Статті

Завтра Медовий Спас

4
154

Ось не помітно підкрався останній місяць спекотного літа, вже завтра - 1 серпня. Незабаром розпочнеться осінь із своїми клопотами, у діточок почнеться навчання, і батькам потрібно все підготувати до цього, хто у вільний час займається садівництвом – додатково має вчасно зібрати врожай, ще ж восени побільшає і закупівель, бо наближається кінець року і робочим моментам також необхідно приділити окрему увагу.

Для багатьох в серпні буде немало справ, що потребуватимуть часу та сил. Тож гарно було б саме на початку місяця отримати додатковий заряд енергії. І лише звернувшись до традицій можна відшукати додаткові джерела поповнення життєвих сил.

Так, щороку в Україні відзначають християнсько-народне свято Спасу. До речі, відзначають аж три Спаси: Медовий спас, що припадає на перший день серпня, Яблуневий спас – шостого числа, і Горіховий або Хлібний - 16 серпня. Тут є і релігійні мотиви, і виключно фольклорні. З давніх давен люди вшановували врожай та дякували землі за нього. 

Отже, святкування першого спасу, всім відомого як, Маковій або Медовий спас, тісно переплетено з християнськими переказами та легендами. По одній із версій, ще до нашої ери в єрусалимських землях проживала сім’я віруючих християн, сім братів Маккавеїв: Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алім і Маркел та їхня матір Соломонія.

Постійні переслідування віруючих, за відмову принести жертву язичницьким богам, цар Антіох Єпіфан придав їх жахливим смертельним тортурам, за непокору. Лише щира віра братів Маккавеїв надихнула селян підняти повстання проти царя і здобути перемогу у звільнені Єрусалимського храму. Це сюжет в релігійній традиції розглядається, як мученицька смерть за віру.

І хоча «Маккавей» з єврейської перекладається, як «молот (на ворогів)», народна етимологія переосмислила назву свята та пов’язала його з маковою квіткою.  

Ще одна легенда, переносе нас в Константипіль. В той час мешканці міста масово вмирали від епідемії. А врятувала їх частка дерев’яного хреста, яку винесли з храму Святої Софії. Шматочком хреста, на якому розіп’яли Ісуса, освятили всі водойми у Константинополі. Після цього епідемія почала згасати. Звідси пішла назва Спас на воді з традицією святити воду на свято.

Ще, до речі, в цей же день починається Успенський піст, який триватиме до Успіння Пресвятої Богородиці.

Тож, перший день Успенського посту знаменує винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці.

На Маковія, за стародавніми традиціями прийнято нести до церкви і освячувати воду, мед і “маковійчики”, такі собі обереги. Зазвичай “маковійчики” робили з трав та квітів, додавали чорнобривці, васильки, полинь, любисток, пшеницю і також достиглі макові голівки. Освіченим маком господарі посипали біля свого порогу, щоб захиститися від злих духів. А освячені квіти ставили в хаті біля ікон.

Окрім освячень, господині готували різні смаколики з маком. Традиційною випічкою на свято першого Спасу вважаються «шулики» — макові коржі, що подаються з медом. Тож, пропонуємо рецепт макового рулету вам до столу.

Інгредієнти для опари:

  • 80 г борошна
  • 10 г цукру
  • 4 г сухих дріжджів або 12 г пресованих дріжджів
  • 150 мл молока

Змішуємо сухі інгредієнти і поступово додаємо тепле молоко. Ретельно перемішуємо, без грудочок. Накриваємо опару харчовою плівкою і залишаємо на 30 хвилин в теплому місці.

Інгредієнти для тіста:

  • Опара
  • 50 г яйця (1шт)
  • 30 г цукор
  • 50 г вершкового масла (кімнатної температури)
  • 3 г солі
  • 250 г борошна
  • 1 пак. ванільний цукор

Замішуємо всі інгредієнти, муки додавати більше не потрібно аби не “забити” тісто. Текстура тіста має бути однорідною та ластичною. Тісто, перекладаємо в миску, накриваємо харчової плівки. Залишаємо підійматися в теплому місці без протягів 2 години.

Глазурування:

  • 1 жовток
  • 10 г молока

Інгредієнти для начинки:

  • 200 г маку
  • 150 г цукор

Мак необхідно залити окропом і залишити на 40 хвилин. Після процідити через сито і залишити стікати, важливо аби води не залишилось і він гарно просох. Після того як мак просохне, подрібнити в блендері або кавомолці. Цукор додаємо в подрібнений мак, ретельно перемішуємо і залишаємо.

Формуємо рулет:

Змащуємо поверхню і руки рослинною олією, викладаємо тісто і розкачуємо в прямокутник приблизно 30*40 см. Викладаємо нашу макову начінку на тісто, відступаючи від країв. Згортаємо рулет, защипуючи краї тіста. Перекладаємо наш рулет на пергамент з деком і залишаємо в спокою на 1 годину. Перед випічкою змащуємо маковий рулет глазуруванням. Відправляємо рулет випікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хвилин, все залежить від вашої духовки.

#привітання

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard