Статті

Аналіз документального підтвердження коливання ціни товару на ринку

3
1784

На сьогоднішній день, враховуючи нелегкий час в якому перебувають, як закупівельники так і постачальники, які намагаються з однієї сторони забезпечити потреби в необхідних обсягах товарів, а з іншої сторони забезпечити таке постачання. Але, якби не виглядала дана ситуація, ціни змінюються як в сторону збільшення так і в сторону зменшення. Оскільки ми говоримо про договори про закупівлю, то зміна ціни за одиницю товару є істотною умовою договору про закупівлю, відтак сторони зобов’язанні керуватися вимогами Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) та Закону України «про публічні закупівлі» (далі – Закон).

У даному матеріалі проаналізуємо норму, яка дозволяє замовникам зміни ціну за одиницю товару та проаналізуємо приклади документів, які надаються постачальниками для підтвердження коливання ціни на ринку і зрозуміємо, що є правильно, а щодо чого замовникам варто вдосконалити свої вимоги до документів, які підтверджують таке коливання.

Так як ми розглядаємо внесення змін до істотних умов договору про закупівлю, нам слід врахувати положення пункту 19 Особливостей. А саме, підпункт 2 зазначеного пункту Особливостей надає можливість замовнику внести зміни до ціни за одиницю товару та яким визначено, що істотні умови договору про закупівлю, укладеного відповідно до пунктів 10 і 13 (крім підпункту 13 пункту 13) цих особливостей, не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов'язань сторонами в повному обсязі, крім погодження зміни ціни за одиницю товару в договорі про закупівлю у разі коливання ціни такого товару на ринку, що відбулося з моменту укладення договору про закупівлю або останнього внесення змін до договору про закупівлю в частині зміни ціни за одиницю товару. Зміна ціни за одиницю товару здійснюється пропорційно коливанню ціни такого товару на ринку (відсоток збільшення ціни за одиницю товару не може перевищувати відсоток коливання (збільшення) ціни такого товару на ринку) за умови документального підтвердження такого коливання та не повинна призвести до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю на момент його укладення. 

Що слід виділити із даної підстави? Звичайно складові, які надають право внести зміни до договору про закупівлю:

  • у разі коливання ціни такого товару на ринку;
  • зміна відбулася з моменту укладення договору про закупівлю або останнього внесення змін до договору про закупівлю в частині зміни ціни за одиницю товару;
  • зміна здійснюється пропорційно коливанню ціни такого товару на ринку (відсоток збільшення ціни за одиницю товару не може перевищувати відсоток коливання (збільшення) ціни такого товару на ринку);
  • за умови документального підтвердження такого коливання;

та

  • яка не повинна призвести до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю.    

Тобто, у разі виникнення коливання ціни товару, який є предметом договору про закупівлю на ринку, таке коливання має бути підтверджене документально. В свою чергу, документ який підтверджує коливання ціни товару має також містити відповідну інформацію, а саме:

  • ціну товару на ринку на дату укладання договору або останньої зміни до нього та ціну на дату звернення постачальника про зміну ціни;
  • відсоток коливання ціни товару на ринку.

Що ж відбувається на практиці? Як правило замовник у договорі про закупівлю вказує, який документ може підтверджувати коливання ціни на ринку, але не всі замовники звертають увагу на зміст такого документу на предмет наявності інформації, яка визначена підпунктом 2 пунктом 19 Особливостей. Для прикладу проаналізуємо деякі довідки, на підставі яких замовниками були внесенні змін до договору про закупівлю в частині ціни за одиницю товару.

Приклад 1

Замовником проведена закупівля овочів та 01.02.2023 укладений договір про закупівлю. 31.03.2023 сторони договору про закупівлю уклали додаткову угоду про зміну ціни за одиницю трьох позицій товару, які були визначені умовами договору про закупівлю. На підтвердження коливання ціни постачальником було надано дві довідки від 03.03.2023 та 07.03.2023 Волинською торгово- промисловою палатою. Що ж міститься у довідках, які надані постачальником?

Аналізуючи зміст довідку, на підставі якої сторони внесли зміни до одиниці товару, вбачається, що такою довідкою підтверджується інформація про ринкову вартість моркви та капусти білокачанної станом на березень 2023 року та яка складає: морква – 44,07 грн/кг та капуста білокачанна – 21,14 грн/кг.

І логічно поставити запитання чи зміст такої довідки відповідає вимогам підпункту 2 пункту 19 Особливостей? Відповідь очевидна, НІ! Так як, документ який підтверджує коливання ціни на ринку має містити: ціну товару на ринку на дату укладання договору про закупівлю або останньої зміни до нього та ціну на дату звернення постачальника про зміну ціни, та відсоток коливання ціни товару на ринку в проміжку зазначених дат. А надана постачальником довідка лише містить інформацію про ринкову вартість товару на березень 2023 року.

Приклад 2

Замовником 22.12.2022 була оголошена закупівля овочів та фруктів, та 10.01.2023 року укладений договір про закупівлю. У даній закупівлі сторонами договору про закупівлю вносилися зміни неодноразово по окремих позиціях зазначених у специфікації. Перша зміна відбулася в березні 2023 року про що сторони 29.03.2023 уклали додаткову угоду про зміну ціни на три позиції товарів (капуста білокачанна, цибуля ріпчаста та морква). 10.05.2023 постачальник знову ж таки звертається до замовника про зміну ціни уже чотирьох позицій, а саме: цибуля ріпчаста, морква, капуста білокачанна та яблука. До звернення постачальник надає дві довідки Одеської регіональної Торгово-промислової палати від 08.05.2023. 

Довідка 1. щодо підтвердження підвищення ціни по 3 позиціях договору (цибуля ріпчаста, морква, капуста білокачанна)

Що ж міститься у довідці? Дана довідка містить всю необхідну інформацію, тобто ціну товару на ринку на дату укладання договору про закупівлю або на дату останніх змін та ціну на дату звернення постачальника про зміну ціни – 07.05.2023 (найближеніша дата до дати звернення постачальника), та відсоток коливання ціни товару на ринку в проміжку зазначених дат. Також міститься інформація про середні ціни на внутрішньому ринку України визначених у гривнях України за 1 кг. Тобто, відразу напрошується висновок, що все гаразд всі вимоги, які визначенні у підпункті 2 пункті 19 Особливостей дотримані, тому сторони можуть сміло вносити зміни до умов договору про закупівлю, але не все так просто. Якщо звернутися до інформації, яка оприлюднена в електронній системі закупівель, то вбачається що по тих позиціях щодо яких сторони збільшують ціну за одиницю товару такі зміни уже відбувалися шляхом укладання додаткової угоди. Зазначенні зміни відбулися 29.03.2023 року це дата укладання додаткової угоди. Аналізуючи знову ж таки зміст довідки, то порівняння цін на зазначенні позиції проводився станом на 24.03.2023 та 07.05.2023. Тобто, дата аналізу цін передує даті останніх змін по цих позиція, таким чином аналіз ринку мав відбуватися станом на 29.03.2023 та 07.05.2023 (найближеніша дата звернення постачальника – 10.05.2022 року).

Висновок: довідка надана постачальником не відповідає вимогам підпункту 2 пункту 19 Особливостей.

Довідка 2. щодо підтвердження підвищення ціни по 1 позиції договору (яблука)

Що підтверджує зміст даної довідки? Також, можна сказати, що дана довідка містить всю необхідну інформацію, тобто ціну товару на ринку на дату укладання договору про закупівлю або на дату останніх змін та ціну на дату звернення постачальника про зміну ціни – 07.05.2023 (найближеніша дата до дати звернення постачальника), та відсоток коливання ціни товару на ринку в проміжку зазначених дат. Також міститься інформація про середні ціни на внутрішньому ринку України визначених у гривнях України за 1 кг. Попри це, у відповідності до інформації розміщеної в електронній системі закупівель, вбачається що по даній позицій змін не було, тобто від дати укладання договору про закупівлю до чергового звернення постачальника. Нагадаємо, що договір про закупівлю був укладений 10.01.2023. Згідно довідки наданої постачальником підтверджується коливання ціни на товар станом на 01.03.2023 та станом на 07.05.2023. Таким чином, вбачається, що перша дата в порівняні якої здійснювався аналіз ринку в довідці не відповідає не даті укладання договору про закупівлю – 10.01.2023 та не даті останніх змін, які відбулися 29.03.2023 (хоча в попередніх змінах зазначеної позиції немає).

Висновок: довідка надана постачальником не відповідає вимогам підпункту 2 пункту 19 Особливостей.

Який висновок можна зробити з аналізу довідок, які слугували підставою внесення змін та які рекомендації можна надати для замовника?

Висновок один, що жодна із довідок, які аналізувалися у даному матеріалі не відповідає вимогам підпункту 2 пункту 19 Особливостей.

І в свою чергу напрошуються рекомендації для замовників щодо змісту документу на підставі якого вносяться зміни до договору про закупівлю згідно підпункту 2 пункту 19 Особливостей на що має звертатися увага замовником постачальнику, який звертається щодо внесення змін.

Рекомендація №1. Зміна ціни за одиницю товару має відбуватися лише на ті позиції товару щодо яких відбувається коливання ціни такого товару на ринку. Тобто, зміни можуть відбуватися лише по тих позиціях, які вказані в документі, який підтверджує коливання ціни такого товару на ринку.

Рекомендація 2. Зміна ціни за одиницю товару має відбуватися з моменту укладення договору про закупівлю або останнього внесення змін до договору про закупівлю в частині зміни ціни за одиницю товару до найближенішої дати звернення постачальника. Тобто, документ має містити чіткі дати: дату укладання договору про закупівлю або дату останньої додаткової угоди та найближчу дату звернення постачальника.

Рекомендація 3. Документ має містити ціну за одиницю товару щодо якого відбувається коливання ціни на ринку у гривнях та у відсотках. Тобто, у документі має бути інформація про ціну на різні дати: дата укладання договору про закупівлю або дата останньої додаткової угоди та найближча дата звернення постачальника, також обов’язково має бути вказаний відсоток збільшення ціни за одиницю товару. Так як, зміна ціни за одиницю товару здійснюється пропорційно коливанню ціни такого товару на ринку (відсоток збільшення ціни за одиницю товару не може перевищувати відсоток коливання (збільшення) ціни такого товару на ринку).

Дотримання зазначених рекомендація буде свідчити, що документ відповідає вимогам підпункту 2 пункту 19 Особливостей та є належним документом, який підтверджує коливання ціни такого товару на ринку України.

Приклад довідки Торгово-промислової палати, яка відповідає вимогам законодавства

У даній закупівлі, яка була оголошена замовником 08.12.2022 укладений договір про закупівлю від 02.01.2023. 10.03.2023 постачальник звернувся із листом до замовника про зміну ціни на овочі, які були предметом закупівлі, до звернення постачальником доданий Експертний висновок № ЧК-65 від 10.03.2023 щодо середнього рівня цін станом на поточний період на товари, виданий Чернігівською регіональною Торгово-промисловою палатою. На підставі отриманих документів сторони 17.03.2023 уклали додаткову угоду про зміну ціни за одиницю чотирьох позицій товару, які були визначені умовами договору. Що ж міститься у згаданій довідці, яка надана постачальником?

Важливо! На платформі TNDR. розміщений та функціонує інструмент за допомогою якого замовник може перевірити чи правомірне укладення додаткової угоди до договору про закупівлю щодо збільшення ціни за одиницю товару, за посиланням «Перевірка правомірності укладення додаткової угоди щодо збільшення ціни за одиницю товару до договору про закупівлю»

#договір про закупівлю#зміни до договору

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard