Статті

Електронний каталог “пропонує” код ДК для товару, який відмінний від того, що найбільше відповідає предмету закупівлі

1
327

Закупівлі через електронний каталог мають свої переваги, до прикладу в частині строків  проведення. Разом з тим, залишаються проблеми технічної реалізації, не зважати на які замовник не може інакше допустить порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Серед таких нюансів групування окремих товарів у категорію за показником коду Єдиного закупівельного словника, який такому товару не відповідає. 

Приклад

Замовник планує здійснити закупівлю малярних пензлів очікуваною вартістю 105 тис. гривень. Аналізуючи коди Єдиного закупівельного словника, замовник  обирає для закупівлі малярних пензлів код 39220000-0 Кухонне приладдя, товари для дому та господарства і приладдя для закладів громадського харчування (39224210-3 Пензлі для фарбування). А також приймає рішення здійснити закупівлю товару шляхом запиту пропозицій постачальників відповідно Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою Кабміну від 14.09.2020 № 822 (далі – Порядок).

Далі, під час оголошення запиту пропозицій постачальників замовнику необхідно обрати відповідну категорію із своїм товаром.

Формування електронного каталогу

Відповідно до Порядку електронний каталог складається з категорій товару та специфікацій товару.

Адміністратор електронного каталогу (централізована закупівельна організація, що визначається Кабінетом Міністрів України, яка забезпечує формування та супроводження електронного каталогу в електронній системі закупівель на підставі укладеного договору з адміністратором електронної системи закупівель) здійснює формування та супроводження електронного каталогу шляхом створення в ньому категорій та специфікацій товару, а також організовує та проводить відбір учасників до електронного каталогу шляхом їх кваліфікації.

Адміністратор створює категорії товарів та специфікації товару шляхом визначення переліку характеристик товару з їх точними та/або мінімальними та максимальними значеннями.

Категорія товару - сукупність товарів, що формується адміністратором в електронному каталозі за показниками третьої - восьмої цифр у межах одного розділу основного словника національного класифікатора України ДК 021:2015 “Єдиний закупівельний словник”, затвердженого в установленому порядку.

У специфікації товару зазначається показник від четвертої цифри Єдиного закупівельного словника (у специфікації лікарського засобу визначається показник від третьої цифри Єдиного закупівельного словника)

Зовнішній вигляд та реалізація такого роду функціоналу напряму залежить від особливостей конкретного майданчика на якому працює замовник. Однак, код ДК 021:2015 вказаний в профілі товару буде саме такий, яким його “визначив” адміністратор. Змінити код ДК 021:2015 під час оголошення запиту пропозицій постачальників замовник не може. 

І якщо оголошення про проведення відкритих торгів, серед іншого, повинно містити назву предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності), про що йдеться у пункті 2 частини 2 статті 21 Закону. То в запиті пропозицій постачальників згідно пункту 57 Порядку, повинна містити інформацію про найменування товару. Разом з тим вказати код за Єдиним закупівельним словником замовник не має обов'язку та технічної можливості.

В результаті в оголошеній закупівлі із використанням електронного каталогу буде вказано код ДК 44110000-4 - Костукційні матеріали, тоді як для малярних пензлів варто використовувати код ДК 39220000-0 Кухонне приладдя, товари для дому та господарства і приладдя для закладів громадського харчування (розкриваючи даний код ДК 021:2015 віднайдемо 39224210-3 Пензлі для фарбування).

Негативні наслідки

  1. За порушення порядку визначення предмета закупівлі передбачена адміністративна відповідальність згідно з частиною 1 статті 164-14 КУпАП в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (штраф 1 700 грн), а за повторне правопорушення протягом року особою - в розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (штраф 3 400 грн). Вищевикладене адміністративне стягнення відповідно до статті 38 КУпАП може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення.
  2. Договір про закупівлю є нікчемним у разі коли назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником не відповідає товарам, роботам чи послугам, що фактично закуплені замовником (підпункт 5 пункту 21 Особливостей). 
  3. І ще один можливий негативний наслідок це невідповідність річного плану закупівлі запиту пропозицій постачальників.  У річному плані згідно пункту 2 частини 2 статті 4 Закону повинна міститися інформація, зокрема про назву предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності). Таким чином, оголошуючи запит пропозицій постачальників замовники як правило розпочинають із створення річного плану. Тож, при правильно обраному коду за ЄЗС замовник створює річний план на закупівлю Малярних пензлів за ДК 39220000-0 Кухонне приладдя, товари для дому та господарства і приладдя для закладів громадського харчування, тоді як в запиті пропозицій постачальників буде  закупівля Малярних пензлів за ДК 44110000-4 - Костукційні матеріали (адже замовник не може відредагувати чи обрати самостійно необхідний код ДК при оголошенні ЗПП).

Практика ДАСУ щодо порушення порядку визначення предмету закупівлі 

Витяг із моніторингу закупівлі UA-2024-06-08-000002-a: …, закупівля товарів мала бути здійснена за різними кодами четвертого знаку ДК 021:2015 як це передбачено нормами пункту 3 розділу I Порядку № 708 для товарів, а саме: 

  • персональний комп’ютер форм-фактора ноутбук за кодом ДК 021:2015: 30210000-4 (Машини для обробки даних (апаратна частина)); 
  • оптичний телескоп Тип 1 за кодом ДК 021:2015: 38630000-0 (Астрономічні та оптичні прилади);
  • мікроскоп біологічний за кодом ДК 021:2015: 38510000-3 (Мікроскопи); 

Таким чином, проведеним аналізом дотримання законодавства у сфері закупівель щодо визначення предмета закупівлі встановлено, що Замовником визначено предмет закупівель за кодом ДК 021:2015: 39160000-1 «Шкільні меблі» з порушенням вимог пункту 3 розділу I Порядку № 708, а відтак з порушенням пункту 22 частини 1 статті 1 Закону та пункту 15 Особливостей.

В той же час, відповідно до вимог підпункту 5 пункту 21 Особливостей встановлено імперативну умову, що договір про закупівлю є нікчемним, у разі, коли назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником не відповідає товарам, роботам чи послугам, що фактично закуплені замовником. Таким чином, укладений договір про закупівлю відповідно до норм підпункту 5 пункту 21 Особливостей є нікчемним правочином.

Попри те, що моніторинг проведений щодо процедури відкритих торгів, важливим є саме відображена позиція  ДАСУ щодо неправомірного обрання коду ДК 021:2015. Крім того, відповідно до пункту 23 Особливостей Держаудитслужба та її міжрегіональні територіальні органи здійснюють моніторинг процедур закупівель, спрощених закупівель, а також закупівель, за якими в електронній системі закупівель оприлюднюється звіт про договір про закупівлю, укладений без застосування електронної системи закупівель, у порядку, встановленому статтею 8 Закону. Тобто, ДАСУ може здійснювати моніторинг у закупівлях проведених шляхом використання  електронного каталогу та притягнути уповноважену особу до адміністративної відповідальності за порушення порядку визначення предмета закупівлі.

Які дії замовника, якщо специфікація  товару містить код ДК, який не відповідає його предмету закупівлі?

Предмет закупівлі визначається замовником відповідно до вимог Закону та Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15 квітня 2020 р. № 708 (пункту 15 Особливостей).

Тобто, той факт, що в запиті пропозицій постачальників замовник не повинен вказувати код за Єдиним закупівельним словником (згідно пункту 57 Порядку, ЗПП повинен містити інформацію про найменування товару), не звільняє його від відповідальності правильно визначати такий код.

Порядок визначення предмета закупівлі, затверджений наказом Мінекономіки від 15 квітня 2020 р. № 708 встановлює правила визначення замовником предмета закупівлі відповідно до Закону із застосуванням показників цифр основного словника національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», затвердженого наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 23 грудня 2015 року № 1749, а також особливості визначення предмета закупівлі для окремих товарів, робіт і послуг.

Так, предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно з пунктами 21 і 34 частини 1 статті 1 Закону та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного.

Підсумки

Замовник, який здійснює закупівлю відповідно до пункту 10 Особливостей, має альтернативу у виборі виду закупівлі: відкриті торги чи електронний каталог. Так,  якщо вартість предмета закупівлі товару становить або перевищує 100 тис. гривень, Замовник обирає на власний розсуд здійснити закупівлю шляхом відкритих торгів АБО  з використанням електронного каталогу. За таких умов, рекомендуємо звертати увагу на код за Єдиним закупівельним словником, який визначено у профілі вашого товару. Якщо ж для товару є інший більш відповідний код, тоді безпечнішим варіантом буде проведення закупівлі шляхом відкритих торгів.

#закупівлі через електронний каталог#планування закупівель#предмет закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard