Статті

Що цікавого пов’язано з Міжнародним жіночим днем

1
295

Багато хто сприймає 8 березня, лише як свято весни та жіночності, і усталені традиції підкреслюють таке відношення. Зазвичай в цей день жінкам дарують квіти та подарунки. Але насправді за такою ніжністю криються більш значні речі.

Корені Міжнародного жіночого дня уходять далеко в історію, зараз важко уявити, але протягом багатьох століть у жінок були обмеження в можливостях реалізації себе. В соціумі панувала гендерна нерівність і у чоловіків було більше прав в роботі, оплаті праці, праві голосу, навчанні тощо. Активні представники прекрасної статі завжди намагались змінити ситуацію та досягти рівності з чоловіками. Одного разу жінка навіть зайняла папський престол у Римі, під ім’ям Іоанн VIII. Спочатку це були поодинокі випадки, але з середини 19 сторіччя з’явились цілі організовані рухи, які зайнялись відстоюванням прав жінок.

Власне кажучи, 8 березня 1857 року на вулицях Нью-Йорку відбувся масштабний страйк жінок, який мав на меті привернути увагу всього суспільства до наявності нерівності. Страйк отримав досить цікаву назву – «Марш порожніх каструль», а його організаторкою була Мод Мелоун, президентка Гарлемської ліги рівноправності та засновниця Спілки прогресивних жінок. Нажаль, марш не приніс бажаного результату і був розігнаний поліцією.

Проте рух за рівноправність жінок тільки продовжив набирати обертів. Жінки гучно оголосити про існування дискримінації через стать, створювались різноманітні спілки, які організовували мітинги, страйки тощо. Черговий масштабний мітинг відбувся 8 березня 1908 році, знову таки в Нью-Йорку. Тисячі жінок вийшли відстояти своє право голосу та виступити проти нестерпних умов праці. За деякими даними, тоді жінки працювали мало того, що по 16 годин, але і ще за меншу оплату ніж була у чоловіків.

Через рік після мітингів, німецька активістка Клара Цеткін звернулась до міжнародного співтовариства з вимогою щороку проводити Міжнародний жіночий день, на честь пам’яті демонстрацій робочого жіноцтва, з ідею щодо продовження розвитку рівноправності. Першим міжнародним документом, який утвердив принцип рівності чоловіків та жінок став статут Організації Об'єднаних Націй у 1945 році.

Із другої половини 20 століття Міжнародний жіночий день відзначається державами-членами ООН, а в багатьох країнах 8 березня ще і є вихідним днем.

А якщо підсумовувати, жінки не одне століття боролись за справедливість і поступово досягли своєї мети. Окрім цього жінки виховували дітей, оберігали свої сім’ї, досягали значних успіхів в науках та керуванні, робили винаходи, які перевертали всю попередню історію та багато чого іншого. Що, як не це показує внутрішню силу, яка є в кожній жінці.

#привітання

пов'язані статті

Публічна офертаПолітика конфіденційностіДля авторівКонтакти

© 2024 TNDR. Освітня платформа у сфері публічних (державних) закупівель. ТНДР.

Visa & Mastercard