Статті

Набрали чинності чотирнадцяті зміни до Особливостей. Порівняльний аналіз

16
5823

06.09.2023 на Урядовому порталі оприлюднено постанову Кабміну від 01.09.2023 № 952, яка набрала чинності сьогодні, 07.09.2023 (опубліковано в Урядовому кур’єрі 07.09.2023 № № 180 (7578)).

Даною постановою внесено чотирнадцяті зміни до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 19.10.2022 № 1178 (далі – Особливості). Тож проаналізуємо кожну з них.

Зміни, внесені до пункту 3 Особливостей

Коментар: дане доповнення уточнює, що кожна закупівля має здійснюватися з дотриманням принципів здійснення публічних закупівель, визначених Законом, а саме:

1) добросовісна конкуренція серед часників;

2) максимальна економія, ефективність та пропорційність;

3) відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель;

4) недискримінація учасників та рівне ставлення до них;

5) об’єктивне та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі;

6) запобігання корупційним діям і зловживанням.

Коментар: наведені вище зміни очікувані, адже 01.07.2023 на всій території України скасовано карантин, встановлений з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 згідно з постановою Кабміну від 27.06.2023 № 651.

Зміни, внесені до пункту 9 Особливостей

Коментар: даними змінами замовника зобов’язують не тільки публікувати обґрунтування застосування будь-якого підпункту пункту 9 Особливостей, але й самого розпорядчого рішення замовника або іншого документа готується уповноваженою особою або іншою службовою (посадовою) особою замовника, який має бути погоджений (затверджений) керівником замовника або іншою особою, визначеною керівником замовника.

Зверніть увагу, що пункт 9 Особливостей встановлює виключні випадки для укалдення договорів без застосування процедур закупівель/спрощених закупівель, визначених Законом та цими особливостями та не стосується "допорогових" закупівель!

Зміни, внесені до пункту 13 Особливостей

Коментар: пункт 13 Особливостей зазнав значним змін, адже з нього виключено чимало підстав, які надавали право замовникам укладати договори про закупівлю без застосування відкритих торгів та / або електронного каталогу для закупівлі товару, а саме у разі, коли:

  • інформація, що повинна бути оприлюднена в оголошенні про проведення відкритих торгів та / або в тендерній документації, належить до інформації з обмеженим доступом або коли її розголошення під час дії правового режиму воєнного стану може нести загрозу національній безпеці та / або громадській безпеці і порядку, та / або безпеці об’єктів енергетичної чи газової інфраструктури, та / або об’єктів електроенергетики, та / або об’єктів розробки чи видобування вуглеводнів, за наявності відповідного обґрунтування;
  • замовник не може дотриматися строків для проведення закупівлі із застосуванням відкритих торгів та / або електронного каталогу, що повинно бути документально підтверджено замовником, якщо публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються для проведення заходів із мобілізації та цивільного захисту;
  • замовник не може дотриматися строків для проведення закупівлі із застосуванням відкритих торгів та / або електронного каталогу, що повинно бути документально підтверджено замовником, якщо публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються для будівництва, облаштування місць проживання внутрішньо переміщених та евакуйованих осіб;
  • замовник не може дотриматися строків для проведення закупівлі із застосуванням відкритих торгів та / або електронного каталогу, що повинно бути документально підтверджено замовником, якщо публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються для будівництва, поточного ремонту, облаштування захисних споруд цивільного захисту, в тому числі споруд подвійного призначення, найпростіших укриттів;
  • замовник не може дотриматися строків для проведення закупівлі із застосуванням відкритих торгів та / або електронного каталогу, що повинно бути документально підтверджено замовником, якщо публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються для підготовки до проведення опалювального сезону (крім закупівлі енергоносіїв);
  • здійснюється закупівля товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення функціонування об’єктів критичної інфраструктури, що віднесені до I або II категорії критичності відповідно до Порядку віднесення об’єктів до критичної інфраструктури, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2020 р. № 1109 (Офіційний вісник України, 2020 р., № 93, ст. 2994; 2022 р., № 101, ст. 6303), у разі неможливості дотримання замовником строків для проведення закупівлі із застосуванням відкритих торгів та/або електронного каталогу, яка повинна бути документально підтверджена замовником;
  • здійснюється закупівля природного газу суб’єктом господарювання, визначеним для придбання природного газу за рахунок видатків, передбачених за бюджетною програмою «Придбання природного газу для проходження опалювального сезону 2022-2023 років» (КПКВК 2401200) відповідно до частини першої статті 41 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік».

Також даними змінами замовника зобов’язують не тільки публікувати обґрунтування застосування будь-якого підпункту пункту 13 Особливостей, але й самого розпорядчого рішення замовника або іншого документа готується уповноваженою особою або іншою службовою (посадовою) особою замовника, яке має бути погоджений (затверджений) керівником замовника або іншою особою, визначеною керівником замовника.

Зміни, внесені до пункту 23 Особливостей

Коментар: такими змінами ще більше розширено повноваження Держаудитслужби та її міжрегіональних територіальних органів, так як вони можуть здійснювати моніторинг не тільки процедур закупівель (на період дію Особливостей єдиною процедурою закупівлі є відкриті торги у порядку, визначеному Особливостями) та закупівель, за результатами яких в електронній системі закупівель оприлюднюється звіт про договір про закупівлю, укладений без застосування електронної системи закупівель, а й спрощених закупівель.

Хоча насправді це нічого не змінює для закупівельної спільноти, адже на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування такого виду закупівель як «спрощена закупівля» Законом з урахуванням Особливостей не передбачено.

Звичайно, ви можете не погодитись, так як пунктом 11 Особливостей визначено, що для здійснення закупівель товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких є меншою, ніж 100 тис. грн, послуг з поточного ремонту, вартість яких є меншою, ніж 200 тис. грн, робіт, вартість яких є меншою, ніж 1,5 млн. грн, замовники можуть використовувати електронну систему закупівель відповідно до умов, визначених адміністратором електронної системи закупівель, у тому числі електронний каталог для закупівлі товарів.

Умови застосування електронної системи закупівель для так званих «допорогових» закупівель визначені наказом ДП «Прозорро» від 20.10.2022 № 25, яким затверджено Інструкція про порядок використання електронної системи закупівель у разі здійснення закупівель вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в Особливостях здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 12.10.2022 № 1178 (далі – Інструкція).

Так, пунктом 1 розділу ІІ Інструкції визначено, що замовники у разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує суму, що встановлена в Особливостях закупівель, а також незамовники в розумінні цього ж Закону при закупівлях на будь-які суми для вибору постачальника товарів, надавача послуг чи виконавця робіт можуть використовувати електронну систему закупівель шляхом здійснення закупівель через електронний каталог, у порядку, визначеному законодавством, та / або шляхом здійснення закупівель у порядку, аналогічному до порядку проведення спрощених закупівель, визначеному згідно зі статтею 14 Закону, виключно в частині оголошення, подання пропозицій, звернення за роз’ясненням, звернення з вимогою про усунення порушень, надання відповідей, оцінки, розгляду, відхилення пропозицій, визначення переможця, відміни закупівлі.

Проте таку закупівлю не можна назвати спрощеною закупівлею. По-перше, в інструкції визначено, що замовник застосовує електронну систему закупівель для проведення «допорогової» закупівлі шляхом здійснення закупівель у порядку, аналогічному до порядку проведення спрощених закупівель, визначеному згідно зі статтею 14 Закону, тобто таке формулювання підтверджує, що така закупівля не є спрощеною закупівлею у розумінні Закону.

По-друге, пункт 28 частини 1 статті 1 Закону надає чітке визначення спрощеної закупівлі, а стаття 14 Закону визначає чіткі вимоги до її проведення, яких Інструкція не зобов’язує дотримуватися, а тому така закупівля не є спрощеною закупівлею у розумінні Закону.

Зміни, внесені до пункту 47 Особливостей

Коментар: нарешті, приведено до логічного змісту підпункт 11 пункту 47 Особливостей. Але також його доповнено таким: «крім випадку, коли активи такої особи в установленому законодавством порядку передані в управління АРМА». Це надає право замовникам не відхиляти тендерну пропозицію учасника, якщо такий учасник або його або кінцевий бенефіціарний власник, член або учасник (акціонер) є особою, до якої застосовано санкцію у вигляді заборони на здійснення у неї публічних закупівель товарів, робіт і послуг згідно із Законом України «Про санкції», проте активи такої особи в установленому законодавством порядку передані в управління АРМА.

Чекаємо на технічну реалізацію можливості учасників підтверджувати відсутність такої підстави для відмови, а до цього часу необхідно буде встановлювати окрему вимогу у тендерній документації. Але це питання розглянемо детальніше у наступному матеріалі.

#новини закупівель

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard