Статті

Топ 5 порушень замовників під час проведення закупівлі лікарських засобів

1
372

Аналізуючи проведені за останні пару років закупівлі лікарських засобів, можемо побачити необхідність обговорення тематики порушень у такого роду закупівлях. Проведення закупівель у відповідності до Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) із врахуванням Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України від 25.12.2015 № 922-VIII «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) було й повинно залишатися пріоритетом для кожної із сторін потенційної закупівлі.

В даній статті пропонуємо ознайомитися із 5 найбільш поширених порушень, яких припускаються замовники під час проведення закупівлі лікарських засобів, а також із практичним аспектом таких ситуацій (практика ДАСУ чи приклади допущених помилок у наявних закупівлях).

Порушення № 1: «Дискримінаційні вимоги щодо ексклюзивних товарів та невірно здійснений поділ предмета закупівлі»

Як не дивно, проте коли мова йде про закупівлю лікарських засобів, найбільш часто Орган оскарження розглядає скарги щодо невірного поділу, а точніше неподілу, предмета на окремі закупівлі чи лоти без уникнення процедури закупівлі, беручи до уваги специфіку товарів. Більш детально з даною тематикою пропонуємо ознайомитися у статті «Поділ предмета закупівлі лікарських засобів».

Пропонуємо звернути увагу на витяг із рішення Органу оскарження від 03.04.2024 № 5974 щодо закупівлі № UA-2024-03-20-000960-a. В даному прикладі замовник оголосив процедуру закупівлі, об’єднавши дві позиції, одна з яких немає аналога, відповідно до даних Єдиного державного реєстру лікарських засобів.

Позиція скаржника: «скаржник зазначає, що відповідно до додатку 2 тендерної документації «Медико-технічні вимоги» вказаної процедури закупівлі, замовником до закупівлі оголошено наступні лікарські засоби:

  № п/пНоменклатурна позиція ДК 021:2015МНННайменування предмету закупівліОдиниця виміруКіль кість
133660000-4 - Лікарські засоби для лікування хвороб нервової системи та захворювань органів чуттяSodium oxybateНАТРІЮ ОКСИБУТИРАТ розчин для ін'єкцій 200 мг/мл 10 мл No10пачка150
233661500-6- Психолептпчні засобиDexmedetomidineКВАНАДЕКС концентрат для розчину для інфузій 100 мкг/мл по 2 мл No 5 в ампулахпачка50

Обмеження чесної та вільної конкуренції зумовлюється наступними обставинами. У переліку лікарських засобів, що закуповуються, наявні унікальні лікарські засоби (які не мають еквівалентів / аналогів за діючою речовиною - за даними Державного реєстру лікарських засобів України - та представлений на ринку України лише одним виробником), а саме лікарський засіб:

  № п/пНоменклатурна позиція ДК 021:2015МНННайменування предмету закупівліОдиниця виміруКіль кість
133660000-4 - Лікарські засоби для лікування хвороб нервової системи та захворювань органів чуттяSodium oxybateНАТРІЮ ОКСИБУТИРАТ розчин для ін'єкцій 200 мг/мл 10 мл No10пачка150

З вказаного вбачається, що замовником оголошено до закупівлі лікарський засіб НАТРІЮ ОКСИБУТИРАТ розчин для ін'єкцій 200 мг/мл 10 мл № 10, який наявний лише в одного виробника, який відповідно до Державного реєстру лікарських засобів України є «ексклюзивним», тобто таким, що не має еквівалентів та представлений на території України лише одним виробником.

Об’єднання лікарських засобів в один лот, у разі наявності хоча б одного так званого «ексклюзивного» препарату є дискримінацією та обмежує конкуренцію, порушують вимоги частини 4 статті 5 та частини 4 статті 22 Закону, принципи недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, а також наші права та законні інтереси, як потенційного учасника вказаної закупівлі.

Тобто, виконати дану умову зможуть лише ті учасники, які зможуть запропонувати продукцію конкретного виробника за позицією, яка не має зареєстрованих в Україні аналогів, що є дискримінаційним по відношенню до учасників процедури закупівлі, в тому числі до скаржника».

Позиція замовника: «Замовник зазначає, що на підставі службової записки замовником було проведено моніторинг аналогічних закупівель НАТРІЮ ОКСИБУТИРАТ розчин для ін’єкцій 200мг/ме 10 мл № 10 в системі «Prozorro» з метою визначення очікуваної вартості (посиланні на аналогічні закупівлі:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2024-03-01-010425-a очікувана вартість 845 765,25 грн., Учасник-переможець - КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВС ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ "ОБЛАСНИЙ АПТЕЧНИЙ СКЛАД";

https://prozorro.gov.ua/tender7U А-2024-03-15-010422-а - очікувана вартість 2 434 120,00 грн. Учасник-переможець - КП "ОДЕСФАРМ";

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2024-03-12-008361-a - очікувана вартість 90 000,00 грн., Учасник-переможець - ТОВ "Софія";

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2024-01-29-009406-a - очікувана вартість 5 661 905,00 грн., Учасник-переможець - ТОВ "ДІАЛІЗ МЕДИК";

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2024-03-14-009413-a - очікувана вартість 17360,00 грн., Учасник-переможець - КП "КІРОВОГРАДФАРМАЦІЯ' КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ").

Всі наведені вище закупівлі мають статус «Завершена». В жодній із закупівель препарат НАТРІЮ ОКСИБУТИРАТ розчин для ін’єкцій 200 мг/мл 10 мл № 10 не було виділено в окремий лот, а об’єднано в одну закупівлю, разом з іншими лікарськими засобами, і переможцями визнавалися різні учасники, які брали участь у таких закупівлях, що підтверджує присутність конкуренції.

Виходячи з вищевикладеного, наявність препарату НАТРІЮ ОКСИБУТИРАТ розчин для ін’єкцій 200 мг/мл 10 мл № 10, об’єднаного в одну закупівлю (в один лот) разом з препаратом КВАНАДЕКС концентрат для розчину для інфузій 100 мг/мл по 2 мл No5 в ампулах, Замовник не вважає дискримінаційною умовою.

Законодавство про публічні закупівлі не містить вимог щодо виведення в окрему закупівлю (лот) товарів, що представлені на ринку України лише одним виробником. Закупівлі фармацевтичної продукції, які проводяться замовником, в жодному разі не ґрунтуються на конкретному виробнику того чи іншого препарату, а здійснюються виключно за міжнародною непатентованою назвою».

Позиція Органу оскарження: «Замовник може визначити окремі частини предмета закупівлі (лоти) за показниками четвертої-восьмої цифр Єдиного закупівельного словника, обсягом, номенклатурою, місцем поставки товарів, виконання робіт або надання послуг.

Додаток 2 Документації містить медико-технічні вимоги:

1. 33660000-4 - Лікарські засоби для лікування хвороб нервової системи та захворювань органів чуття Sodium oxybate НАТРІЮ ОКСИБУТИРАТ розчин для ін'єкцій 200 мг/мл 10 мл №10 пачка.

2. 33661500-6 - Психолептичні засоби Dexmedetomidine КВАНАДЕКС концентрат для розчину для інфузій 100 мкг/мл по 2 мл № 5 в ампулах пачка.

Відповідно до Державного реєстру лікарських засобів України (http://www.drlz.com.ua/) за міжнародними непатентованим найменуванням Sodium oxybate зазначено наступні препарати, зокрема:

№ РпНазва/форма випуску (лікарська форма, сила дії (дозування), упаковкаСклад діючих речовинВиробникЗаявник
UA/15040/01/01НАТРІЮ ОКСИБУТИРАТ порошок (субстанція) у пакетах паперових для фармацевтичного застосуваннянатрію оксибутирату не менше 99,0 % в перерахуванні на суху речовинуАТ "Фармак", УкраїнаАТ "Фармак", Україна
UA/4976/01/01НАТРІЮ ОКСИБУТИРАТ порошок (субстанція) у пакетах паперових для виробництва стерильних лікарських формнатрію оксибутирату не менше 99,0 % в перерахуванні на суху речовинуАТ "Фармак", УкраїнаАТ "Фармак", Україна
UA/6871/01/01НАТРІЮ ОКСИБУТИРАТ розчин для ін'єкцій, 200 мг/мл по 5 або 10 мл в ампулі; по 5 або 10 ампул у пачці; по 5 або по 10 мл в ампулі; по 5 ампул у блістері; по 1 або 2 блістери у пачці з картону1 мл розчину містить 200 мг натрію оксибутирату у перерахуванні на 100 % речовинуАТ "Фармак", УкраїнаАТ "Фармак", Україна

За таких умов, в Державному реєстрі лікарських засобів України за МНН Sodium oxybate з дозуванням та формою випуску, передбаченими тендерною документацією, міститься інформація про продукцію одного виробника.

Враховуючи вищевикладене, замовник не обґрунтував необхідність встановлення у тендерній документації наведених вище вимог у вказаній редакції, а також не спростував інформацію, наведену скаржником у скарзі.

За таких умов, взяти участь у процедурі закупівлі зможуть лише ті суб'єкти господарювання, які зможуть запропонувати продукцію конкретного виробника, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання, зокрема, Скаржника. Враховуючи вище викладене, Замовник повинен усунути наведені вище невідповідності шляхом внесення відповідних змін до Документації в цій частині.»

Коментар: серед основних помилок замовника в даному випадку були:

  1. оголошення процедури закупівлі без врахування специфіки товару – у Єдиному державному реєстрі лікарських засобів є певна кількість позицій, котрі є ексклюзивними (не містять аналогів та наявний лише один виробник). Такі препарати доцільно виокремлювати в окремі лоти чи закупівлі, щоб не порушувати вимоги недискримінації потенційних учасників. Для прикладу, при роботі в Prozorro Market система блокує можливість оголошувати загальну закупівлю запиту пропозицій постачальників разом із певними ексклюзивними товарами;
  2. замовник при обґрунтуванні власної позиції посилається на закупівлі інших замовників. Це доволі недоцільно, враховуючи, що дані закупівлі можуть містити ідентичні помилки, проте на них не було подано скаргу і не проведено моніторинг, а отже даний факт не виявлено. Тож радимо діяти у відповідності саме до законодавчих вимог, а не повторювати помилки інших;
  3. також замовник прагнув захистити себе тим фактом, що поділ предмета закупівлі на лоти є саме правом, а не обов’язком замовника. Все вірно, проте в залежності від специфіки предмету, тут теж є свої нюанси. Якщо предмет закупівлі лікарських засобів містить препарат, котрий є ексклюзивним, і наявність якого суттєво звужує коло потенційних учасників, то не здійснення такого поділу (саме без уникнення процедури закупівлі) буде вважатись порушенням законодавчих норм. До того ж замовника не змушують виділяти дану позицію саме у окремий лот – для цього можна провести й окрему процедуру закупівлі.

Як бачимо, позиція скаржника все ж була доведена, а замовника змусили внести зміни, щоб усунути факту дискримінації потенційних учасників. Зі схожою тематикою можете ознайомитися у рішеннях Органу оскарження:  від 01.08.2023 № 11896 (UA-2023-07-19-008761-a), від 28.08.2023 № 13541 (UA-2023-08-10-012003-a), від 10.08.2023 № 12532 (UA-2023-07-25-003602-a), від 13.09.2023 №14628 (UA-2023-08-29-012175-a), від 09.04.2024 № 6332 (UA-2024-03-25-006214-a), від 25.03.2024 № 5298 (UA-2024-03-08-004190-a).

Порушення № 2: «Неправомірне відхилення тендерної пропозиції учасника»

Як і в будь-якій іншій процедурі, при закупівлі лікарських засобів важливо правильно розглянути тендерну пропозицію учасника та прийняти рішення, базуючись на вимогах Закону з урахуванням Особливостей. Проте навіть тут замовники припускаються доволі поширених помилок. Пропонуємо розглянути витяг із рішення Органу оскарження від 30.01.2024 № 1853 щодо закупівлі UA-2024-01-05-003494-a.

Позиція скаржника: «Скаржник не погоджується з рішенням замовника щодо відхилення його тендерної пропозиції. У зв'язку з наведеним були розглянуті підстави для відхилення тендерної пропозиції скаржника та встановлено наступне.

Відповідно до протоколу від 18.01.2024 № 28 підставою відхилення тендерної пропозиції скаржника було наступне:

«Тендерна документація містить такі вимоги: згідно пункту 1 Розділу 3 тендерної документації документи тендерної пропозиції мають бути чіткими та розбірливими для читання. Під час розгляду тендерної пропозиції учасника було виявлено недоліки. Учасник у складі тендерної пропозиції надав наступні документи та інформацію, що не відповідає вимогам до тендерної пропозиції, а саме: всі документи в тендерній пропозиції Учасника неможливо подивитися та прочитати, що не відповідає вимогам, установленим у тендерній документації відповідно до абзацу 1 частини 3 статті 22 Закону. Враховуючи викладене, тендерна пропозиція Учасника не відповідає вимогам, установленим у тендерній документації відповідно до абзацу 1 частини 3 статті 22 Закону».

Позиція замовника: «Замовник зазначає, що під час розгляду Пропозиції Скаржника, поданої у вигляді електронного документу, неможливо було подивитися та прочитати документи Пропозиції, в тому числі і документи, що стосуються технічних та якісних характеристик предмета закупівлі.

Відповідно до пункту 43 Особливостей відсутність інформації (та/або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонується учасником процедури в його тендерній пропозиції, не відноситься до невідповідностей, на усунення яких замовник розміщує повідомлення про їх усунення протягом 24 годин.

У відповідності до вище вказаних підстав Пропозицію Скаржника було відхилено як таку, що не відповідає вимогам, установленим у Документації відповідно до абзацу першого частини третьої статті 22 Закону.»

Позиція Органу оскарження: «Відповідно до пункту 1 розділу ІІІ тендерної документації пропозиція подається в електронній формі через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, у яких зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх встановлення замовником), інформація від учасника процедури закупівлі про його відповідність кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям (у разі їх (його) встановлення, наявність/відсутність підстав, установлених у пункті 47 Особливостей і в тендерній документації, та шляхом завантаження необхідних документів, що вимагаються замовником у тендерній документації:

− інформацією про маркування, протоколи випробувань або сертифікати, що підтверджують відповідність предмета закупівлі встановленим замовником вимогам, — згідно з Додатком 2 до тендерної документації.

Тендерна пропозиція учасника має відповідати ряду вимог:

1) документи мають бути чіткими та розбірливими для читання;

2) тендерна пропозиція учасника повинна бути підписана кваліфікованим електронним підписом (КЕП) / удосконаленим електронним підписом (УЕП);

3) якщо тендерна пропозиція містить і скановані, і електронні документи, потрібно накласти КЕП/УЕП на тендерну пропозицію в цілому та на кожен електронний документ окремо.

Винятки:

1) якщо електронні документи тендерної пропозиції видано іншою організацією і на них уже накладено КЕП/УЕП цієї організації, учаснику не потрібно накладати на нього свій КЕП/УЕП.

Зверніть увагу: документи тендерної пропозиції, які надані не у формі електронного документа (без КЕП/УЕП на документі), повинні містити підпис уповноваженої особи учасника закупівлі (із зазначенням прізвища, ініціалів та посади особи), а також відбитки печатки учасника (у разі використання) на кожній сторінці такого документа (окрім документів, виданих іншими підприємствами / установами / організаціями).

Замовник не вимагає від учасників засвідчувати документи (матеріали та інформацію), що подаються у складі тендерної пропозиції, печаткою та підписом уповноваженої особи, якщо такі документи (матеріали та інформація) надані у формі електронного документа через електронну систему закупівель із накладанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Замовник перевіряє КЕП/УЕП учасника на сайті центрального засвідчувального органу за посиланням https://czo.gov.ua/verify. Під час перевірки КЕП/УЕП повинні відображатися: прізвище та ініціали особи, уповноваженої на підписання тендерної пропозиції (власника ключа).

Додаток 2 Документації містить інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі – технічні вимоги до предмета закупівлі.

У складі Пропозиції Скаржника містяться, зокрема:

- тендерна пропозиція від 10.01.2024 No10/01, відповідно до якої Скаржником запропоновано до постачання:

1 Дезінфекційний засіб "ДЕЗспрей", 750 мл. Виробник ТОВ "Гігієна Дез", Україна

2 Дезінфекційний засіб "ДЕЗамол" 1 л (каністра з помпою). Виробник ТОВ "Гігієна Дез", Україна

3 Дезінфекційний засіб "ДЕЗред", 1 л. Виробник ТОВ "Гігієна Дез", Україна

4 Дезінфекційний засіб "ДЕЗаль" 1 л (каністра з помпою). Виробник ТОВ "Гігієна Дез", Україна

5 Дезінфекційний засіб "ДЕЗхлор Екстра", 1 кг (300 таблеток по 3,4 г). Виробник ТОВ "Гігієна Лез", Україна (Тендерна пропозиція);

- гарантійний лист: Якість товару відповідає вимогам національних та міжнародних стандартів, та буде підтверджене на момент поставки сертифікатами якості (відповідності) виробника. На підтвердження надати гарантійний лист від імені Учасника у складі пропозиції (Гарантійний лист.pdf.p7s);

- довідка: технічні, якісні характеристики предмета закупівлі передбачають застосування заходів із захисту довкілля (Технічні, якісні характеристики.pdf.p7s).

Враховуючи наведене, Пропозиція Скаржника була неправомірно відхилена Замовником з наведеної вище підстави.»

Замовник зіштовхнувся з ситуацією, коли учасник подав у тендерній пропозиції виключно документи з накладеним електронним підписом у форматі .p7s. Перевірити дані файли може будь-яка особа, завантаживши на відповідний сайт в мережі Інтернет документ із розширенням .p7s та ідентичний документ у відповідному форматі. Незважаючи на відсутність у тендерній пропозиції учасника таких ідентичних документів у відповідному форматі (наприклад, .pdf), Орган оскарження зобов’язав замовника скасувати рішення щодо відхилення учасника та визнав такі дії замовника порушенням законодавства. Тож рекомендуємо у суперечливих ситуаціях, перш ніж приймати рішення щодо відхилення тендерної пропозиції учасника ознайомитися із позицією Органу оскарження та суду щодо даного питання. Такого роду дії зможуть вберегти замовника від помилок, котрих припустилися інші колеги. Зі схожою тематикою можете ознайомитися у рішеннях Органу оскарження: від 13.07.2023 № 10565 (UA-2023-06-02-012024-a), від 26.02.2024 № 3479 (UA-2024-01-22-014641-a).

Порушення № 3: «Визначення переможця з порушенням вимог Закону з урахуванням Особливостей»

Наступним типовим порушенням замовника щодо закупівлі лікарських засобів є неправомірне визначення учасника переможцем. Один із таких випадків відображений у витязі із рішення Органу оскарження від 09.08.2023 № 12407 щодо закупівлі UA-2023-07-11-004600-a.

Позиція скаржника: «Відповідно до інформації, розміщеної на веб-порталі Уповноваженого органу, розкриття тендерних пропозицій відбулось 20.07.2023. Відповідно до інформації, розміщеної на веб-порталі Уповноваженого органу, переможцем процедури закупівлі визначено ТОВ «С». Повідомлення про намір укласти договір з ТОВ «С» оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу 21.07.2023. Скаржник не погоджується з рішенням замовника про визначення переможця процедури закупівлі, виходячи з наступного.

Скаржник зазначає, що відповідно до умов тендерної документації встановлено, що документальне підтвердження відповідності тендерної пропозиції учасника технічним, якісним та кількісним характеристикам до предмету закупівлі передбачених пунктом 3.6 розділу ІІІ тендерної документації, та відповідності медико-технічним вимогам згідно з додатком 4 тендерної документації.»

  п/пМіжнародна непатентована назва (діюча речовина)Назва товару або його еквівалентМедико-технічні вимоги (форма випуску, дозуванняОдиниця виміруКіль кість
2.Amoxicillin and betalactamase inhibitorАМОКСИЛ-Кпорошок для розчину для ін'єкцій по 1,0 г/0,2г у флаконах, по 1 флаконі у пачці  з маркуванням українською мовоюупак429
6.MeropenemМЕРОБОЦИДпорошок для розчину для ін`єкцій по 1000 мг у флаконі; по 1 флакону у пачці з маркуванням українською мовоюфлак100
8.LevofloxacinЛЕФЛОЦИН®розчин для інфузій 5 мг/мл, по 100 мл у пляшці, по 1 пляшці у пачці з маркуванням українською мовоюфлак150
10.MoxifloxacinМОКСИФЛОК САЦИН САНДОЗ®таблетки, вкриті плівково оболонкою, по 400 мг, по 7 таблеток у блістері, по 1 блістеру в картонній коробці з маркуванням українською мовоюупак30

«На відповідність даним вимогам у складі тендерної пропозиції переможця торгів міститься у файлі «КЧ_p001-055.pdf» «Форма тендерної пропозиції» № "199/23/0501/232-Вих-Р" від 18.07.2023, де запропоновані лікарські засоби, які не відповідають технічній специфікації в частині Медико-технічних вимог, а саме - не відповідає форма випуску визначена Замовником, а також не відповідають кількісним вимогам процедури закупівлі.

  п/пМіжнародна непатентована назва (діюча речовина)Назва товару або його еквівалентМедико-технічні вимоги (форма випуску, дозуванняОдиниця виміруКіль кість
2.Amoxicillin and betalactamase inhibitorКСИВУЛАНПорошок для розчину для ін'єкцій або інфузій по 1,2 г (1000 мг/200 мг), по 10 флаконів у картонній пачціуп43
6.MeropenemМЕРОПЕНЕМ - ВІСТАПорошок для приготування розчину для ін'єкцій, 1000 мг 10 флаконів з порошком у картонній коробціуп10
8.LevofloxacinЛЕВОФТОРРозчин для інфузій, по 5 мг/мл по 100 мл у флаконі, по 1 флакону в картонній коробціуп150
10.MoxifloxacinМОКСИФЛОК САЦИН- ФАРМЕКСТаблетки, вкриті оболонкою, по 400 мг по 5 таблеток у блістері, по 1 блістеру в картонній коробціуп42

Таким чином, стандартні характеристики (форма випуску та комплектація упаковок) запропонованих еквівалентів не відповідають Медико-технічним вимога та кількісні характеристики запропоновані Переможцем по зазначеним вище позиціям не відповідають Технічним вимогам замовника.

Умовами тендерної документації не передбачено можливості зміни учасниками торгів кількісних характеристик, визначених в технічній специфікації, шляхом здійснення перерахунку на більш дрібні форми випуску (таблетки, капсули, ампули, флакони і т.п.). Окрім того, по позиції 1.2 Amoxicillin and beta-lactamase inhibitor кількість у загальному підрахунку виходить більшою, ніж вимагалося Замовником. Враховуючи викладене, тендерна пропозиція переможця не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації.»

Позиція замовника: «У зв'язку з тим, що по позиціям 2, 6, 10 специфікації переможцем був запропонований еквівалент (аналог) лікарського засобу, кількість товару по цим позиціям не співпадає із зазначеними у тендерної документації, але у перерахунку на більш дрібні форми випуску (таблетки, капсули, ампули, флакони і т. п.) кількість співпадає. Крім того, зазначені лікарські засоби, які пропонуються переможцем як еквівалентні (аналогічні), за якістю, діючою речовиною (міжнародною назвою), дозуванням, формою випуску, концентрацією та іншими стандартними характеристиками співпадають з характеристиками лікарського засобу, що є предметом закупівлі. Тому тендерна пропозиція переможця і була визнана такою, що відповідає вимогам тендерної документації.»

Позиція колегії: «Слід зазначити, що інформація, зазначена у довідці, яка підтверджує еквівалентність товару (порівняльна характеристика) від 18.07.2023 №199/23/0533/232-Вих-Р не відповідає технічним характеристикам встановленим замовником, зокрема, в частині підтвердження одиниць виміру, кількості, та медико-технічних вимогах.

Враховуючи наведене, тендерна пропозиція переможця не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації. Відповідно до вимог абзацу 2 підпункту 2 пункту 44 Особливостей замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли тендерна пропозиція не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності у інформації та / або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 цих особливостей. Враховуючи викладене, у Замовника наявні підстави для відхилення тендерної пропозиції переможця, визначені підпунктом 2 пункту 44 Особливостей.»

Коментар: в даному випадку замовник свідомо зазначає у відповіді на запит Органу оскарження недостовірну інформацію. Після проведення простих підрахунків бачимо, що позиція учасника перевищує позицію замовника на 1 флакон, а саме:

  • за позицією 2. замовником передбачався препарат упаковкою №1 у кількості 429 шт. (флаконів);
  • за позицією 2. учасником надано препарат упаковкою №10 у кількості 43 штуки, що дорівнює 430 флакони.

А отже даний учасник не може бути визнаним переможцем, так як виявлені порушення щодо технічної частини предмета закупівлі, подані у тендерній пропозиції. Зі схожою тематикою можете ознайомитися у рішенні Органу оскарження від 02.08.2023 № 11971 (UA-2023-06-28-005195-a).

Порушення № 4: « Неправомірна відміна процедури закупівлі»

Наступний тип порушень доводить наскільки важливо замовнику враховувати вимоги законодавства, приймаючи рішення, в тому числі й щодо відміни процедури закупівлі лікарських засобів. Пропонуємо звернути увагу на витяг із рішення Органу оскарження від 27.11.2023 № 19004 щодо закупівлі UA-2023-11-07-004241-a.

Позиція скаржника: «Скаржник не погоджується з рішенням Замовника щодо відміни Процедури закупівлі, виходячи з наступного. Скаржник зазначає, що замовник не надав ніяких підтверджуючих документів щодо зазначеної в протоколі відміни процедури закупівлі. Замовником не підтверджено, що потреба в товарі, який був запланований згідно з планом закупівлі UA-P-2023-11-07-001529-a та мав закупитися згідно з оголошенням закупівлі № UA-2023-11-07-004241-a відпала.

Скаржник зазначає, що ним була вивчена і підготовлена тендерна пропозиція для участі в закупівлі, на що було потрачено багато часу та ресурсів. На підставі викладеного вище, скаржник просить зобов’язати замовника скасувати рішення про відміну процедури закупівлі»

Позиція замовника: «Замовник зазначає, що норма підпункту 1 пункту 50 Особливостей не містить уточнень, яка саме потреба має бути, повна чи часткова та дана норма не вимагає додаткових обґрунтувань, доказів чи підтверджень для її застосування. Тобто, виходячи із вищезазначеного, замовник наголошує, що норма підпункту 1 пункту 50 Особливостей застосована у відповідності до вимог законодавства, у зв’язку із відсутністю потреби на сьогоднішній день саме у засобах, за якими були виписані замовником медико-технічні вимоги до деззасобів станом на 07.11.2023.

Замовник інформує, що річним планом UA-P-2023-11-07-001529-a (Код ДК 33630000-5 Лікарські засоби для лікування дерматологічних захворювань та захворювань опорно-рухового апарату (33631600-8 Антисептичні та дезінфекційні засоби), 5 найменувань) не було передбачено ні назв, ні медико-технічних вимог до деззасобів, ні

необхідної кількості по кожній із 5 найменувань деззасобів. Тобто, потреби у саме тих деззасобах, що вказані в медико-технічних вимогах тендерної документації у замовника на сьогоднішній день немає, про що у Протоколі № 567 від 14.11.2023 про відміну торгів і було вказано замовником, а саме – «відсутності подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт чи послуг в опублікованій редакції медико-технічного завдання», оскільки помічник лікаря епідеміолога провів внутрішній аудит та оцінку стану виконання заходів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю працівниками структурних підрозділів у закладі охорони здоров’я згідно з наказом № 1614 МОЗ України від 03.08.2023 «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та установах / закладах надання соціальних послуг/ соціального захисту населення», згідно з яким необхідно закупити деззасоби з іншими медико-технічними характеристиками, а для визначення та написання нових медико-технічних вимог до деззасобів потрібен час якого у замовника фізично не було через завершення періоду подання пропозицій (15 листопада 2023 08:00).

Тож, Замовником було відмінено торги, оскільки згідно з аудитом відділу з інфекційного контролю вжито ряд заходів:

1) для впровадження основних компонентів профілактики інфекцій та інфекційного контролю (далі – ПІІК) та виконання плану дій по інфекційному контролю (далі – ІК) на 2023 рік, було подано звернення до адміністрації ЗОЗ щодо внесення коректив до проведення профілактичних та протиепідемічних заходів, спрямованих на профілактику післяопераційних інфекцій, спричинених резистентними штамами мікроорганізмів;

2) враховуючи спалах гепатиту А в Україні, який відноситься до переліку небезпечних інфекційних хвороб згідно наказу МОЗ No133 від 19.07.1995 «ПЕРЕЛІК особливо небезпечних, небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб (ст. 28 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" від 24.02.94)» вжито заходи щодо впровадження профілактики інфекцій та розглянуто нову потребу у дезінфікуючих засобах для створення безпечного середовища у ЗОЗ;

3) склад діючих речовин має відповідати доказовій медицині - вимогам наказу МОЗ № 751 від 28.09.12 «Про створення та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги в системі Міністерства охорони здоров’я України», додаток 4 та наказу МОЗ №1777 від 03.08.2020 «Про затвердження Заходів та Засобів щодо попередження інфікування при проведенні догляду за пацієнтами», додаток 8;

4) згідно з наказом МОЗ № 1614 від 03.08.2021 «Інструкція з впровадження покращення гігієни рук в закладах охорони здоров’я та установах / закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення», додаток 7 – протокол оцінки переносимості і прийнятності антисептику для рук, що використовується або планується до використання у ЗОЗ / ЗСЗ було здійснено оцінку переносимості шкірою рук і прийнятності антисептику для рук медичних працівників. Згідно з отриманою шкалою оцінки стану рук спостерігачами (ВІК) було внесено зміни у попередній перелік антисептичних засобів. Замовник зазначає, що відповідно до статті 42 Господарського кодексу України, де вказано:

«Підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку», тобто Скаржник має враховувати, що господарська діяльність здійснюється на власний ризик, обов’язку приймати участь в закупівлі немає.

На думку замовника, ФОП К ніяким чином документально не надав доказів того, що ним була підготовлена тендерна пропозиція для участі в закупівлі, на що ним було потрачено багато часу та ресурсів. Замовник здійснює закупівлю відповідно до Закону з врахуванням Особливостей та з дотриманням принципів здійснення публічних закупівель, визначених Законом. Замовником на розгляд Комісії надано, зокрема:

  • оборотна відомість руху матеріальних цінностей за листопад 2023 року;
  • службова записка помічника лікаря-епідеміолога.»

Позиція колегії: «замовником не надано документів щодо відміни процедури закупівлі саме через відсутність подальшої потреби в закупівлі товарів. Замовник не довів правомірність відміни процедури закупівлі з наведених вище підстав. Враховуючи інформацію, наведену в мотивувальній частині рішення, замовник неправомірно відмінив тендер з наведених підстав. Неправомірно відмінивши тендер, замовник порушив вимоги пункту 50 Особливостей»

Оцінивши дане рішення, можемо впевнитися, що не завжди обґрунтування підстави щодо відміни процедури закупівлі можна вважати достатнім. На жаль законодавством чітко не визначено які з документів вважаються доцільними для підтвердження факту правомірності відміни процедури закупівлі. А тому рекомендуємо замовникам ретельно зважувати всі «за» та «проти» й приймати відповідні рішення лише за наявності на те законодавчих підстав та достатньої аргументації.

Порушення № 5: «Типові порушення при роботі з Prozorro Market»

Також варто розглянути основні напрямки порушень, яких допускаються замовники під час проведення закупівель лікарських засобів, шляхом використання електронного каталогу. Найбільш поширеними з них є:

  • невідповідність назви предмета закупівлі у річному плані та оголошенні закупівлі:
  • невірно обрана позиція чи зазначені характеристики товару:
  • зазначення невірних характеристик препаратів, у зв’язку з проблематикою електронної системи:
  • відміна закупівлі у випадках, не передбачених Порядком формування та використання електронного каталогу:
  • інші порушення:

Підсумки

Отже, за результатами проведеного аналізу порушень замовників під час здійснення закупівлі лікарських засобів, найбільш популярними є такі 5 позицій:

  • дискримінаційні вимоги щодо ексклюзивних товарів та невірно здійснений поділ предмета закупівлі;
  • неправомірне відхилення тендерної пропозиції учасника;
  • визначення переможця з порушенням вимог Закону з урахуванням Особливостей;
  • неправомірна відміна процедури закупівлі;
  • типові помилки при роботі з Prozorro Market: невідповідність назви предмета закупівлі у річному плані та запиті пропозицій постачальників; невірно обрана позиція чи зазначені характеристики товару; зазначення невірних характеристик препаратів, у зв’язку з проблематикою електронної системи; відміна закупівлі у випадках, не передбачених Порядком формування та використання електронного каталогу, тощо.
#закупівля лікарських засобів#комунальне підприємство#медичний заклад#охорона здоров'я#порушення у закупівлях#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard