозиція - пропозиція щодо предмета закупівлі або його частини (лота), яку учасник процедури закупівлі подає замовнику відповідно до вимог тендерної документації (пункт 32 частина 1 статті 1 Закону).

Переможець процедури закупівлі - учасник, тендерна пропозиція якого відповідає всім критеріям та умовам, що визначені у тендерній документації, і визнана найбільш економічно вигідною, та якому замовник повідомив про намір укласти договір про закупівлю, або учасник, якому замовник повідомив про намір укласти договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі.

Тобто, замовник перевіряє документи учасника (в тому числі ті, що надані на виправлення у разі застосування механізму 24 год) саме на відповідність вимогам тендерної документації та не має обов'язку перевіряти документи, які не вимагаються або які надані учасникам із власної ініціативи/помилково завантажені.

Більше того, підстави для відхилення є виключними на наведені у пункті 44 Особливостей. У разі відхилення учасника замовник повинен обгрунтувати своє рішення із посиланням на відповідні положення Особливостей та умови тендерної документації, яким така тендерна пропозиція та/або учасник не відповідають, із зазначенням, у чому саме полягає така невідповідність.

В даному ж випадку підстави для відхилення відсутні, адже учасник виправив невідповідності протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей та не змінив предмет закупівлі (його найменування, марку, модель тощо) під час виправлення таких невідповідностей.

За таких умов завантаження різних документів двічі в межах 24 год не суперечить нормам Особливостей та не може бути підставою для відхилення учасника  торгів, так як серед таких документів надані ті, що виправляють виявлені замовником невідповідності. Отже, замовник має користуватися “правилом”: якщо учасник виправить невідповідності, замовник повинен визначити такого учасника переможцем закупівлі, за умови, що виправлені документи та / або інформація відповідають вимогам тендерної документації замовника.
#24 години#виправлення невідповідностей#відкриті торги#відхилення тендерної пропозиції#тендерна пропозиція

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard