Статті

Тестування уповноваженої особи

0
610

Законодавець окрім кваліфікації вимог до уповноваженої особи для здійснення своїх функцій унормував обов’язковість підтверджувати свій рівень володіння необхідними (базовими) знаннями у сфері публічних закупівель на веб-порталі Уповноваженого органу шляхом проходження безкоштовного тестування (абзац 2 частини 8 статті 11 Закону України «Про публічні закупівлі» (надалі – Закон)) у даному матеріалі розглянемо порядок проходження тестування уповноваженою особою та що має врахувати уповноважена особа під час такого тестування.

У відповідності до частини 8 статті 11 Закону порядок організації тестування уповноважених осіб визначається Уповноваженим органом. Відповідно, наказом Мінекономіки № 376-21 від 06.08.2021 було затверджено Порядок організації тестування уповноважених осіб (надалі – Порядок). Дія цього Порядку поширюється на уповноважених осіб, які здійснюють закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону.

Згодом листом Мінекономіки № 3304-04/53806-06 від 11.11.2021 «Щодо тестування уповноважених осіб» надали рекомендації, у якому наведенні самі ключові питання які мають бути враховані при проходженні тестування, які базуються на положеннях самого Порядку.

Де проходить тестування?

Згідно пункту 7 Порядку забезпечення реалізації проведення тестування уповноважених осіб та його підтримка в електронній системі закупівель здійснюються адміністратором електронної системи закупівель, тобто ДП «ПРОЗОРО»

Тестування уповноважених осіб здійснюється на Веб-порталі адміністратора електронної системи закупівель за посиланням: https://exam.prozorro.gov.ua/entry.

Таке тестування уповноваженою особою проводиться безоплатно та державною мовою.

Який електронний підпис має мати особа для проходження тестування?

З метою проходження тестування на Уповноважена особа на Веб-порталі застосовує електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті відповідно до вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги» (КЕП / УЕП / будь-якого АКСЦ / особистий чи службовий) та ознайомлюється з Порядком.

Зауважуємо, використовувати КЕП або УЕП уповноважена особа може лише для реєстрації на веб-порталі та проходження тестування, проте для здійснення уже самих закупівель уповноважена особа має використовувати лише КЕП.

Як проходити тестування?

Перелік тестових питань для підтвердження уповноваженою особою рівня володіння необхідними (базовими) знаннями у сфері публічних закупівель з варіантами відповідей затверджений наказом Мінекономіки від 01.11.2021 № 823 та розміщений на інформаційному ресурсі Уповноваженого органу в розділі «Публічні закупівлі» у рубриці «Професіоналізація» за посиланням.

Коментар для уповноважених осіб, які будуть проходити тестування наразі: перелік тестових питань, які затвердженні наказом Мінекономіки сформований ще у 2021 році, згідно положень Закону, які були чинним на дату їх затвердження. Тобто, такий перелік питань на сьогоднішній день не є актуальним враховуючи те, що на разі закупівлі здійснюються у відповідності до Особливостей, затверджених постановою Кабміну №1178 від 12.10.2022. А відтак, для швидшого та позитивного проходження тестування радимо скористатися «шпаргалкою», а саме уже готовими та правильними варіантами відповідей, які розміщенні за посиланням за посиланням.

Після цього можна розпочинати тестування. Загальний час для проведення тестування складає 60 хвилин. Тест містить 50 тестових питань, які обираються автоматично з переліку тестових питань, кожне з питань передбачає чотири варіанти відповіді, один з яких є правильним. Відповідати на питання можна послідовно або в довільному порядку.

Коли вважається, що уповноважена особа склала тестування?

Уповноважена особа, яка надала правильну відповідь на 30 та більше питань, вважається такою, що склала тест. Результати тестування уповноважених осіб зберігаються в електронному вигляді адміністратором електронної системи закупівель. У випадку надання правильних відповідей на 29 і менше питань уповноважена особа вважається такою, що не склала тест.

Як визначаються результати тестування?

Результати тестування уповноваженої особи визначаються автоматично в разі:

  • натискання уповноваженою особою кнопки «Завершити тестування» після надання відповідей на питання тесту та накладання електронного підпису;
  • закінчення часу, відведеного для проведення тестування, після накладання уповноваженою особою електронного підпису на надані нею відповіді на питання тесту.

Коментар: по завершенню тестування сформується сертифікат про успішне проходження тестування, при цьому такий сертифікат не потрібно роздруковувати чи відправляти на майданчник для підтвердження проходження тестування, так як у системі інформація про проходження / не проходження вами тестування буде підтягуватись автоматично.

Коли надається доступ уповноваженій особі в електронній системі закупівель?

Уповноваженій особі, яка склала тест, надається доступ до проведення відкритих торгів в електронній системі закупівель. Результати тестування уповноважених осіб зберігаються в електронному вигляді адміністратором електронної системи закупівель.

Чи має право уповноважена особа на повторну спробу для проходження тестування і в який строк?

Уповноважена особа має право на повторну спробу для проходження тестування не раніше ніж через три дні (а це 72 годити) з дня завершення попередньої спроби у трьох випадках:

1) проходження тестування було перервано уповноваженою особою самостійно;

2) тестування уповноваженої особи не відбулося з технічних причин, незалежних від уповноваженої особи (відключення електроенергії, відсутність доступу до Інтернету тощо);

3) уповноважена особа визнана такою, що не склала тест (у випадку надання правильних відповідей на 29 і менше питань).

Чи є можливість оскаржити результати тестування?

Так. Уповноважена особа може оскаржити результати тестування до суду.

Чи потрібно проходити тестування іншим особам?

Так, окрім уповноваженої особи, тестування мають обов’язково пройти також працівники, що виконують обов’язки уповноваженої особи у випадку її відсутності (хвороба, відпустка тощо). До речі, виконання обов’язків уповноваженої особи може бути покладено як на іншу уповноважену особу так і на іншого працівника замовника. Це визначається рішенням замовника.

Важливо, для уповноваженої особи:

  • уповноважена особа, яка уже пройшла тестування у попередні періоди не повинна щороку проходити таке тестування або підтверджувати свою кваліфікацію;
  • у разі якщо уповноважена особа змінила місце роботи повторно складати тестування не потрібно. Оскільки, персональні дані користувача будуть зчитуватись з ключа, а саме з «Реєстраційного номера облікової картки платника податків», яке міститься в електронному цифровому підписі до якого будуть прив’язуватись результати тестування;
  • у разі якщо уповноважена особа працює за сумісництвом на іншому підприємстві, установі чи організації (у іншого замовника), такій уповноваженій особі достатньо один раз пройти тестування та підтвердити рівень володіння необхідних (базових) знаннями у сфері публічних закупівель;
  • у разі якщо це новоприйнята особа замовника, яка ще не проходила тестування така уповноважена особа не може проводити відкриті торги, зокрема у порядку визначеному Особливостями для забезпечення потреби 2023 року, до моменту коли така уповноважена особа не пройде тестування, у відповідності до Порядку. Разом з тим, така особа може здійснювати інші види закупівель визначенні Особливостями здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затвердженими постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178.
#організаційні питання в закупівлях#уповноважена особа

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard