Статті

Перерахунок на етапі укладення договору про закупівлю при закупівлі лікарських засобів

0
364

Під час здійснення закупівлі лікарських засобів дуже часто у замовників виникає необхідність здійснити перерахунок ціни після подання тендерної пропозиції учасника, яка в подальшому буде прописуватися в договорі про закупівлю. Така необхідність викликана тим, що оголошені закупівлі можу базуватися на різних часових періодах та кількісних обсягах товару. І постає питання чи може замовник на етапі укладання договору про закупівлю змінювати та перераховувати ціну? Це й з’ясуємо у даній статті та розглянемо відповідні вимоги Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну № 1178 від 12.10.2022 (далі – Особливості) щодо можливості перерахунку ціни на етапі укладання договору.

Пунктом 17 Особливостей визначено, що договір про закупівлю за результатами проведеної закупівлі згідно з пунктами 10 і 13 цих особливостей укладається відповідно до Цивільного і Господарського кодексів України з урахуванням положень статті 41 Закону, крім частин 2-5, 7-9 статті 41 Закону та цих особливостей.

Пунктом 18 Особливостей визначено, що умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі, у тому числі за результатами електронного аукціону, крім випадків:

  • визначення грошового еквівалента зобов'язання в іноземній валюті;
  • перерахунку ціни в бік зменшення ціни тендерної пропозиції переможця без зменшення обсягів закупівлі;
  • перерахунку ціни та обсягів товарів в бік зменшення за умови необхідності приведення обсягів товарів до кратності упаковки.

З огляду на зміст пункту 18 Особливостей, перерахування ціни договору про закупівлю є можливим у випадках, які прямо визначенні зазначеним пунктом.

Розглянемо всі випадки по черзі. Згідно підпункту 12 частини 2 статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон), замовник зазначає у тендерній документації валюту, у якій повинна бути зазначена ціна тендерної пропозиції. А відповідно до останнього абзацу пункту 28 Особливостей, тендерна документація може містити правила зазначення в договорі про закупівлю грошового еквівалента в національній чи іноземній валюті за офіційним курсом, встановленим Національним банком України станом на дату розкриття тендерних пропозицій. Отже, Закон із врахуванням Особливостей не виключає проведення закупівель із зазначенням іноземної валюти.

Та все ж, варто пам'ятати, що курс іноземної валюти не є фіксованим. Саме тому при зазначенні вимоги у тендерній документації щодо подання тендерної пропозиції не лише у гривнях, уповноважена особа вказує і посилання на останній абзац пункту 28 Особливостей із цитуванням даної норми законодавства. Звісно ж, очікувана вартість закупівлі далеко не завжди чітко збігається із сумою іноземної валюти, зазначеної в тендерній пропозиції, у перерахунку за національним курсом. Отож перший випадок дозволяє врегулювати цей момент та скорегувати суму при заключення договору без порушення норм законодавства.

Щодо другого випадку, візьмемо для прикладу коливання цін на ринку. Припустимо, що на процедуру відкритих торгів з особливостями на закупівлю лікарських засобів прийшло три учасники. Перші дві тендерних пропозиції були відхилені з відповідними обґрунтуваннями. На їх розгляд та оцінку третьої пропозиції витрачено біля двох тижнів. У цей час на ринку відбулося коливання цін і препарат, заявлений у предметі закупівлі, став значно дешевшим. Тож на момент заключення договору про закупівлю можна скористатися другим варіантом пункту 18 Особливостей та зменшити ціну тендерної пропозиції, проте лише із збереженням початкової кількості лікарських засобів, зазначеної в оголошенні відкритих торгів з Особливостями.

Третій випадок є більш специфічний, ніж два попередні, тож перед тим, як обговорити його, заглибимося у термінологію. Лікарський засіб – будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ та допоміжних речовин), що має властивості та призначена для лікування або профілактики захворювань у людей, чи будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ та допоміжних речовин), яка може бути призначена для запобігання вагітності, відновлення, корекції чи зміни фізіологічних функцій у людини шляхом здійснення фармакологічної, імунологічної або метаболічної дії або для встановлення медичного діагнозу.

Лікарський засіб має свою форму. Лікарська форма — наданий лікарському засобу зручний до вживання стан, при якому забезпечується необхідний лікувальний ефект (пункт 1.3 Правил виробництва (виготовлення) та контролю якості лікарських засобів в аптеках, затверджених Наказом Міністерства охорони здоров’я України № 812 від 17.10.2012).

За лікарською формою лікарські засоби класифікуються:

  • тверді лікарські форми: таблетки, драже, гранули, мікро капсули, порошки, пудри, сухі екстракти, грязьові пльонки і т. д.;
  • рідкі лікарські форми: настойки, екстракти, емульсії, соки, сиропи, масла, розчини для ін’єкцій (в ампулах, флаконах, в шприц-тюбиках і т. д. );
  • м’які лікарські форми: мазі, супозиторої, медичні мила, капсули, гірчичники і т. д;
  • фармацевтичні аерозолі: суспензійні, пінні, клейонкоутворюючі і т. д. 

У залежності від найменування лікарського засобу є різні лікарські форми їх первинної та вторинної упаковки, які залежать також від пакування самих виробників. До прикладу наведемо інформацію із Державного реєстру лікарських засобів України щодо препарату «Вугілля активоване».

Приклад.

Коментар: що можна побачити із даної інформації? Вугілля активоване може мати лікарську форму, як в таблетках так і у порошку, та з різною кількістю одиниць в упаковці. Окрім кількості таблеток в упаковці, даний вид товару різниться ще й пакуванням, а саме: виробник ПАТ «Хімфармзавод “Червона зірка”», Україна «ВУГІЛЛЯ АКТИВОВАНЕ» таблетки по 0,25 г по 10 таблеток у блістерах; по 10 таблеток у блістері; по 2 або по 10 блістерів у пачці з картону, ось інший виробник Публічне акціонерне товариство «Науково-виробничий центр “Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод”», Україна ВУГІЛЛЯ АКТИВОВАНЕ таблетки по 250 мг, по 10 таблеток у блістерах; по 10 таблеток у контурних безчарункових упаковках, ще інший виробник ТОВ «ВАЛАРТІН ФАРМА», Україна, ВУГІЛЛЯ АКТИВОВАНЕ таблетки по 0,25 г по 10 таблеток у блістерах; по 10 таблеток у блістері, по 3 блістери у пачці з картону.

Якщо замовник має намір максимально виключити дискримінацію учасників щодо кількісного аспекту, то кількість лікарських засобів в оголошенні вказується у найменшій одиниці лікарської форми: таблетка, ампула, шприц, тощо. Є варіант ще вказати дану інформацію щодо ліків у блістерах чи упаковках. Та в принципі на кожному з етапів можна зіткнутися із нюансами щодо кратності упаковки. Для прикладу, в процедурі вказана інформація щодо 340 таблеток певного лікарського засобу. Дана кількість кратна числу 10 — найпоширеніша кількість таблеток у одному блістері. Проте в даного препарату є еквівалент, в якого у блістері 8 таблеток. В результаті, для забезпечення потрібної кількості таблеток учаснику необхідно вказати 42 цілих упаковки (по одному блістеру в пачці) та половину блістера з наступної пачки. Звісно ж, учасник не має можливості надати замовнику лише половину блістера, адже це буде суперечити вимогам законодавства щодо цілісності упаковки лікарських засобів. Але дана тендерна пропозиція все ж виявилась найбільш економічно вигідною. Тут замовник має право скористатися третім випадком, передбаченим пунктом 18 Особливостей. Тобто, на етапі укладання договору про закупівлю, замовник може перерахувати ціну та обсяг товарів в бік зменшення за умови необхідності приведення обсягів товарів до кратності упаковки.

Підсумки

Отож, на що потрібно звернути увагу замовнику, який стикнувся із необхідністю перерахунку ціни чи обсягу лікарських засобів на етапі укладання договору? На складові, зазначені у випадках пункту 18 Особливостей, зміст яких зводиться до наступного, що замовник може перерахувати:

  • ціну товару, у випадках дозволених цим пунктом;
  • обсяг товару, для приведення до кратності упаковок;
  • лише в бік зменшення.

Здійснити такі перерахунки уповноважена особа в змозі виключно на етапі укладення договору та за умов, визначених законодавством. Перерахунок щодо визначення грошового еквівалента зобов'язання в іноземній валюті дозволено лише у випадках, коли можливість застосування іноземної валюти при поданні тендерної пропозиції передбачено тендерною документацією, згідно останнього абзацу пункту 28 Особливостей. Перерахунок ціни лікарських засобів при підписанні договору про закупівлю дозволено виключно у випадку зменшення. А перерахунок ціни та обсягів товарів доцільно для приведення до кратності упаковки товару (первинної чи вторинної). Для кожного випадку перерахунку на етапі укладання договору про закупівлю доцільно буде надати відповідне обґрунтування, посилання на норму у законодавстві та пункти тендерної документації.

#договір про закупівлю#закупівля лікарських засобів#комунальне підприємство#медичний заклад#охорона здоров'я#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard