Статті

У ЗПП постачальник вийшов з однією ціною, а в перерахунку ціни за одиницю товару виходить інша сума: дії замовника

1
367

Постачальник через електронний каталог подає пропозицію відповідно до вимог, установлених замовником у запиті пропозицій постачальників в електронній системі закупівель. Далі замовник здійснює формальну кваліфікацію та “підтверджує” постачальника. Яку ж інформацію щодо пропозиції постачальника бачить замовник до моменту укладання договору: заповнену постачальником технічну специфікацію та запропоновану загальну ціну. Однак замовнику не відома ціну за одиницю товару фактично до моменту укладення договору. Так, у закупівлях із великою кількістю номенклатурних позицій або при значному обсязі товару постачальник може помилитися та не коректно вказати загальну суму пропозиції. Тож, чи можливий у запиті пропозицій постачальника перерахунок ціни будемо аналізувати далі?

Чим керуватися під час укладення договору про закупівлю за результатами проведеного запиту пропозицій постачальників? 

Замовник може використовувати електронний каталог як альтернативу відкритим торгам згідно із пунктом 10 Особливостей при закупівлі товарів, вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень відповідно до порядку, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2020 р. № 822 “Про затвердження Порядку формування та використання електронного каталогу”, з урахуванням положень, визначених цими особливостями (далі - Порядок № 822).

Замовники, які є закладами охорони здоров’я або структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій, здійснюють закупівлі лікарських засобів, які в установленому законом порядку зареєстровані в Україні, та медичних виробів за переліком згідно з додатком 1, вартість яких становить або перевищує 50 тис. гривень, такі закупівлі здійснюються з використанням електронного каталогу відповідно до Порядку № 822.

Замовники здійснюють закупівлі продуктів харчування за переліком згідно з додатком 2, вартість предмета закупівлі яких становить або перевищує 100 тис. гривень, такі закупівлі здійснюються з використанням електронного каталогу відповідно до Порядку № 822, з урахуванням положень, визначених цими особливостями.

Саме Порядок № 822 визначає структуру, механізм формування, використання електронного каталогу в електронній системі закупівель.

У пункті 2 Порядку № 822 наведено визначення поняття “договір про закупівлю, укладений з використанням електронного каталогу” як договір, укладений замовником з переможцем відбору відповідно до цього Порядку.

Переможець відбору - постачальник, пропозиція якого визначена економічно вигідною за результатами здійсненого замовником запиту пропозицій постачальників в електронному каталозі (пункт 2 Порядку № 822).

Договір між замовником та переможцем відбору укладається відповідно до вимог законодавства. Умови договору не можуть відрізнятися від умов, визначених замовником у запиті пропозицій постачальників, зокрема у проекті договору, що є складовою частиною запиту пропозицій постачальників, та/або пропозиції переможця відбору, крім випадку зменшення ціни договору без зміни обсягу (пункт 66 Порядку № 822).

Порядок № 822 передбачає так званий перерахунок ціни на етапі укладення договору, при цьому не визначено межі зменшення ціни та єдиною умовою в даному випадку є збереження обсягу відповідно до умов запиту пропозицій постачальників та поданої постачальники пропозиції.

Перерахунок ціни на етапі укладення договору замовники також можуть використовувати у відкритих торгах, але при застосування конкурентної процедури законодавець передбачає більше умов та певну їх специфіку. Пропонуємо порівняти умови для перерахунку ціни на етапі укладення договору про закупівлю у разі застосування відкритих торгів та закупівлі через електронний каталог. 

Відкриті торгиЗапит пропозицій постачальників
Умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі, у тому числі за результатами електронного аукціону, крім випадків:визначення грошового еквівалента зобов’язання в іноземній валюті;перерахунку ціни в бік зменшення ціни тендерної пропозиції переможця без зменшення обсягів закупівлі;перерахунку ціни та обсягів товарів в бік зменшення за умови необхідності приведення обсягів товарів до кратності упаковки(пункт 18 Особливостей)Умови договору не можуть відрізнятися від умов, визначених замовником у запиті пропозицій постачальників, зокрема у проекті договору, що є складовою частиною запиту пропозицій постачальників, та/або пропозиції переможця відбору, крім випадку зменшення ціни договору без зміни обсягу (пункт 66 Порядку № 822)

Приклад. Ціна пропозиції постачальника становила 130 000,00 грн. На етапі укладення договору про закупівлю постачальник надсилає підписаний примірник договору із заповненим додатком “Специфікація”, який містить зокрема найменування товару та ціну з одиницю. Замовник в ході перегляду номенклатурних позицій запропонованого товару та математичного перерахунку ціни за одиницю виявляє невідповідність, а саме - загальна сума становить 129 999, 25 грн. 

В такому випадку замовник може скористатися пунктом 66 Порядку № 822 та укласти договір про закупівлю на суму 129 999, 25 грн без зміни обсягу.

Але ж можливий й інший варіант, коли в результаті перерахунку ціни за одиницю виявляється загальна ціна вища, ніж постачальник вказав в електронній системі закупівель при поданні своєї пропозиції. В такому випадку замовник може укласти договір за ціною пропозиції постачальника згідно поданої ним пропозиції у запиті. Тобто, постачальник повинен погодитися перерахувати ціну за одиницю кожної номенклатурної позиції таким чином, щоб вона співпадала або була менше, ніж у поданій ним пропозиції. Якщо постачальник не погоджується замовник вчиняє дії щодо його відхилення. 

Згідно пункту 64 Порядку замовник відхиляє пропозицію переможця відбору, якщо постачальник:

  • не підписав договір у строк, визначений абзацом 1 пункту 66 цього Порядку;
  • письмово відмовився від укладення договору на умовах, визначених замовником у запиті пропозицій постачальників, зокрема у проекті договору, що є складовою частиною запиту пропозицій постачальників;
  • пропонує товар походженням з Російської Федерації / Республіки Білорусь.

У разі відхилення пропозиції переможця відбору замовник обов’язково зазначає причину такого відхилення. У разі відхилення пропозиції переможця відбору замовник оприлюднює таке рішення в електронній системі закупівель протягом одного робочого дня з дня його прийняття. У разі відхилення замовником пропозиції переможця відбору з підстав, визначених цим пунктом, електронна система закупівель визначає переможцем відбору постачальника, пропозиція якого є наступною економічно вигідною.

На жаль, не всі постачальники готові надати письмову відмову від укладення договору, тому замовник має зачекати 5 календарних днів з дня визначення електронною системою закупівель постачальника переможцем відбору та відхилити пропозицію переможця на підставі підпункту 1 пункту 64 Порядку.

#закупівлі харчування#закупівлі через електронний каталог#медичний заклад#охорона здоров'я

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard