Статті

В ЕСЗ оновлено підстави для відмови в участі у відкритих торгах: чи можна вимагати виключно самостійне декларування

1
580

Довгоочікуване оновлення підстав для відмови в участі у відкритих торгах в електронній системі закупівель відбулося 17.03.2023. Відповідно оголошуючи відкриті торгів у порядку визначеному Особливостями здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (зі змінами) (далі – Особливості), замовник має встановлювати вимоги до учасників процедури закупівлі щодо підтвердження пункту 44 Особливостей шляхом самостійного декларування їх в електронній системі закупівель під час подання тендерної пропозиції. Але чи дійсно технічна реалізація відповідає усіх вимогам чинного законодавства розберемо у цьому матеріалі.

Відображення підстав для відмови в участі у відкритих торгах у кабінеті замовника

Під час оголошення відкритих торгів у порядку визначеному Особливостями замовник побачить відображення кожної підстави (окрім абзацу 14), яка передбачена пунктом 44 Особливостей (Рис.1).

Але варто звернути увагу на формулювання підстав, визначених пунктом 44 Особливостей в електронній системі закупівель та в Особливостях. Наприклад:

  • підпункт 1 пункту 44 Особливостей відображається в електронній системі закупівель так: «Замовник має незаперечні докази того, що учасник процедури закупівлі пропонує, дає або погоджується дати прямо чи опосередковано будь-якій службовій (посадовій) особі замовника, іншого державного органу винагороду в будь-якій формі (пропозиція щодо наймання на роботу, цінна річ, послуга тощо) з метою вплинути на прийняття рішення щодо визначення переможця процедури закупівлі». Відповідно підтверджуючи дану підставу в електронній системі закупівель учасник підтвердить, що «Замовник має незаперечні докази…», адже в учасника підстава відображається ідентично. Хоча учасник має підтвердити протилежну інформацію, а саме: «Замовник не має незаперечних доказів того, що учасник процедури закупівлі пропонує, дає або погоджується дати прямо чи опосередковано будь-якій службовій (посадовій) особі замовника, іншого державного органу винагороду в будь-якій формі (пропозиція щодо наймання на роботу, цінна річ, послуга тощо) з метою вплинути на прийняття рішення щодо визначення переможця процедури закупівлі»;
  • підпункт 7 пункту 44 Особливостей відображається в електронній системі закупівель так: «Тендерна пропозиція подана учасником процедури закупівлі, який є пов’язаною особою з іншими учасниками процедури закупівлі та / або з уповноваженою особою (особами), та / або з керівником замовника». Що знову призводить до того, що учасник замість підтвердження відсутності такої підстави для відмови, підтверджує її наявність;
  • підпункт 7 пункту 44 Особливостей відображається в електронній системі закупівель так: «Учасник процедури закупівлі не визнаний у встановленому законом порядку банкрутом та стосовно нього не відкрита ліквідаційна процедура». Хоча підпункт 7 пункту 44 Особливостей має інше формулювання, а саме: «учасник процедури закупівлі визнаний в установленому законом порядку банкрутом та стосовно нього відкрита ліквідаційна процедура». Підтвердження такої підстави в електронній системі закупівель не підтверджуватиме відсутність підстави, визначеної у підпункті 7 пункту 44 Особливостей;
  • схожа ситуація і з підпунктом 10 пункту 44 Особливостей, адже відображається а електронній системі закупівель так: «Юридична особа, яка є учасником процедури закупівлі (крім нерезидентів), має антикорупційну програму чи уповноваженого з реалізації антикорупційної програми, якщо вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) або робіт дорівнює чи перевищує 20 мільйонів гривень (у тому числі за лотом)», хоча мало бути замінено «20 мільйонів гривень» на «20 млн. гривень». Але порівняно з попередніми невідповідностями це вже не так важливо.

Враховуючи викладене вище оновленні в електронні системі закупівель підстави для відмови в участі у відкритих торгах не відповідають в повному обсязі чинному законодавству.

Відображення підстав для відмови в участі у відкритих торгах у кабінеті учасника

Більшість замовників не мають уявлення як відбувається самостійне декларування відсутності підстав для відмови в участі у відкритих торгах учасником процедури закупівлі та чи усі підстави йому відображаються, тому покажемо цей процес. Під час подання тендерної пропозиції учасник завантажує підготовлені документи, зазначає свою ціну в електронному полі та підтверджує відповідність кваліфікаційним вимогам (Рис. 2, 3).

Далі учасник самостійно декларує відсутність підстав для відмови в участі у відкритих торгах. Це відбувається шляхом проставлення відповідної відмітки (Рис. 4).

Але учасник подаючи свою тендерну пропозицію може підтвердити відсутність підстав для відмови в участі у відкритих торгах виключно по підпунктах 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12 пункту 44 Особливостей (Рис. 5).

Тобто учасник процедури закупівлі не має технічної можливості підтвердити відсутність підстав визначених підпунктами 1, 7 пункту 44 Особливостей. Також, як було зазначено вище, учасник не може підтвердити в повному обсязі підпункту 8 пункту 44 Особливостей, адже їх формулювання не відповідає чинному законодавству.

Як замовнику встановити вимоги до учасників на виконання пункту 44 Особливостей?

Замовник приймає рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі за наявності підстав визначених пунктом 44 Особливостей.

Окрім цього, відповідно до абзацу 16 пункту 44 Особливостей учасник процедури закупівлі має обов’язок підтвердити відсутність підстав, зазначених в цьому пункті (крім абзацу 14 цього пункту), шляхом самостійного декларування відсутності таких підстав в електронній системі закупівель під час подання тендерної пропозиції.

Враховуючи неможливість підтвердження учасником відсутності підстав для відмови в участі у відкритих торгах шляхом самостійного декларування відсутності підпунктів 1, 7, 8 замовник маж встановити окремі вимоги у тендерній документації щодо надання такої інформації у вигляді довідок у довільній формі. Наведемо приклад таких вимог.

Приклад

Підстави для відмови в участі у процедурі закупівлі (після приведення у відповідність підстав для відмови в участі у відкритих торгах в електронній системі закупівель)

Завантажити приклад вимог можна за цим посиланням

* Враховуючи, що відповідно до статті 55 Господарського кодексу України відокремлені підрозділи та філії не є юридичними особами переможець, який є відокремленим підрозділом або філією юридичної особи, має надати витяг або довідку з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення та повний витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» на керівника юридичної особи, а не керівника відокремленого підрозділу або філії.

У разі якщо під час розгляду тендерної пропозиції учасника замовником виявлено наявність підстав для відмови в участі у процедурі закупівлі, замовник відхиляє тендерну пропозицію учасника на підставі абзацу 2 підпункту 1 пункту 41 Особливостей, а саме: учасник процедури закупівлі зазначив у тендерній пропозиції недостовірну інформацію, що є суттєвою для визначення результатів відкритих торгів, яку замовником виявлено згідно з абзацом 2 пункту 39 цих особливостей.

У разі якщо переможець процедури закупівлі не надав у спосіб, зазначений в тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав, встановлених пунктом 44 Особливостей або надав документи, які не відповідають вимогам визначним у тендерній документації або надав їх з порушенням строків визначених Особливостями або наявні підстави для відмови в участі у процедурі закупівлі визначені пунктом 44 Особливостей замовник відхиляє його на підставі абзацу 3 підпункту 3 пункту 41 Особливостей, а саме: не надав у спосіб, зазначений в тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктом 44 цих особливостей.

Підсумки

До приведення у відповідність певних підстав для відмови в участі у відкритих торгах, а також технічної реалізації підтвердження учасником процедури закупівлі шляхом самостійного декларування підпунктів 1 та 7 пункту 44 Особливостей замовник має встановлювати окремі вимоги у тендерній документації.

#відкриті торги#майданчики#новини закупівель#підстави для відмови в участі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard