Чи свідчить наявність у тендерній документації слова «тощо» про альтернативність та вільний вибір при подачі відповідних документів

0
174

Розглянемо Рішення Київський окружний адміністративний суд 23 квітня 2024 року № 320/42001/23, ознайомитися із яким можна за посиланням

Обставини справи: згідно з пунктом 2 констатуючої частини оскаржуваного Висновку за результатами аналізу питання розгляду тендерних пропозицій та визначення переможця торгів встановлено порушення норм підпункту 2 пункту 41 Особливостей.

Зазначене порушення, відповідно до пункту 1 констатуючої частини Висновку полягає у наступному: «Відповідно до п. 6 розділу 3 тендерної документації вимоги до предмета закупівлі (технічні, якісні та кількісні характеристики) згідно з пунктом третім частини другої статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі - Закон) зазначено в Додатку 2 до цієї тендерної документації. Додатком 2 до тендерної документації «Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі» визначено, що Учасник повинен надати інформацію у табличному вигляді з підтвердженням Технічних вимог Замовника з обов`язковим додатком документів, копій, які вимагаються у таблиці.

Зокрема, від учасників вимагається надати в складі пропозиції гарантії якості товару, а саме:

  • рецептурний склад асфальтобетонної суміші, який містить дані про вміст матеріалів у процентному співвідношенні, на весь асортимент відповідно до переліку п. 1.1 цього Додатку, заводу, що є виробником товару;
  • паспорти (сертифікати) якості на товари з переліку у п. 1.1 цього Додатку з заводу, що є виробником товару, видані випробувальними лабораторіями;
  • протоколи випробувань на асортимент товару з переліку у п. 1.1 цього Додатку з заводу, що є виробником товару, видані випробувальними лабораторіями;
  • документи (сертифікати, паспорти, протоколи випробувань тощо), що підтверджують якість та/або відповідність матеріалів, які є складовими асфальтобетонних сумішей (відповідно до даних рецептурного складу по кожному типу та марці) на весь асортимент з переліку п. 1.1 цього Додатку 2.

Водночас, згідно з Висновком, в складі пропозиції Товариства не надано наступні документи по складових асфальтобетонних сумішей:

  • протокол випробувань на щебінь фр. 20-40 мм;
  • протокол сертифікаційних випробувань на мінеральний порошок;
  • протокол сертифікаційних випробувань на бітум дорожній 70/100;
  • паспорти, що підтверджують якість та/або відповідність матеріалів, які є складовими асфальтобетонних сумішей (відповідно до даних рецептурного складу по кожному типу та марці) на весь асортимент з переліку п. 1.1 Додатку 2».

Позиція суду: відповідно до Тендерної документації учасники повинні надати в складі пропозиції гарантії якості товару, зокрема документи (сертифікати, паспорти, протоколи випробувань тощо), що підтверджують якість та/або відповідність матеріалів, які є складовими асфальтобетонних сумішей (відповідно до даних рецептурного складу по кожному типу та марці) на весь асортимент з переліку Додатку.

Тобто, як вбачається зі змісту Тендерної документації, замовником не встановлено конкретного переліку та кількості документів, які учасник повинен надати в складі тендерної пропозиції на підтвердження якості та/або відповідності матеріалів, які є складовими асфальтобетонних сумішей, а лише, як приклад, наведено невичерпний перелік таких документів, а саме: сертифікати, паспорти, протоколи випробувань тощо.

Жорсткий і вичерпний перелік встановлено натомість лише для підтвердження якості товару, що постачається, а не якості та/або відповідності матеріалів, які є складовими асфальтобетонних сумішей.

Крім того, Тендерна документація не містить вимоги щодо надання учасником в складі тендерної пропозиції протоколу випробувань на щебінь фр. 20-40 мм; протоколу сертифікаційних випробувань та протоколу радіаційної якості на мінеральний порошок; протоколу сертифікаційних випробувань на бітум; паспортів, що підтверджують якість та/або відповідність матеріалів, які є складовими асфальтобетонних сумішей, як про це зазначає відповідач.

Для виконання даної вимоги учасник повинен був надати будь-які документи, які б підтверджували якість та/або відповідність матеріалів, що є складовими асфальтобетонних сумішей (відповідно до даних рецептурного складу по кожному типу та марці) на весь асортимент з переліку, зазначеному у пункті 1.1 додатку 2 до Тендерної документації. Підтвердження вказаного є використання замовником у вказаній частині Тендерної документації слова «тощо», яке свідчить про альтернативність та наявність вільного вибору при подачі відповідних документів.

Отже, вимоги Тендерної документації та перелік документів, якими учасник повинен підтвердити свою відповідність таким вимогам, визначаються замовником самостійно, виходячи саме зі специфіки предмета закупівлі. Позов замовника задоволений повністю

Останні новини

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard