Статті

Що врахувати при укладенні договору на закупівлю утримання, поточного та капітального ремонтів автомобільних робіт 

2
290

Абзац 1 пункту 3 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припиненя або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості) замовники, що зобов’язані здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону, проводять закупівлі з урахуванням цих особливостей та з дотриманням принципів здійснення публічних закупівель, визначених Законом. 

Згідно з абзацом 1 пункту 28 Особливостей тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону з урахуванням цих особливостей. 

Відповідно до пункту 8 частини 2 статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі - Закон)  у тендерній документації зазначається проєкт договору про закупівлю з обов’язковим зазначенням порядку змін його умов. 

Отож, замовники в тендерній документації повинні передбачити проєкт договору та визначити в ньому умови, які замовник буде укладати з переможцем закупівлі. 

Водночас формуючи проєкт договору, який в подальшому замовники будуть укладати з переможцем закупівлі замовники повинні враховувати норми Закону, Особливостей, а також норми Цивільного та Господарського кодексів, які визначають вимоги до укладення договорів.    

В свою чергу, існують певні предмети закупівель при закупівлі яких замовники повинні сформувати проєкт договору з огляду на положення окремих нормативно-правових актів, окрім тих, які наводились вище. 

Зокрема, такими предметами закупівель є утримання, капітальний та поточний ремонт автомобільних доріг загального користування та доріг та вулиць міст та інших населених пунктів. 

Тому у цьому матеріалі розглянемо особливості формування проєкту договору при закупівлі зазначених предметів закупівель. 

Особливості договору на виконання капітального ремонту автомобільних доріг 

Згідно з абзацом 1 пункту 17 Особливостей договір про закупівлю за результатами проведеної закупівлі згідно з пунктами 10 і 13 цих особливостей укладається відповідно до Цивільного і Господарського кодексів України з урахуванням положень статті 41 Закону, крім частин другої - п’ятої, сьомої - дев’ятої статті 41 Закону, та цих особливостей. 

Окрім цього, стаття 875 Цивільного кодексу України визначає, що за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх. 

Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов'язаних з місцезнаходженням об'єкта. 

Також визначаючи особливості укладення договорів будівельного підряду слід звернутися до Постанови Кабміну від 01.08.2005 № 668 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» (далі - Постанова №668), яка встановлює, що ці загальні умови відповідно до Цивільного кодексу України визначають порядок укладення та виконання договорів підряду на проведення робіт з нового  будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту об’єкта будівництва (далі -  будівництво). 

Згідно з пунктом 4 Порядку визначення предмета закупівлі, який затверджений наказом Мінекономіки №708 від 15.04.2020 визначення предмета закупівлі робіт здійснюється замовником згідно з пунктом 27 частини першої статті 1 Закону за об’єктами будівництва та з урахуванням положень кошторисних норм України «Настанова з визначення вартості будівництва», затверджених наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 01 листопада 2021 року № 281, а також галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та перелік робіт», затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23 серпня 2011 року № 301. 

Кошторисні норми України «Настанова з визначення вартості будівництва» передбачають, що об’єкт будівництва – будинки, будівлі, споруди будь-якого призначення, їх комплекси та частини, лінійні об’єкти інженерно-транспортної інфраструктури. 

Відповідно до пункту 3.9 ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво» лінійний об'єкт інженерно-транспортної інфраструктури - різновид наземних, надземних або підземних лінійних споруд для пересування людей, транспортних засобів, вантажів, переміщення рідких та газоподібних продуктів, передачі електроенергії тощо. 

Отож, згідно з наведеними нормами лінійний об'єкт інженерно-транспортної інфраструктури є об’єктом будівництва згідно наведених вище норм, та відповідно на капітальний ремонт лінійного об’єкта інженерно-транспортної інфраструктури, зокрема автомобільної дороги загального користування і доріг та вулиць міст та інших населених пунктів, поширюються вимоги Постанови № 668. 

Окрім цього, пункт 2.6 наказу Держкомітету з питань житлово-комунального господарства від 23.09.2003 № 154 «Про затвердження Порядку проведення ремонту та утримання об'єктів благоустрою населених пунктів» (далі - наказ №154) визначає, що роботи з капітального ремонту об'єктів благоустрою населених пунктів, якими слід вважати вулиці та дороги міст та інших населених пунктів та які відповідно до законодавства є об'єктами будівництва, проводяться відповідно до вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». 

Водночас пункти 3.4 та 3.5 наказу № 154 містять вимоги до укладення договору капітального ремонту:   

3.4 Роботи з капітального ремонту об'єкта благоустрою виконуються відповідно до проектної документації на капітальний ремонт об'єкта благоустрою, розробленої відповідно до Порядку розроблення проектної документації на будівництво об'єктів, затвердженого наказом Мінрегіону України від 16 травня 2011 року № 45, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 1 червня 2011 року за № 651/19389, та затвердженої в установленому порядку. 

3.5. Роботи з капітального ремонту об'єкта благоустрою виконуються на підставі договору підряду, укладеного відповідно до Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2005 року № 668. 

Таким чином, дані норми наказу №154 деталізують, що договір капітального ремонту об'єкта благоустрою, одним із видів якого є вулиці та дороги міст та інших населених пунктів, укладається у відповідності до Постанови № 668. 

Отож, замовникам формуючи проєкт договору потрібно враховувати приписи Постанови №668, пункт 5 якої  визначає істотні умови договору підряду:  

  1. найменування та реквізити сторін;  
  2. місце і дата укладення договору підряду;  
  3. предмет договору підряду;  
  4. договірна ціна;  
  5. строки початку та закінчення робіт (будівництва об'єкта);  
  6. права та обов'язки сторін;  
  7. порядок забезпечення виконання зобов'язань за договором підряду;  
  8. умови страхування ризиків випадкового знищення або пошкодження об'єкта будівництва;  
  9. порядок забезпечення робіт проектною документацією, ресурсами та послугами;  
  10. порядок залучення субпідрядників;  
  11. вимоги до організації робіт;  
  12. порядок здійснення замовником контролю за якістю ресурсів;  
  13. умови здійснення авторського та технічного нагляду за виконанням  робіт;  
  14. джерела та порядок фінансування робіт (будівництва об'єкта);  
  15. порядок розрахунків за виконані роботи;  
  16. порядок здачі-приймання закінчених робіт (об'єкта будівництва);  
  17. гарантійні строки якості закінчених робіт (експлуатації об'єкта будівництва), порядок усунення недоліків;  
  18. відповідальність сторін за порушення умов договору підряду;  
  19. порядок врегулювання спорів;  
  20. порядок внесення змін до договору підряду та його розірвання.

У договорі підряду сторони можуть  передбачати  інші  важливі для  регулювання  взаємовідносин умови. Примірний договір підряду затверджується Мінінфраструктури.  

Поточний ремонт автомобільних доріг 

Пункт 1 Постанови №668 передбачає, що ці загальні умови відповідно до Цивільного кодексу  України визначають порядок укладення та виконання договорів підряду на проведення  робіт  з  нового будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту об’єкта будівництва (далі - будівництво). 

Відповідно на підставі зазначеної норми видається, що вимоги Постанови №668 не поширюються на поточний ремонт автомобільних доріг загального користування та вулиць та доріг міст та інших населених пунктів.  

Окрім цього, пункт 3.3 наказу №154 передбачає, що роботи з поточного ремонту об'єкта благоустрою виконуються на підставі договору підряду, укладеного відповідно до законодавства. 

Тому замовники при укладенні договору поточного ремонту автомобільних доріг загального користування та вулиць та доріг міст та інших населених пунктів повинні керуватися приписами Цивільного та Господарського кодексів, зокрема статтею 638 Цивільного кодексу України, яка визначає, що договір є укладеним, якщо сторони досягли згоди з усіх істотних умов договору. 

Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.  

А також замовникам слід врахувати статтю 180 Господарського кодексу України, яка передбачає, що зміст господарського договору становлять умови договору, визначені угодою його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення господарських зобов'язань, як погоджені сторонами, так і ті, що приймаються ними як обов'язкові умови договору відповідно до законодавства. 

Господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода. 

При укладенні господарського договору сторони зобов'язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору. 

Окрім цього, замовникам формуючи проєкт договору для здійснення поточного ремонту доріг слід враховувати положення глави 61 Цивільного кодексу України, яка визначає особливості правового регулювання договору підряду. 

Утримання автомобільних доріг 

Ще одним видом дорожніх послуг є утримання автомобільних доріг. Так, визначаючи особливості правового регулювання утримання автомобільних доріг загального користування варто звернутися до статті 6 Закону України «Про автомобільні дороги», яка визначає окремі вимоги до укладення довгострокових договорів експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування. 

Зокрема, стаття 6 Закону України «Про автомобільні дороги» передбачає, що експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування та інших видів автомобільних доріг може здійснюватися на основі довгострокових (до семи років) договорів (контрактів) про утримання автомобільних доріг загального користування за принципом забезпечення їх експлуатаційного стану відповідно до нормативно-правових актів, норм та стандартів. 

Істотними умовами такого договору є: 

  1. предмет договору; 
  2. ціна договору, порядок її коригування та застосування штрафних санкцій; 
  3. порядок оплати виконаних робіт та джерела фінансування; 
  4. розмір та порядок використання гарантійної суми (притримання) та резервної суми; 
  5. строки початку та закінчення виконання робіт; 
  6. порядок виконання та вимоги до організації робіт; 
  7. порядок приймання-передачі виконаних робіт; 
  8. права та обов’язки сторін; 
  9. умови страхування ризиків; 
  10. порядок забезпечення робіт проектною документацією та матеріальними ресурсами; 
  11. порядок залучення субпідрядників; 
  12. порядок здійснення замовником контролю якості ресурсів та виконаних робіт; 
  13. гарантійні обов’язки підрядника, порядок усунення недоліків; 
  14. відповідальність сторін за порушення умов договору; 
  15. відповідальність за шкоду, завдану внаслідок дорожньо-транспортної пригоди і зупинки руху; 
  16. спеціальні умови. 

Типова форма договору (контракту) про утримання автомобільних доріг загального користування затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства. 

В свою чергу, згідно Р Д.2.4-37641918-926:2021 «Рекомендації з обґрунтування параметрів довгострокових договорів з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування» довгостроковим договором (контрактом) є договір (контракт) про утримання автомобільних доріг загального користування,  який укладається на строк до семи років за принципом забезпечення експлуатаційного стану автомобільних доріг відповідно до нормативно-правових актів, будівельних норм та стандартів. 

Водночас пункт 187.9 статті 187 Податкового кодексу України визначає, що довгостроковий договір (контракт) – це будь-який договір на виготовлення товарів, виконання робіт, надання послуг з довготривалим (більше одного року) технологічним циклом виробництва та якщо договорами, які укладені на виробництво таких товарів, виконання робіт, надання послуг, не передбачено поетапного їх здавання. 

Тому видається, що довгостроковими варто вважати договори, на які поширюються вимоги статті 6 Закону України «Про автомобільні дороги» в частині врахування істотних умов договору, які сторони укладають зі строком більше одного року та до семи років. 

Водночас окремих вимог до договорів утримання автомобільних доріг загального користування, які не є довгостроковими та вулиць та доріг міст та інших населених пунктів законодавство, зокрема наказ №154 не містить.  

Враховуючи викладене вище замовники формуючи проєкт договору для здійсненні закупівлі утримання автомобільних доріг загального користування мають використовувати типову форму договору (контракту) про утримання автомобільних доріг загального користування, яка затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства. До речі типова форма договору (контракту) про утримання автомобільних доріг загального користування затверджена Наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України 07.11.2023 року № 1023 та доступна за посиланням.  

Водночас для закупівлі утримання доріг та вулиць міст та інших населених пунктів замовники мають керуватися нормами Цивільного та Господарського кодексів України, зокрема в частині визначення істотних умов договору.

Підсумки 

Однією із складових тендерної документації є проєкт договору, який замовники повинні формувати з огляду на приписи законодавства. 

Формуючи проєкт договору для утримання, капітального та поточного ремонтів, який за результатами здійснення закупівлі замовники укладатимуть з переможцями закупівлі замовникам потрібно враховувати приписи Цивільного та Господарського кодексів, а також враховувати приписи спеціального законодавства – Закону України «Про автомобільні дороги», Постанови № 668 та наказу №154. 

#віддділ будівництва#договір про закупівлю#закупівлі поточного ремонту#закупівлі ремонту#спеціальні закупівлі

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard