Статті

Опалювальний сезон в Україні планують завершити наприкінці березня: що робити з діючим договором про постачання природного газу

1
809

У засобах масової інформації розповсюджується заява голови правління НАК «Нафтогаз України» про дострокове завершення опалювального сезону в Україні. За його словами, зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня, але цього року, зважаючи на плюсову температуру, це відбудеться наприкінці березня. Тож замовники, які закуповують природний газ для опалення, звершать його споживання (придбання) раніше, ніж визначено умовами діючих договорів про закупівлю. У цьому матеріалі проаналізуємо алгоритм дій таких замовників.

Перш за все варто відзначити, що замовники, які використовують природний газ не тільки для опалення, а й для інших потреб, можуть й надалі продовжувати його споживання та виконання договору про закупівлю. Що ж стосується інших, то пропонуємо два варіанти дій.

Перед тим як проаналізувати запропоновані варіанти дій, розберемо чому замовникам необхідно попіклуватися про це заздалегідь. Фактично, у разі дострокового завершення опалювального сезону в Україні у замовників відпадає потреба у споживанні природного газу, який згідно діючих договорів про закупівлю, мав постачатися до 15.04.2024 (включно). Залишити ці обсяги на наступний опалювальний сезон замовники не можуть, адже:

  • по-перше, значна кількість замовників закуповують природний газ у ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг”», який згідно Положенням про покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2022 № 812 (у редакції станом на дату написання матеріалу) має право постачати природний газ до 15.04.2024  (включно);
  • по-друге, умови договору про закупівлю, не передбачають можливості перенесення невикористаних обсягів на інший період (наступний опалювальний сезон).

Окрім цього, чим скоріше замовник прозвітує про виконання договору про закупівлю, тим менший ризик початку проведення моніторингу процедури закупівлі / закупівлі.

Пунктом 4 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) визначено, що у разі виконання сторонами договору про закупівлю, укладеного відповідно до пункту 10 цих особливостей, або закінчення строку дії такого договору про закупівлю за умови його виконання сторонами, або його розірвання замовник обов’язково оприлюднює звіт про виконання договору про закупівлю у строки, визначені пунктом 12 частини 1 статті 10 Закону.

Згідно з пунктом 12 частини 1 статті 10 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) звіт про виконання договору про закупівлю публікується замовником протягом 20 робочих днів з дня виконання сторонами договору про закупівлю або закінчення строку дії договору про закупівлю, за умови його виконання сторонами, або його розірвання.

Тобто, у замовника наявний обов’язок прозвітувати про виконання договору про закупівлю протягом 20 робочих днів при настанні однієї з трьох наступних подій:

  • виконання сторонами договору про закупівлю;
  • закінчення строку дії такого договору про закупівлю за умови його виконання сторонами;
  • його розірвання.

На цьому етапі вже доцільно перейти до аналізу запропонованих варіантів дій.

Варіант № 1 – укладення додаткової угоди про зменшення обсягів природного газу та, відповідно,  суми договору про закупівлю

Отже, однією з підстав для звітування про виконання договору про закупівлю є виконання сторонами договору про закупівлю. Згідно статті 599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином. Відповідно до частини 1 статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Тобто, належним виконання договору про закупівлю є постачання товару, в нашому випадку природного газу, в обсязі, визначеному умовами такого договору, та здійснення оплати за товар, у розмірі визначеному умовами договору про закупівлю.

Враховуючи, що діючі договори про постачання природного газу передбачають обсяги природного газу до 15.04.2024 (включно), а завершення опалювального сезону планується наприкінці березня, то маємо необхідність у приведенні умов такого договору до фактичної потреби замовника.

Обсяг природного газу є істотною умовою договору про закупівлю згідно Закону з урахуванням Особливостей, Закону України «Про ринок природного газу» та Правила постачання природного газу, затверджені постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2496 (зі змінами). Відповідно звертаємося до підстав для внесення змін до істотних умов договору про закупівлю, які визначені пунктом 19 Особливостей.

Так, підпунктом 1 пункту 19 Особливостей визначено, що істотні умови договору про закупівлю, укладеного відповідно до пунктів 10 і 13 (крім підпункту 13 пункту 13) цих особливостей, не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадку зменшення обсягів закупівлі, зокрема з урахуванням фактичного обсягу видатків замовника.

Тобто, замовник має право та законодавчу підставу для зменшення обсягів природного газу та, відповідно, суми договору про закупівлю задля приведення у відповідність умов договору про постачання природного газу до фактичної потреби та отримання підстави для подальшого звітування про його виконання.

Для цього замовник керуючись умовами діючого договору про закупівлю має звернутися офіційним листом до постачальника з пропозиціє внести зміни до договору про закупівлю, а саме: зменшити обсяг природного газу та суму договору про закупівлю у зв’язку з достроковим завершенням опалювального сезону в Україні. До листа замовник має надати документальне підтвердження завершення опалювального сезону та проєкт додаткової угоди, який доступний у «Прикладах договорів та додаткових угод».

Після укладення додаткової угоди необхідно оприлюднити відповідну інформацію в електронній системі закупівель протягом 3 робочих з дня її укладання, а саме:

  • повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю;
  • зміни до договору про закупівлю (додаткова угода) у форматі PDF.

Також з дня укладення такої додаткової угоди розпочинається відлік 20 робочих днів для звітування про виконання договору про закупівлю. Хоча прозвітувати про виконання такого договору можна й в день оприлюднення інформації про внесення змін до істотних умов договору про закупівлю.

Варіант № 2 – розірвання договору про постачання природного газу

Даний варіант може бути навіть простішим, адже розірвання договору про закупівлю є належною підставою для звітування про виконання договору про закупівлю. Для цього замовнику необхідно звернутися офіційним листом до постачальника та повідомити про те, що у зв’язку з достроковим завершенням опалювального сезону в Україні, у замовника відсутня подальша потреба у постачанні природного газу, та запропонувати розірвати діючий договір про закупівлю за згодою сторін.

Звичайно таке звернення до постачальника має містити посилання на відповідні умови договору про закупівлю, які передбачають можливість розірвання договору про закупівлю, а якщо такі відсутні на статтю 188 Господарського кодексу України та статтю 651 Цивільного кодексу України. Окрім цього, замовник має надати документальне підтвердження завершення опалювального сезону та проєкт додаткової угоди, який доступний у «Прикладах договорів та додаткових угод».

Чи потрібно оприлюднювати додаткову угоду про розірвання договору про закупівлю за згодою сторін?

Законодавство не містить такого обов’язку, проте замовник має право завантажити її під час звітування про договір про закупівлю.

Відлік строку для звітування про виконання договору про постачання природного газу розпочинається з дати, визначеної у додатковій угоді, а у разі її відсутності з дати укладання додаткової угоди.

Чи можливо нічого не робити, а прозвітувати про виконання договору про постачання природного газу після завершення строку його дії?

Теоретично так, але скоріше відстрочити неминуче. Адже все одно доведеться або укладати додаткову угоду про зменшення обсягів та суми договору про закупівлю, або укладати додаткову угоду про розірвання його за згодою сторін. Це пов’язано з тим, що в іншому випадку у замовника будуть відсутні підстави для звітування про виконання договору про закупівлю.

Підсумки

Замовник має два варіанти дій у разі дострокового завершення опалювального сезону в Україні: перший - укласти додаткову угоду про зменшення обсягів природного газу та, відповідно,  суми договору про закупівлю; другий - розірвання договору про постачання природного газу. Кожен з наведених варіантів відповідає вимогах законодавства з публічних закупівель, тож який з них обрати вирішує кожен самостійно.

#договір про закупівлю#додаткова угода#закупівля газу#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard