Статті

Підбірка практики ДАСУ щодо звітування про виконання договорів про закупівлю

1
742

Оприлюднення звіту про виконання договору про закупівлю є кінцевим етапом закупівлі товарів, робіт та послуг, який свідчить про те, що сторони виконали свої зобов’язання або такий договір з різних причин був розірваний, але в будь якому випадку можна сказати, що закупівля завершилася в цілому. Вчасне оприлюднення звіту про виконання договору про закупівлю має досить суттєву перевагу для замовника, яка зводяться до неможливості здійснення моніторингу такої закупівлі.

Попри зазначенні переваги є замовники, які нехтують таким обов’язком, а органи ДАСУ в свою чергу полюбляють перевірити закупівлю на предмет оприлюднення або оприлюднення у строки визначенні Законом України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) інформації, у тому числі й звіту про виконання договору про закупівлю. У даному матеріалі наведемо підбірку практики ДАСУ щодо звітування про виконання договору про закупівлю.

Найчастіше порушення, яке все ж таки допускається замовники є неоприлюднення звіту про виконання договору про закупівлю, про це свідчить численна кількість моніторингів ДАСУ, які розглянемо далі.

Моніторинг закупівлі UA-M-2023-04-04-000012, оголошення № UA-2021-12-30-000286-a

Витяг із висновку: аналізом процедури закупівлі встановлено, що згідно інформації викладеної на сайті уповноваженого органу (https://prozorro.gov.ua) за результатами проведеної процедури закупівлі, між замовником та ТОВ «П» укладено договір про закупівлю.

Відповідно до пункту 12 частини 1 статті 10 Закону замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про виконання договору про закупівлю - протягом 20 робочих днів з дня виконання сторонами договору про закупівлю або закінчення строку дії договору про закупівлю, за умови його виконання сторонами, або його розірвання.
Відповідно до пункту 10.1 розділу 10 Договору, даний договір набуває чинності з моменту підписання Сторонами і діє до 31.12.2022.

Проте, замовником станом на момент завершення проведення моніторингу процедури закупівлі звіт про виконання договору про закупівлю або додаткової угоди щодо подовження строку дії Договору / розірвання Договору не оприлюднено, чим недотримано вимоги пункту 12 частини 1 статті 10 Закону.

Висновок про наявність або відсутність порушень: за результатами аналізу питання оприлюднення інформації про закупівлю вимогам Закону встановлено порушення вимог пункту 12 частини 1 статті 10 Закону.

Моніторинг закупівлі UA-M-2023-03-23-000042,  оголошення UA-2022-11-03-013222-a

Витяг із висновку: аналізом процедури закупівлі встановлено, що відповідно до інформації, викладеної на сайті уповноваженого органу (https://prozorro.gov.ua) за результатами проведеної процедури закупівлі, між замовником та Переможцем – ФОП «К» укладено договір про закупівлю від 21.11.2022 № 18-11.

Відповідно до пункту 10.1 договору про закупівлю, даний договір набирає чинності з дня його підписання сторонами і діє до 31.12.2022. Дослідженням сайту spending.gov.ua підтверджено оплату за вищезазначеним договором у сумі 5 812 500,00 грн.

Відповідно до частини 1 статті 10 Закону Замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює в електронній системі закупівель, зокрема:

  • повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 41 цього Закону - протягом трьох робочих днів з дня внесення змін (пункт 11 частини 1 статті 10 Закону);
  • звіт про виконання договору про закупівлю - протягом 20 робочих днів з дня виконання сторонами договору про закупівлю або закінчення строку дії договору про закупівлю, за умови його виконання сторонами, або його розірвання (пункт 12 частини 1 статті 10 Закону).

Проте, замовником станом на момент проведення моніторингу процедури закупівлі (19.03.2023) звіт про виконання договору про закупівлю або укладеної додаткової угоди щодо подовження строку дії Договору / розірвання Договору не оприлюднено, чим не дотримано вимоги частини 1 статті 10 Закону.

Висновок про наявність або відсутність порушень: за результатами аналізу питання оприлюднення інформації про закупівлю вимогам Закону встановлено порушення вимог частини 1 статті 10 Закону.

Коментар: під час проведення моніторингу перевіряючими ДАСУ запитується інформація по закупівлі безпосередньо у замовника, досліджується інформація на сайті spending.gov.ua, яка може підтвердити  оплату по договору про закупівлю, (не)продовження терміну дії договору та виконання зобов’язань за договором про закупівлю, тому замовникам слід оприлюднювати звіт про виконання договору про закупівлю у електронній системі закупівель з метою уникнення моніторингу такої закупівлі. 

Другим із найчастіших порушень, які фіксуються перевіряючим ДАСУ є оприлюднення звіту про закупівлю із порушенням строку визначеного у пункті 12 частини 1 статті 10 Закону, розглянемо деякі з таким моніторингів ДАСУ.

Моніторинг UA-M-2023-03-20-000071, оголошення UA-2021-01-25-009448-b

Витяг із висновку: за результатами моніторингу установлено, що пунктом 7.1 Договору визначено, що він набирає чинності з дня його підписання обома сторонами і діє до 31.12.2021, а в частині проведення розрахунків – до повного їх здійснення.

На запит Управління Північно-східного офісу у Сумській області щодо стану виконання договору про закупівлю, замовник надав через електронну систему закупівель документи, які свідчать про повне виконання зобов’язань за Договором (остання оплата за надані послуги згідно Договору здійснена 23.12.2021).
Відповідно до пункту 12 частини 1 статті 10 Закону (в редакції від 23.01.2021) замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює в електронній системі закупівель у порядку, встановленому Уповноваженим органом та цим Законом, звіт про виконання договору про закупівлю - протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання.

Однак, замовник оприлюднив звіт про виконання договору 22.03.2023, з порушенням строків, визначних пунктом 12 частини 1 статті 10 Закону (в редакції від 23.01.2021).

Висновок про наявність або відсутність порушень: за результатами аналізу питання оприлюднення інформації про закупівлю вимогам Закону встановлено порушення вимог частини 1 статті 10 Закону.

Моніторинг закупівлі UA-M-2023-02-28-000070, оголошення UA-2021-10-31-000086-c

Витяг із висновку: за результатами моніторингу процедури закупівлі встановлено, що замовник за результатами процедури відкритих торгів уклав з ТОВ «С» Договір загальна сума якого становить 399 900,00 грн з ПДВ. Відповідно до пункту 11.1 цей Договір вважається укладеним з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2021, але в будь-якому разі до повного виконання сторонами своїх зобов’язань за цим Договором. Відповідно до пункту 4.3. Договору термін поставки та передачі товару до 22.12.2021.

На запит Південного офісу Держаудитслужби від 01.03.2023 про надання інформації щодо стану виконання Договору та документів, які підтверджують повне виконання сторонами своїх зобов’язань за Договором, а також документів щодо що підтверджують якість товару, замовником 06.03.2023 надано пояснення, в якому зазначено про усунення недоліку та оприлюднення звіту про виконання Договору. Крім того, замовником в електронній системі закупівель надано документи, що підтверджують виконання Договору, зокрема: видаткову накладну від 21.12.2021 № 877 щодо передачі товару на суму 399 900,00 грн з ПДВ, виписку з казначейського рахунку замовника від 24.12.2021.

Також замовником під час проведення моніторингу закупівлі в електронній системі закупівель 06.03.2023 оприлюднено звіт про виконання Договору.

Відповідно до пункту 12 частини 1 статті 10 Закону замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює в електронній системі закупівель у порядку, встановленому Уповноваженим органом та цим Законом звіт про виконання договору про закупівлю - протягом 20 робочих днів з дня виконання сторонами договору про закупівлю або закінчення строку дії договору про закупівлю, за умови його виконання сторонами, або його розірвання.

Отже, відповідно до вимог Закону та з урахуванням умов його виконання сторонами кінцевим терміном оприлюднення звіту про виконання Договору протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю є 01.02.2022.

Таким чином, на порушення пункту 12 частини 1 статті 10 Закону замовником не оприлюднено в електронній системі закупівель звіт про виконання Договору протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю.

Висновок про наявність або відсутність порушень: за результатами аналізу питання оприлюднення інформації про закупівлю вимогам Закону встановлено порушення вимог частини 1 статті 10 Закону.

Чи може проводитися моніторинг «допорогових» закупівель або закупівель через електронний каталог?

У відповідності до статті 2 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» визначено, що державний фінансовий контроль забезпечується органом державного фінансового контролю через проведення державного фінансового аудиту, інспектування, перевірки закупівель та моніторингу закупівлі. Згідно статті 5 зазначеного Закону контроль за дотриманням законодавства у сфері закупівель здійснюється шляхом проведення моніторингу закупівлі у порядку, встановленому Законом, проведення перевірки закупівель, а також під час державного фінансового аудиту та інспектування.

Відповідно до пункту 14 частини 1 статті 1 Закону моніторинг процедури закупівлі - аналіз дотримання замовником законодавства у сфері публічних закупівель під час проведення процедури закупівлі, укладення договору про закупівлю та протягом його дії з метою запобігання порушенням законодавства у сфері публічних закупівель.

Статтею 8 Закону визначено, що моніторинг процедури закупівлі здійснюють центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного фінансового контролю, та його міжрегіональні територіальні органи (далі - органи державного фінансового контролю). Моніторинг процедури закупівлі здійснюється протягом проведення процедури закупівлі, укладення договору про закупівлю та його дії.

Які ж закупівлі визначенні Законом з урахуванням Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (зі змінами) (далі – Особливості)? Пунктом 10 Особливостей передбачено здійснення закупівель шляхом проведення відкритих торгів та шляхом застосування електронного каталогу у разі закупівлі товарів.

При цьому, варто згадати норми статті 13 Закону, яким визначенні процедури закупівлі (конкурентні процедури): відкриті торги; торги з обмеженою участю; конкурентний діалог.

Тож, закупівлі, які проводяться у відповідності до норм Особливостей та щодо яких наразі може здійснюватися моніторинг є відкриті торги у порядку визначеному Особливостями.

Тому, відповідь на поставлене питання «чи може проводитися моніторинг «допорогових» закупівель чи закупівель через електронний каталог?» НІ! Так як єдиною процедурою, яка визначена Законом з урахуванням Особливостей є відкриті торги.

Підсумки

  1. Перевіряючими ДАСУ активно здійснюється моніторинг процедур закупівель - «відкритих торгів» та у разі неоприлюднення або оприлюднення звіту про виконання договору про закупівлю з порушенням строку визначеного пунктом 12 частини 1 статті 10 Закону такі дії замовників кваліфікуються як порушення.
  2. Моніторинг «допорогових» закупівель чи закупівель через електронний каталог не проводиться органами ДАСУ.

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситкації на Clarity App

#виконання договору#договір про закупівлю#звітування у закупівлях#моніторинг закупівель

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard