Статті

Чи може замовник на підтвердження технічних та якісних характеристик предмета закупівлі вимагати документи, які не передбачені національними стандартами для товарів, які передбачені пунктом 29 Особливостей?

0
823

Відповідно до пункту 29 постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» (далі – Особливості) у разі проведення відкритих торгів згідно з цими особливостями для закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії положення пунктів 1 і 2 частини другої статті 16 Закону замовником не застосовуються.

У разі здійснення закупівель, визначених абзацом першим цього пункту, замовники не можуть установлювати вимоги до предмета закупівлі, що не передбачені відповідним національним стандартом (за наявності національного стандарту для відповідного предмета закупівлі).

З огляду на дані норми, замовники можуть вимагати від учасників підтвердження відповідності предмета закупівлі виключно тих вимог, які визначені такими стандартами. Зокрема, в даному випадку варто припустити, що такими вимогами є, наприклад, показники технічних та якісних характеристик предмета закупівлі.

Проте, чи поширюється зазначені обмеження на вимоги про надання учасниками документів, які підтверджують відповідність предмета закупівлі технічних та якісних характеристик предмета закупівлі. Тобто чи можуть замовники вимагати від учасників подання документів на підтвердження технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, які не визначені національними стандартами?

Щоб відповісти на дане питання звернемось до практики Постійно діючої адміністративної колегії антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі – Колегія).

Рішення № 1207 від 02.02.2023, оголошення № UA-2023-01-18-013676-a

Умови тендерної документації: відповідно до пункту 1 розділу «Інструкція з підготовки тендерної пропозиції» тендерної документації тендерна пропозиція подається в електронному вигляді через електронну систему закупівель. Тендерна пропозиція подається шляхом, зокрема, інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, а саме технічну специфікацію, що повинна складатись з документів, зазначених у цій тендерній документації (Додаток 2).

Відповідно до пункту 6 розділу «Інструкція з підготовки тендерної пропозиції» тендерної документації Учасник процедури закупівлі повинен надати в складі тендерної пропозиції документи, які підтверджують відповідність тендерної пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним характеристикам предмета закупівлі та іншим вимогам згідно із Додатком 2 до тендерної документації, встановлених відповідно до пункту третього частини другої статті 22 Закону.

Додаток 2 тендерної документації містить технічну специфікацію. Інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі. Відповідно до додатку 2 тендерної документації, зокрема, брикет торф’яний – 70,00 тонн; вугілля кам’яне марки Г(Г2)/Ж 10-80 – 80,00 тонн.

Відповідно до додатку 2 тендерної документації також учасником надається у складі пропозиції:

1. На брикет торфовий надається документ про якість виданий Українською інспекцією «Укрінспаливо» відповідно до діючого в Україні ДСТУ2042-92 «Брикети торфові для комунально-побутових потреб».

2. Копія висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи на вугілля кам’яне марки Г(Г2)/Ж 10-80, та на брикет торф’яний, встановленим медичним критеріям безпеки та посвідчені печаткою та підписом відповідальної особи виробника, або його представника дилера, дистриб’ютора, продавця.

11. Учасник надає у складі пропозиції протокол випробувань, виданий незалежною лабораторією, акредитованою за системою ISO 17025 по брикету торфовому за показниками зольність, вологість, механічна міцність в %, сірка на сухий стан палива в %, показників ширини, висоти і довжини в мм, та копію атестату про акредитацію цієї лабораторії за вказаною системою ISO 17025, посвідчений печаткою лабораторії».

Позиція скаржника: згідно з пунктом 29 постанови КМУ від 12.10.2022 № 1178 у разі проведення відкритих торгів згідно з цими особливостями для закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії положення пунктів 1 і 2 частини другої статті 16 Закону замовником не застосовуються.

У разі здійснення закупівель, визначених абзацом першим цього пункту, замовники не можуть установлювати вимоги до предмета закупівлі, що не передбачені відповідним національним стандартом (за наявності національного стандарту для відповідного предмета закупівлі).

Враховуючи те, що брикет також є твердим паливом, тим паче саме цей код ДК обрав замовник, замовник при визначенні вимог до предмету закупівлі повинен послуговуватися наявним Національним стандартом. Станом на сьогодні національним стандартом для брикету торф’яного є ДСТ 2042- 92. Такий документ не містить вказаного замовником документу якості. Не встановлено нормами ДСТУ і обов’язкової наявності такого документу якості чи обов’язку проведення відповідних випробувань якості.

Тож замовник встановив вимогу щодо надання зазначених вище документів всупереч положенням національного стандарту, а, як наслідок, і всупереч положенням пунктом 29 Постанови КМУ від 12.10.22 №1178. Крім того, звернувшись до постачальника, який не є виробником брикетів, а здійснює лише їх перепродаж, отримали лист-відповідь про відсутність у нього такого документу. Такий документ, теоретично, може міститися лише у виробників. Однак постачальник брикетів ФОП «С» у листі-відповіді зазначив, що такий документ у виробників із якими він співпрацює також відсутній. Враховуючи вказане, участь у закупівлі скаржник взяти не зможе, тож вимога замовника порушує права скаржника на участь у закупівлі.

Позиція Колегії:

2.1. Щодо документу про якість на брикет торфовий.

На торф'яні брикети для комунально-побутових потреб поширюється стандарт ДСТУ 2042-92 «Брикети торф’яні для комунально-побутових потреб». Відповідно до ДСТУ 2042-92 «Брикети торф’яні для комунально-побутових потреб» зазначено, зокрема (мовою оригіналу): «На каждую партию продукции выдается документ о качестве».

Скаржник (у тому числі, з урахуванням внесених змін) не довів та документально не підтвердив необхідність внесення змін до тендерної документації в цій частині, а також документально не підтвердив неможливість виконання вказаної умови тендерної документації та не довів, яким чином наведена вище умова тендерної документації порушує права та законні інтереси скаржника, пов’язані з участю у процедурі закупівлі, у зв'язку з чим відсутні підстави для задоволення скарги в цій частині.

2.2. Щодо копії висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи на вугілля кам’яне марки Г(Г2)/Ж 10-80 та на брикет торф’яний та протоколу випробувань, виданий незалежною лабораторією, акредитованою за системою ISO 17025 щодо брикету торфового.

Відповідно до пункту 29 Особливостей у разі проведення відкритих торгів згідно з цими особливостями для закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для 10 комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії положення пунктів 1 і 2 частини другої статті 16 Закону замовником не застосовуються. У разі здійснення закупівель, визначених абзацом першим цього пункту, замовники не можуть установлювати вимоги до предмета закупівлі, що не передбачені відповідним національним стандартом (за наявності національного стандарту для відповідного предмета закупівлі). На торф'яні брикети для комунально-побутових потреб поширюється стандарт ДСТУ 2042-92 «Брикети торф’яні для комунально-побутових потреб».

Відповідно до ДСТУ 2042-92 «Брикети торф’яні для комунально-побутових потреб» зазначено, зокрема (мовою оригіналу): «На каждую партию продукции выдается документ о качестве».

Слід зазначити, що ДСТУ 2042-92 «Брикети торф’яні для комунально-побутових потреб» не передбачає наявності вищезазначених документів. На кам'яне вугілля, антрацит та продукти їх перероблення, що використовуються для побутових потреб поширюється стандарт ДСТУ 7146:2010 «ВУГІЛЛЯ КАМ’ЯНЕ ТА АНТРАЦИТ ДЛЯ ПОБУТОВИХ ПОТРЕБ. Технічні умови».

Слід зазначити, що ДСТУ 7146:2010 «ВУГІЛЛЯ КАМ’ЯНЕ ТА АНТРАЦИТ ДЛЯ ПОБУТОВИХ ПОТРЕБ» не передбачає наявності вищезазначених документів.

Враховуючи викладене, наведені вище положення тендерної документації суперечать вимогам чинного законодавства в цій частині. Встановивши наведені вище умови у тендерній документації, замовник порушив положення пункту 29 Особливостей.

Враховуючи вище викладене, замовник повинен усунути наведені вище невідповідності шляхом внесення відповідних змін до тендерної документації в цій частині.

Коментар: Колегія дотримується позиції, щозамовники при закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії можуть вимагатиподання учасниками виключно тих документів, які підтверджують технічні та якісні характеристики предмета закупівлі та які визначені відповідними національними стандартами.

Наприклад, у вище розглянутому рішенні сертифікат якості був передбачений ДСТУ 2042-92 «Брикети торф’яні для комунально-побутових потреб», і тому така вимога тендерної документації була правомірна. Натомість ні ДСТУ 2042-92 «Брикети торф’яні для комунально-побутових потреб», ні ДСТУ 7146:2010 «ВУГІЛЛЯ КАМ’ЯНЕ ТА АНТРАЦИТ ДЛЯ ПОБУТОВИХ ПОТРЕБ» не передбачає наявності висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи, і тому Колегія зобов’язала замовника усунути наведені вище невідповідності шляхом внесення відповідних змін до тендерної документації.

Відповідно замовникам при закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії для підтвердження технічних та якісних характеристик предмета закупівлі слід вимагати подання тільки тих документів, які передбачені відповідними національними стандартами, оскільки вимога про подання будь-яких інших документів суперечитиме абзацу 2 пункту 29 Особливостей.

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситкації на Clarity App

#вимоги замовника#відкриті торги#національні стандарти#практика оскарження#тендерна документація#технічні вимоги

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard