Статті

Поділ предмета закупівлі згідно Особливостей: коли має місце?

1
787

Іноді в замовників при плануванні та проведенні закупівель виникають питання щодо поділу предмета закупівлі. Зокрема, чи буде вважатись поділом предмета закупівлі проведення кількох відкритих торгів протягом року в разі закупівлі товарів чи послуг за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника. Далі з’ясуємо це питання.

Згідно з пунктом 22 частини 1 статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) предмет закупівлі − товари, роботи чи послуги, що закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі або в межах проведення спрощеної закупівлі, щодо яких учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції / пропозиції або пропозиції на переговорах (у разі застосування переговорної процедури закупівлі). Предмет закупівлі визначається замовником у порядку, встановленому Уповноваженим органом, із застосуванням Єдиного закупівельного словника, затвердженого у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до абзацу 1 пункту 15 особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі - Особливості) предмет закупівлі визначається замовником відповідно до вимог Закону та Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708.

Пунктом 14 Особливостей передбачено, що закупівля відповідно до цих особливостей здійснюється замовником на підставі наявної потреби або у разі планової потреби наступного року (планових потреб наступних періодів). Запланована закупівля включається до річного плану закупівель замовника відповідно до статті 4 Закону.

Частиною 1 статті 4 Закону визначено, що річний план та зміни до нього безоплатно оприлюднюються замовником в електронній системі закупівель протягом п’яти робочих днів з дня затвердження річного плану та змін до нього. Закупівля здійснюється відповідно до річного плану.

Відповідно до пункту 10 Особливостей замовники, у тому числі централізовані закупівельні організації, здійснюють закупівлі товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. грн, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. грн, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн грн, шляхом застосування відкритих торгів у порядку, визначеному цими особливостями, та / або шляхом використання електронного каталогу для закупівлі товару відповідно до порядку, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 14.09.2020 № 822 «Про затвердження Порядку формування та використання електронного каталогу», з урахуванням положень, визначених особливостями.

В свою чергу, пунктом 6 Особливостей передбачено, що замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури закупівлі відкриті торги / використання електронного каталогу (у разі закупівлі товару), визначеної цими особливостями.

З огляду на вище наведене, поділ предмета закупівлі згідно з пунктом 6 Особливостей є в тому випадку, коли замовники уникають процедури закупівлі відкриті торги / використання електронного каталогу (у разі закупівлі товару) і укладають кілька прямих договорів.

Натомість проведення кількох відкритих торгів (використання електронного каталогу) в межах предмета закупівлі, визначеного відповідно до вимог Закону та Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708 не є поділом предмета закупівлі. До прикладу:

в замовника існує потреба в закупівлі твердого палива протягом календарного року з очікуваною вартістю 180 000,00 грн.

В такому випадку замовник може провести одну закупівлю на 180 000,00 грн. Або ж замовнику потрібно придбати тверде паливо для своїх географічно відокремлених установ, і тому замовник в такому випадку може провести двоє відкритих торгів з очікуваною вартістю 90 000,00 грн. В даному випадку проведення закупівель обома способами не є порушенням пункту 6 Особливостей.

В свою чергу, укладення двох прямих договорів на 90 000,00 грн згідно з пунктом 11 Особливостей буде трактуватись вже як порушення пункту 6 Особливостей.

#порушення у закупівлях#предмет закупівлі#прямий договір

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard