Вимога про підтвердження наявності у постачальника досвіду виконання договору з імпорту електричної енергії крім РФ, РБ. (Довідка про обсяги електричної енергії поставленої за зовнішньоекономічними контрактами видана НЕК ПРАТ УКРЕНЕРГО) є дискримінаційною

0
222

Витяг з рішення АМКУ: Відповідно до пункту 5 розділу ІІІ Документації, Замовник установлює один або декілька кваліфікаційних критеріїв відповідно до статті 16 Закону з урахуванням Особливостей.

Визначені Замовником згідно з цією статтею кваліфікаційні критерії: - наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів). Перелік документів, що підтверджують інформацію учасників про відповідність їх таким критеріям, та спосіб підтвердження відповідності учасника критеріям і вимогам згідно із законодавством зазначено в Додатку 3 Документації.

Додаток 3 Документації містить інформацію та документи, що підтверджують відповідність учасника кваліфікаційним критеріям та інші вимоги до учасника. Додаток 3 Документації містить, зокрема, наступну вимогу: Учасник повинен надати в електронному (сканованому) вигляді в складі своєї Пропозиції наступні документи шляхом завантаження скан-копій придатних для машино зчитування або електронних документів в електронну систему закупівель), зокрема: Наявність документально підтвердженого досвіду виконання договору з імпорту електричної енергії. Підтвердження наявності у постачальника досвіду виконання договору з імпорту електричної енергії крім РФ, РБ. (Довідка про обсяги електричної енергії поставленої за зовнішньоекономічними контрактами видана НЕК ПРАТ УКРЕНЕРГО) здійсненого до дня оприлюднення оголошення про тендерну закупівлю. 

Відповідно до пункту 29 Особливостей у разі проведення відкритих торгів згідно з цими особливостями для закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії положення пунктів 1 і 2 частини другої статті 16 Закону замовником не застосовуються. У разі здійснення закупівель, визначених абзацом першим цього пункту, замовники не можуть установлювати вимоги до предмета закупівлі, що не передбачені відповідним національним стандартом (за наявності національного стандарту для відповідного предмета закупівлі).

Відповідно до частини першої статті 16 Закону встановлено, що Замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям.

Таким чином, Закон передбачає можливість встановлення наявності в учасника документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів).

Разом з тим, Замовник не обґрунтував необхідність встановлення у Документації наведеної вище вимоги Документації у вказаній редакції. Виходячи з наведеного, взяти участь у Процедурі закупівлі зможуть суб’єкти господарювання, які мають саме зовнішньоекономічні контракти, щодо закупівлі імпорту електричної енергії, що є дискримінаційним по відношенню до інших суб’єктів господарювання, у тому числі, Скаржника.

Детальніше у рішенні колегії АМКУ №3392-р/пк-пз від 22.02.2024, оголошення UA-2024-02-08-009069-a.

Доречі, зручно шукати актуальні висновки ДАСУ та рішення Органу оскарження щодо будь-якої ситуації на Clarity App

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard