Статті

Чи можна продовжити строк дії договору про закупівлю на підставі пп. 4 п. 19 Особливостей у разі продовження його на 20%

1
510

Початок кожного року для замовників є важливим періодом, оскільки потрібно встигнути придбати певні предмети закупівель, потреба в постачанні яких іноді носить безперервний характер.

Так, задля забезпечення безперервності постачання необхідних товарів, робіт чи послуг законодавство дозволяє замовнику укласти додаткову угоду на 20 відсотків суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році, якщо видатки на досягнення цієї цілі затверджено в установленому порядку, задля проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі на початку наступного року у відповідності до підпункту 8 пункту 19 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості).

В той же час, законодавство не визначає можливий період продовження дії договору згідно даної підстави, а визначає тільки суму додаткової угоди, яка не може перевищувати 20 відсотків суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, та передбачає, що замовник повинен провести процедуру закупівлі/спрощену закупівлю на початку наступного року.

Проте, при застосуванні даної норми в замовників іноді виникає необхідність продовження строку дії договору на підставі підпункту 4 пункту 19 Особливостей, оскільки контрагент може не встигнути вчасно виконати умови додаткової угоди, якою договір про закупівлю було продовжено на 20%.

Наприклад, замовником було укладено додаткову угоду на підставі підпункту 8 пункту 19 Особливостей та продовжено строк дії договору про закупівлю на 20% до 31.01.2024 р.

Однак учасником не виконано в повній мірі умови додаткової угоди, якою продовжено строк дії договору про закупівлю на 20% до 31.01.2024 р. та замовник не встигає провести процедуру закупівлю таким чином, щоб з 01.02.2024 р. отримувати товари, роботи чи послуги і тому замовнику необхідно продовжити строк дії договору про закупівлю.

Що робити замовнику в такому випадку? Чи правомірним буде продовження договору на підставі підпункту 4 пункту 19 Особливостей?

Відповідаючи на дане питання слід розділяти випадки, коли обсяг предмета закупівлі, яким продовжено договір на 20% в замовника залишається для укладення додаткової угоди на підставі підпункту 4 пункту 19 Особливостей та той випадок, коли такого обсягу не залишається.

Так, щоб визначити (не) можливість продовження строку дії договору про закупівлю після укладення додаткової угоди на 20% потрібно звернутися до підпункту 4 пункту 19 Особливостей, в якому визначено, що внесення змін до істотних умов договору про закупівлю можливо внести в разі - продовження строку дії договору про закупівлю та/або строку виконання зобов’язань щодо передачі товару, виконання робіт, надання послуг у разі виникнення документально підтверджених об’єктивних обставин, що спричинили таке продовження, у тому числі обставин непереборної сили, затримки фінансування витрат замовника, за умови, що такі зміни не призведуть до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю.

У відповідності до даної норми, визначальним для внесення змін до договору про закупівлю є «виникнення документально підтверджених об’єктивних обставин, що спричинили таке продовження».

Тому в разі, наявності таких об’єктивних обставин та необхідного обсягу предмета закупівлі, який замовником не був використаний при дії додаткової угоди, яка була укладена згідно підпункту 8 пункту 13 Особливостей,  сторони можуть укласти додаткову угоду на підставі підпункту 4 пункту 19 Особливостей.

Більше про внесення змін до договору про закупівлю згідно даної підстави читайте в статті: «Продовження строку дії договору про закупівлю та / або строку виконання зобов’язань: аналіз норми».

При цьому, законодавство не містить застережень щодо неможливості укладення додаткової угоди на підставі підпункту 4 пункту 19 Особливостей після укладення додаткової угоди на підставі підпункту 8 пункту 19 Особливостей.

Проте, іншою є ситуація в разі, коли після укладення додаткової угоди на підставі підпункту 8 пункту 19 Особливостей на 20% в замовника не залишається обсягу предмета закупівлі, який замовник повинен отримати при ймовірному продовженні строку дії договору про закупівлю.

В такому випадку укладення додаткової угоди не буде правомірним, оскільки підпункт 4 пункту 19 Особливостей дозволяє виключно продовжити строку дії договору про закупівлю та/або строк виконання зобов’язань щодо передачі товару, виконання робіт, надання послуг.

Однак дана підстава для укладення додаткової угоди не дозволяє збільшити обсяг закупівлі, на відміну від підпункту 8 пункту 19 Особливостей.

Тому замовнику в зазначеній ситуації доцільно провести окрему закупівлю для задоволення потреби в товарах, роботах чи послугах.

#договір про закупівлю#продовження строку дії

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard