Вимога щодо зберігання пального в області замовника: штучне обмеженням кола потенційних учасників чи забезпечення безперебійного постачання товару

0
265

Закупівля UA-2024-04-16-012536-a, рішення органу оскарження №7761-р/пк-пз від 01.05.2024

Суть скарги: Скаржник зазначає, що Документація містить наступну вимогу: Учасник повинен мати власні чи орендовані сховища для зберігання нафтопродуктів. Якщо Учасник не має власної чи орендованої нафтобази, надати договір зберігання з власником або орендарем сховищ для зберігання нафтопродуктів в Івано-Франківській області. Відповідно до Розділу 8 ДСТУ 7688:2015 Паливо дизельне Євро. Технічні умови, Транспортування та зберігання дизельного палива здійснюються згідно з ДСТУ 4454 (розділи 8, 9 та додаток А). Однак ні ДСТУ 7688:2015 Паливо дизельне Євро. Технічні умови, ні ДСТУ 4454:2005 Нафта і нафтопродукти. Маркування, пакування, транспортування та зберігання, не містять вимог та посилань на необхідність розташування сховищ для зберігання нафотопродуктів в Івано-Франківській області або в жодні іншій конкретній адміністративно-територіальній одиниці. Дана вимога окрім того, що порушує абз. 2 п.29 Особливостей, також є дискримінаційною, та такою що обмежує добросовісну конкуренцію серед учасників.

Замовник зазначає, що дана вимога висувається до Учасників для забезпечення нафтопродуктами замовника як об’єкта критичної інфраструктури, для здійснення безперебійного надання послуг мешканцям та суб’єктам господарювання нашого міста послугами з централізованого водопостачання та водовідведення, та обслуговує іншу інфраструктуру, порушення функціонування яких призведе до кризової ситуації регіонального значення. Дана вимога є важливою та обґрунтованою, особливо з урахуванням основної мети - забезпечення безперебійної та швидкої поставки палива на вимогу Замовника.

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

Позиція органу оскарження: Замовник не обґрунтував необхідність встановлення у Документації наведеної вище вимоги Документації у вказаній редакції. Виходячи з наведеного, взяти участь у Процедурі закупівлі зможуть суб’єкти господарювання, які зможуть надати договір зберігання з власником або орендарем сховищ для зберігання нафтопродуктів саме в Івано-Франківській області, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання, у тому числі, Скаржника. 

Як здійснити закупівлю пального без порушень та повний алгоритм проведення такої закупівлі  розбирали на онлайн-навчанні 

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard