Відміна відкритих торгів у зв’язку із невірно визначеною очікуваною вартість предмета закупівлі

0
590

Витяг з рішення колегії: Відповідно до пункту 50 Особливостей замовник відміняє відкриті торги у разі:

1) відсутності подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт чи послуг;

2) неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення вимог законодавства у сфері публічних закупівель, з описом таких порушень;

3) скорочення обсягу видатків на здійснення закупівлі товарів, робіт чи послуг;

4) коли здійснення закупівлі стало неможливим внаслідок дії обставин непереборної сили. У разі відміни відкритих торгів замовник протягом одного робочого дня з дати прийняття відповідного рішення зазначає в електронній системі закупівель підстави прийняття такого рішення.

Відповідно до інформації, оприлюдненої на веб-порталі Уповноваженого органу, причина відміни: "неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель".

Коментар щодо відміни: "невірно визначено очікувану вартість предмета закупівлі, що призводить до закупівлі по завищеним цінам і розтратам бюджету".

Замовником на веб-порталі Уповноваженого органу розміщено протокол щодо прийняття рішення уповноваженою особою від 12.10.2023 № 10, в якому зазначено, зокрема, наступне: "ВИРІШИВ: 1. Скасувати процедуру закупівлі "Автомобільні шини" (Ідентифікатор закупівлі UA-2023-09-19-014948-a ) у зв'язку з неможливістю усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель, а саме було невірно визначено очікувану вартість предмета закупівлі, що призводить до закупівлі по завищеним цінам і розтратам бюджету, що карається законом. Оприлюднити в електронній системі закупівель повідомлення про скасування процедури, передбачено статтями 10 та 33 Закону".

Замовник не довів правомірність відміни Процедури закупівлі та те, що причини відміни є такими, що виникли через виявлені порушення вимог законодавства у сферіпублічних закупівель не з вини Замовника.Враховуючи інформацію, наведену в мотивувальній частині рішення, Замовник неправомірно відмінив тендер з наведених підстав. Неправомірно відмінивши тендер, Замовник порушив вимоги пункту 50 Особливостей.

Коментар: згідно рішення колегії така підстава для відміни відкритих торгів як «невірно визначено очікувану вартість предмета закупівлі, що призводить до закупівлі по завищеним цінам і розтратам бюджету» не може вважатися порушенням законодавства у сфері публічних закупівель, яке неможливо усунути та відповідно не може бути підставою для відміни відкритих торгів.

Рішення колегії № 17454-р/пк-пз від 31.10.2023, оголошення UA-2023-09-19-014948-a.

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard