Статті

Продовжено термін постачання природного газу згідно з Постановою № 812 до 30.04.2025: на який термін слід укладати договір та реєструвати бюджетні зобов’язання

1
849

Визначений у Постанові Кабінету Міністрів України від 19.07.2022 № 812 (далі – Постанова № 812) термін, протягом якого ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг» (далі – ТОВ “ГК “Нафтогаз Трейдинг”) має право постачати природний газ для визначеної категорії замовників, було продовжено до 30.04.2025 (включно) згідно зі змінами, внесеними Постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2024 р. № 957. Як це впливає на закупівельний процес природного газу розібрано у статті «Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” має право постачати природний газ до 30.04.2025 (включно): дії замовника». Тепер розберемо можливість закупівлі природного газу на весь опалювальний сезон 2024-2025 р, тобто чи можна придбати природний газ на потребу до 30.04.2025 (включно). Що з цього приводу говорить бюджетне законодавство? Відповіді у цій статті. 

Вимоги бюджетного законодавства до реєстрації бюджетних зобов’язань за договорами про закупівлю 

На підставі укладених договорів про закупівлю замовники реєструють в органах Державної казначейської служби України (далі – Казначейства) бюджетні та бюджетні фінансові зобов’язання для подальшої оплати за цими договорами.  

Відповідно до статті 48 БКУ розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов’язання та здійснюють платежі тільки в межах бюджетних асигнувань, встановлених кошторисами на поточний бюджетний рік, враховуючи необхідність виконання бюджетних зобов’язань минулих років. 

Оплата видатків за договорами про закупівлю природного газу здійснюються відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333 (зі змінами) (далі – Інструкція № 333), за кодом економічної класифікації видатків (далі – КЕКВ) 2274 «Оплата природного газу», який за бюджетною класифікацією належить до поточних видатків. Договори про закупівлю за поточними видатками, зокрема, на оплату комунальних послуг, мають виконуватися протягом одного бюджетного періоду. Отже, договори про закупівлю природного газу слід укладати на потребу одного бюджетного періоду на суму, що відповідає обсягу кошторисних призначень цього періоду, а бюджетні зобов’язання за такими договорами – реєструвати на термін до 31 грудня поточного року.  

Проте у проєкті договору про закупівлю, запропонованому  ТОВ “ГК “Нафтогаз Трейдинг”, (проєкт розміщений за посиланням), передбачено, що договірні відносини з постачання природного газу розпочнуться у вересні 2024 року та закінчаться у квітні 2025 року, тобто договір про закупівлю має діяти 2 бюджетні періоди, але ж для поточних зобов’язань це неприпустимо

Крім цього, варто звернути увагу також на вимоги закупівельного законодавства щодо укладення договорів про закупівлю без застосування ЕСЗ. 

Що робити замовнику щоб укласти договір з ТОВ “ГК “Нафтогаз Трейдинг”, але не порушити законодавство? 

Перш за все замовникам необхідно дотримуватися вимоги бюджетного та закупівельного законодавства та укладати договори про закупівлю з урахуванням умов застосування окремих видів закупівлі й термінів реєстрації бюджетних зобов’язань. 

Обирати як діяти та за яким видом закупівлі укладати договір на закупівлю природного газу необхідно виходячи із вартості потреби у товарі окремо на поточний рік та окремо на наступний: 

  • у разі якщо вартість предмета закупівлі на поточний та наступний рік окремо є меншою ніж 100 тис. грн, то замовник може одразу укласти договір без використання ЕСЗ з ТОВ “ГК “Нафтогаз Трейдинг”, але спочатку на термін до 31.12.2024, а потім на наступний 2025 рік; 
  • якщо річна потреба у цьому році є меншою ніж 100 тис. грн, а на наступний рік очікується, що перевищить, то на потребу до кінця поточного року можна укласти прямий договір одразу з ТОВ “ГК “Нафтогаз Трейдинг”, а у грудні оголосити процедуру відкритих торгів на потребу 2025 року, а потім якщо закупівлю буде відмінено, то ініціювати укладення договору з ТОВ “ГК “Нафтогаз Трейдинг”; 
  • якщо очікувана річна вартість закупівлі природного газу і на цей і на наступний рік дорівнює або перевищує 100 тис грн, то замовник має провести спочатку процедуру відкритих торгів для потреби поточного року, а якщо її буде відмінено, то укласти договір з ТОВ “ГК “Нафтогаз Трейдинг” керуючись підпунктом 6 пункту 13 Особливостей, але терміном до 31.12.2024. Потім у грудні слід знов оголосити відкриті торги для потреби 2025 року та лише у разі їх відміни можна укласти договір без використання ЕСЗ з ТОВ “ГК “Нафтогаз Трейдинг”. 

Проте оскільки ТОВ “ГК “Нафтогаз Трейдинг” у своєму проєкті договору передбачає одразу термін постачання до квітня 2025 року, то замовникам необхідно звернутися письмово до представників цієї компанії та обґрунтувати необхідність укласти договір на потребу лише поточного року, тобто терміном до 31.12.2024. Письмове звернення з обґрунтуванням причини укласти договір про закупівлю терміном до кінця поточного року може виглядати наступним чином: 

Примітка: * текст листа є примірним та не є обов’язковим до застосування. 

Чи може замовник розглядати укладання договору про закупівлю природного газу з довгостроковим терміном постачання? 

Замовники вже пам’ятають із закупівельної практики особливості придбання природного газу у 2021 році на термін, який охоплював два бюджетні періоди (жовтень — грудень 2021 року та січень — грудень 2022 року), де постачальником також було ТОВ “ГК “Нафтогаз Трейдинг”. 

На той момент до вирішення питання щодо реєстрації бюджетних зобов’язань за договорами про закупівлю природного газу з довгостроковим терміном постачання приєдналася Державна казначейська служба України, якою було проведено нараду за участю представників Міністерства розвитку громад та територій України, НАК «Нафтогаз України», ТОВ ГК «Нафтогаз Трейдинг», ДП «Прозорро». За результатами наради було рекомендовано органам Казначейства реєструвати бюджетні зобов’язання на підставі довгострокових договорів у межах бюджетних асигнувань з урахуванням календарного плану до договору

Така рекомендація ґрунтувалася на нормах Порядку № 309, у пункті 1.4 якого визначено, що довгострокове зобов’язання – зобов’язання розпорядника бюджетних коштів (одержувача бюджетних коштів), строк дії якого перевищує один бюджетний період та відповідно до якого необхідно здійснити платежі протягом поточного та майбутніх бюджетних періодів, узяте на облік органами Казначейства в межах бюджетних асигнувань з урахуванням календарного плану до довгострокового договору. 

Тож у разі укладання замовником договору про закупівлю природного газу з терміном на два бюджетні роки (вересень-грудень 2024 року – січень-квітень 2025 року) замовники мають подати до органу Казначейства, в якому вони обслуговуються, договір про закупівлю разом з додатком – календарним планом із зазначенням суми договору на кожний бюджетний рік:

Календарний план до договору на постачання природного газу від _____ № ____ *  

2024 рік 2025 рік Усього 
80 тис. грн 90 тис. грн 170 тис. грн 

Примітка: * форма календарного плану є примірною. 

При поданні до органу Казначейства Реєстру бюджетних зобов’язань на виконання вимог пункту 2.2 Порядку № 309 суми в цьому Реєстрі проставляються в межах планових показників поточного бюджетного періоду (наприклад, на 2024 рік – 80 тис. грн) на підставі даних календарного плану до довгострокового договору, тобто для реєстрації зобов’язання.  

Керуючись практикою попередніх років, замовники можуть звернутися до органів Казначейства, в яких вони обслуговуються, з проханням розглянути питання щодо прийняття на реєстрацію договорів про закупівлю природного газу, які будуть передбачати взяття довгострокових зобов’язань на термін вересень-грудень 2024 року – січень-квітень 2025 року. 

У такому разі, якщо замовником та органом Казначейства буде погоджено реєстрацію бюджетних зобов’язань, то замовник може розпочинати проведення процедури відкритих торгів з Особливостями з терміном постачання до 30.04.2025 включно з відповідними обсягами. 

Підсумки 

Отже, замовники при обранні виду закупівлі природного газу на опалювальний сезон 2024-2025 років мають враховувати вимоги бюджетного законодавства в частині взяття бюджетних зобов’язань за поточними видатками. Оскільки оплата за природний газ належить до поточних видатків, то договори про закупівлю мають бути укладені в межах потреби поточного бюджетного періоду. З огляду на те, що ТОВ “ГК “Нафтогаз Трейдинг” у проєкті свого договору зазначає термін постачання до квітня 2025 року, то рекомендуємо замовникам звернутися цієї компанії письмово з обґрунтуванням необхідності укладання договору лише на потребу поточного року.  

Іншим варіантом проведення закупівлі та реєстрації бюджетних зобов’язань може бути укладення довгострокового договору з терміном постачання до 30.04.2025. Якщо замовник розглядає таку можливість, то рекомендуємо звернутися до обслуговуючого органу Казначейства для узгодження можливості зареєструвати бюджетні зобов’язання на підставі календарного плану фінансування, в якому будуть зазначені суми бюджетного зобов’язання у відповідності до укладеного договору на кожний бюджетний період. В такому разі замовники можуть розпочинати проведення відкритих торгів з Особливостями з терміном постачання природного газу до 30.04.2025, а у разі відміни цієї процедури з причини неподання тендерних пропозицій учасників – ініціювати укладення договору про закупівлю з ТОВ “ГК “Нафтогаз Трейдинг”. 

#договір про закупівлю#закупівля газу#закупівля комунальних послуг#новини закупівель#реєстрація бюджетних зобов'язань#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard